BIST 100 9.093,60 % 0,15
USD/TRY 32,3844 % 0,12
EUR/TRY 35,0520 % 0,10
Piyasalar
9.093,60
% 0,15
32,3844
% 0,12
35,0520
% 0,10
1,0798
% 0,09
47,82
0,17
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yapay likidite riski

Son yıllarda likiditenin merkez bankaları desteğiyle yaratılmış olması, piyasalarda yeni vakumların görülme riskini artırıyor

Merkez bankalarının likidite desteği tersi tepiyor
BUSINESS INSIDER 11 05 2015, 07:36

2010 yılında gerçekleşen “flash crash” ve 2013'teki “taper tantrum” piyasada likiditenin kaybolduğu ve fiyatların trendlerinin tersine hareket ettiği ani vakumlara sebep olmuştu. Her iki örnekte de piyasada derin değişiklikler görülürken, trader ve yatırımcılar büyük zarara uğramıştı.

Ve Citi Bank'a göre, yedi yıldır devam eden merkez bankası önlemlerine rağmen bu tarz olayların tekrarlanma riski azalmak yerine artıyor.

Citi analisti Matt King'in geçen hafta yayınlanan “Likidite İkilemi – Merkez bankaları ekledikçe piyasada azalıyor” isimli raporunda savunulan görüş buydu.

King görüşünü, son yıllarda özellikle hisse ve tahvil yatırımcılarının gittikçe daha fazla piyasanın tek bir tarafına yükleniyor olmalarına dayandırıyor.

Analist, “Piyasalardaki yatırımcı tabanı aynı işlemlerde toplanma ve aynı zamanda aynı noktada olma yönünde daha büyük bir eğilim geliştirdi. Bu “sürü” etkisi, bir yandan piyasaların güçlü trendler göstermesine ve günlük oynaklığa sebep olurken, bir yandan da hava boşlukları ve ani düşüş eğilimlerini artırıyor” diyor.

Şu an piyasadaki likidite, yani piyasadaki alıcı ve satıcı bolluğu sayesinde pozisyon giriş çıkışlarının kolay ve hızlı olması, merkez bankalarının piyasalara sağladığı nakit ve destek sayesinde bol gözüküyor. Ancak raporda, geçtiğimiz son dört yılda “euro/dolar'dan hükümet tahvil faizlerine tüm piyasaları götüren kuvvetin ekonomik veya şirket yapıları değil, merkez bankası likidite beklentileri” olduğu belirtiliyor.

Bu şartlar altında King'e göre, tüm yatırımcılar ve traderlar işlemlerin aynı tarafında olmasına rağmen, piyasaların son yıllarda içinden geçtiği “hava boşlukları” şu an için merak konusu. Ancak, boşluklar o kadar çabuk geçiyor ki,”bırakın reel ekonomiyi, uzun vadeli piyasa dinamiklerine dahi etkisi ya çok az oluyor ya da hiç olmuyor.”

Fakat ABD Merkez Bankası Fed bu yıl içinde faizleri artırmayı planlarken piyasaları bekleyen sıkıntılar düşünüldüğünde bu tarz “hava boşlukları” yalnızca merak konusu olarak kalmayacak gibi gözüküyor. Ayrıca, David Cameron'ın zaferinden sonra artan özel sektör ve tüketici güveni İngiltere Merkez Bankası'nın da Fed'in yolundan gitmesine sebep olabilir.

King'e göre şu anki problem “piyasaların sadece iki tarafa doğru hareket ederken likit olabilmesi.” 

Ancak bugünkü duruma baktığımızda merkez bankalarının sağladığı yapay likidite yüzünden tüm piyasalar tek bir yöne doğru giderek tek yönlü işlem piyasaları yaratıyor. Bu durumda da “piyasa oyuncuları kendilerinde gittikçe daha fazla aynı tarafa hareket etme ihtiyacını hissediyor.”

Fed Başkanı Janet Yellen'ın hem tahvil hem de hisselerin aşırı değerlenmiş olduğunu söylerken bahsettiği risk de buydu.

King, bunun merkez bankaları geri adım atarsa - ki eninde sonunda atacaklar - çıkışın çok kolay olmayacağı anlamına geldiğini, hatta bir çıkış olup olmadığından hala emin olmadıklarını söylüyor.

Yukarı

Business HT×