BIST 100 9.782,99 % 0,63
USD/TRY 32,5149 % -0,16
EUR/TRY 34,8653 % 0,03
Piyasalar
9.782,99
% 0,63
32,5149
% -0,16
34,8653
% 0,03
1,0691
% -0,08
44,79
-0,56
2.324,80
% 0,37
88,44
% 0,48
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Piyasalarda gizemli hareketler

Son zamanlarda piyasalarda görülen beklenmedik hareketler karşısında yatırımcılar ne yapacağını şaşırmış durumda

Yatırımcıları hayrete düşüren 6  piyasa
MARKETWATCH 08 05 2015, 09:07

Piyasalar son zamanlarda tam bir muamma. Hükümet tahvilleri, altın vadelileri, euro, hepsinde gizemli hareketler görülüyor.

Bir yandan Fed'in yıllar sonra bir ilk olan faiz artırım planları, bir yandan Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) parasal genişleme programı, piyasalarda beklenmedik hareketlere yol açıyor.

Bu da hem alım hem satımlarda yatırımcıların büyük zarar uğramasına sebep oluyor.

İşte bugün açıklanacak ABD istihdam verileri öncesinde yatırımcıların kafasını karıştıran piyasalar:

EURO

Hiçbir şeyin euronun düşüşünü durduramayacağını söyleyen analistler, Fed'in faizleri artırmasıyla 2016 sonuna kadar 1 euronun 1 dolara hatta belki daha da aşağısına düşeceğini tahmin ediyorlardı.

Ancak hiç beklenmeyen bir şey oldu.

Euro, ABD'den gelen zayıf büyüme verileriyle Mart ortasından bu yana yükselişe geçti. Şimdi dördüncü hafta üst üste artış kaydetmeye hazırlanıyor.

ALMANYA DAX ENDEKSİ

AMB'nin tahvil alım programının Avrupa piyasaları açısından en büyük olumlu etkilerinden biri hisse fiyatlarında görülüyor. AMB alımlarıyla tahvil faizlerinin düşmesi, yatırımcıları Avrupa hisseleri gibi görece daha riskli varlıklara yöneltti.

Almanya'nın DAX endeksi de bu durumdan en çok faydalananlardan oldu ve 10 Nisan'da gösterge endeksi kapanış rekorunu kırdı.

Ancak o günden bu yana hisseler tahvillerdeki artışa rağmen kararlı bir şekilde zayıf kalmaya devam ediyor. Analistlere göre bunun en büyük sebebi Yunan borç görüşmelerindeki belirsizlik.

ALMAN 10 YILLIKLARI

AMB tahvil alımlarıyla serbest düşüşe geçen Alman 10 yıllık tahvilleri, 20 Nisan'da yön değiştirerek yükselişe geçti. Tüm dünyada yaşanan tahvil satış dalgasından etkilenen tahviller, iki haftalık süre içinde 52.7 baz puan artış gösterdi.

Alman 10 yıllıklarında yarım puanın üstünde görülen artışlar küresel hükükmet tahvillerinde önemli bir etki yaratıyor. İştahın artmasıyla tahvil faizleri düşüyor ve fiyatlar artıyor.

Alman tahvillerindeki erime için pek çok farklı sebep gösteriliyor. Bunlar arasında, Euro Bölgesi şirketlerinden gelen güçlü bilançolar ve riskli yatırımlara iştahı azaltan kuvvetli ekonomi veriler var.

ABD HAZİNE TAHVİLİ

Avrupa'daki erime ABD hazine piyasasına da sıçradı. Hazine tahvillerinde satışın sürmesiyle faizler, Çarşamba günü Mart 2011'den bu yana en uzun süreli yükselişini kaydetti.

Wall Street cephesinde bu hareketin sebebinin ne olduğu tam anlaşılamamış gözüküyor.

Bazı analistler, Fed'in zayıf gelen ekonomik verilerin geçici sebeplerden kaynaklandığı görüşünün yatırımcılar tarafında karşılık bulduğuna dikkat çekiyor.

Yani hazine tahvil faizlerindeki artış, yatırımcıların Fed'in faiz artırımını ertelemeyeceği beklentilerinin artığının işareti olabilir.

Ancak pek çok analist ABD'deki hareketlerin Avrupa kaynaklı olduğu ve ABD büyümesinin gücüne dair görüşlerde büyük bir değişim olmadığı yönünde uyarıda bulunuyor.

PETROL

Ham petrol son dört haftadır, Ortadoğu gerilimleri, zayıf dolar ve ABD'den gelen zayıf arz verileriyle yükselişte.

Ancak piyasalar Haziran 2014'ten bu yana yüzde 50 düşen petrol fiyatlarında son zamanlarda görülen artışın kalıcı olup olmadığını merak ediyor.

Dün de yaptırımların kalkması halinden İran'ın piyasaya ne kadar petrol vereceğine dair endişelerle fiyatlar düşüş gösterdi.

ALTIN

Bu ay boyunca altın vadelileri 1,200 dolar seviyesine çıkmaya uğraştı, ancak dolardaki zayıflığa rağmen bunu başaramadı.

Yatırımcılar Fed'den gelen her sözü ve faiz artırımına dair işaret verebilecek her veriyi dikkatle takip ediyor.

Capital Economics'ten Simona Gambarini, Fed'in faiz artırımı halinde altın fiyatlarının keskin bir şekilde 1,200 doların altına düşeceğini, ancak şimdilik bu riskin etkisinin Yunanistan krizi tarafından bastırıldığını söylüyor. Gambarini'ye göre Grexit'in gerçekleşmesi halinden altın fiyatları 2011'de gördüğü zirveleri bile geçebilir. O dönemde fiyatlar 1,900 doların üzerine çıkmıştı.

Yukarı

Business HT×