BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3665 % 0,07
EUR/TRY 34,9997 % -0,05
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3665
% 0,07
34,9997
% -0,05
1,0789
% 0,01
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Madrid ve Lizbon'da Grexit etkisi

Her iki ülkenin de Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden olası çıkışına karşısında risk altında olduğu, ancak bu şoka dayanabilecek güce sahip oldukları belirtiliyor

Her iki ülkenin de Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden olası çıkışa karşısında risk altında olduğu, ancak bu şoka dayanabilecek güce sahip oldukları belir
WSJ 30 04 2015, 06:55

Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkışından en çok etkilenecek iki ülkenin hep İspanya ve Portekiz olduğu söylenirdi.

Geçen hafta, Yunanistan görüşmelerinde gerginlik iyice tırmandığında, her iki ülkede de gerçekten borçlanma maliyetlerinde bir artış görüldü. Goldman Sachs da bu hafta yayınladığı bir raporda Yunanistan'ın çıkması halinden İspanya'nın borçlanma maliyetlerinin Almanya'nın dört puan üstüne çıkacağını söylemişti. Şu anki artış sadece 1 puan.

Yunanistan'da müzakere süreci boyunca uyguladığı korku politikasını Grexit'in gerekleşmesinin bölgenin geri kalanında da kaosa sebep olacağı endişeleri üzerine kurdu.

Ancak müzakerelerde Yunanistan'ın kredi anlaşma taahhütlerini yerine getirmemesi konusunda en sert olan ülkeler arasında İspanya ve Portekiz vardı. Her iki ülke de Yunanistan'ın çıkmasını istemediklerini ancak Euro Bölgesi kurallarını altüst ederek kalmasındansa çıkmasının daha iyi olacağını söylüyor.

Bunda iç politikanın da önemli payı var. Her iki hükümet de Atina'ya çok fazla boyun eğilmesinin kendi ülkelerindeki radikal sol muhalefeti güçlendirebileceği endişesi önemli rol oynuyor.

Ancak iki ülkede de kendi ekonomilerinin böylesi bir şoka dayanabileceği güvenini de yansıtıyor.

Ve kendilerine güvenmekte de haklılar. 2013 yazından bu yana İspanya ekonomisinde görülen toparlanma çok dikkat çekici. Bu hafta hükümet bu yılki büyüme tahminini yüzde 2.4'ten 2.9'a çekti. Hatta yetkililer yüzde 3'ün üzerinin dahi görülebileceğine inanıyor. Bu Euro Bölgesi ortalamasının iki katı bir oran demek.

Geçtiğimiz yıl ülkede yarım milyon iş yaratıldı ve düşük petrol fiyatları, eurodaki zayıflama ve faizlerdeki hızlı düşüşün şirket ve hanehalkı harcamalarında yarattığı hızlı toparlanma göz önünde bulundurulursa bu yıl da en az bu performansı yakalaması bekleniyor.

Portekiz'in toparlanması daha az gösterişli ancak o da beklentilerin bir hayli üzerinde. Lizbon bu yıl büyümenin yüzde 1.6, 2016'ta 2 ve daha sonrasında 2.4 olmasını bekliyor. İşsizlik de hızla düşüyor. 2013'te yüzde 17.5'la zirve yapan işsizlik yüzde 13.3'e geriledi.

Bütçe açığı ise, kısmen vergi reformunun etkisiyle beklenenden çok daha hızlı kapanıyor. Bu yıl hükümetin açık hedefi yüzde 2.7. Sadece bir yıl önce IMF'nin tahmini yüzde 5'ti.

Her iki ekonominin de hala önemli kırılganlıkları olduğu doğru. Ancak bu yıl içinde seçime gidilecek her iki ülkede de belirleyici olacak olan politik gelişmeler olacak gibi gözüküyor. Özellikle Yunanistan'da Syriza zaferinde olsa Euro Bölgesi'nde popülist partilere destek azalıyor.

Grexit'in yaratacağı finansal piyasa salgını riski elbette devam ediyor. Ancak bu büyük oranda psikolojik. İspanya ve Portekiz üzerinde Yunanistan etkisi veya aralarındaki ekonomik bağlar çok düşük seviyede.

Ancak Goldman Sachs'ın da söylediği gibi, herhangi bir oynaklığın boyutu ve süresi Euro Bölgesi'nin geri kalanının nasıl tepki vereceğine bağlı. Eğer Yunanistan'ın çıkışı Euro Bölgesi entegrasyonunu artıracaksa, Madrid ve Lizbon bunun bedelini ödemeyi hazır olabilir.

Yukarı

Business HT×