BIST 100 9.768,93 % 0,48
USD/TRY 32,5606 % -0,02
EUR/TRY 35,0021 % 0,43
Piyasalar
9.767,92
% 0,47
32,5606
% -0,02
35,0021
% 0,43
1,0725
% 0,24
45,00
-0,35
2.325,73
% 0,41
88,39
% 0,42
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed korkusu

BlackRock, gelişmekte olan piyasalarda iki sene önce patlak veren “taper tantrum”un kendini tekrar edeceğini söylüyor

ABD'li yatırım kuruluşu BlackRock, gelişmekte olan piyasalarda iki sene önce patlak veren “taper tantrum”un kendini tekrar edeceğini söylüyor
BLOOMBERG NEWS 29 04 2015, 12:24

ABD'li yatırım kuruluşu BlackRock, gelişmekte olan piyasalarda iki sene önce patlak veren taper tantrumun* kendini tekrar edeceğini söyledi.

Dünyanın en büyük fon yöneticisi olan şirkete göre, Fed faizleri artırdığında gelişen ülkelerde yaşanacak olan satış, Mayıs 2013'te, o dönemki Fed Başkanı Ben Bernanke tahvil alımı programının kısacağını açıkladığında yaşanan sarsıntı kadar sancılı olacak. O dönemde gelişmekte olan ülkelerin tahvilleri yüzde 10'a kadar düşmüş, Hindistan rupisinden Türk lirasına pek çok para birimi önemli oranda değer kaybetmişti.

BlackRock fon yöneticisi Amed Bisat, “Fed her faiz artırdığında, gelişen piyasalar büyük gerginlikle karşılaşma eğilimine giriyorlar. Bugün daha hazırlıklı olsak da yine de büyük bir şok olacak” dedi.

DİRENÇLİ ÜLKELER

Fed, neredeyse 10 yıldan bu yana gösterge faizini ilk kez artırmaya hazırlanıyor. Bloomberg anketine katılan 59 ekonomistin neredeyse dörtte üçü, merkez bankasının Eylül ayında gösterge faizi sıfır seviyesinden 0.25'e artırmasını bekliyor.

BlackRock'un en büyük fonlarından bazılarının gelişmekte olan ülke yatırımlarını yöneten Bisat, Meksika, Polonya ve Güney Kore'nin gelişmekte olan ülkelerden çıkış karşısında pozisyonu en iyi olan ülkeler olduğunu söyledi. Fon yöneticisine göre güçlü denge tabloları sayesinde bu ülkelerin Fed faiz artırımına karşı daha dirençli.

Bisat ayrıca, aynı güce sahip olmasa da daha fazla getiri vaadeden ve geniş anlamada daha kuvvetli olan başka ülkeler olduğunu söyleyerek, Hindistan ve Endonezya'nın bu anlamda öne çıktığını belirtti.

“Bozulmamış bilançoları olmasa da, bunlar küresel büyümenin toparlanmasına katkıda bulunacak, dinamik ülkeler” dedi.

'KRİZ DEMEK DEĞİL'

2013'teki paniğin tekrarlanmasını engellemek isteyen Fed Başkanı Janet Yellen ve diğer Fed yetkilileri son zamanlardaki konuşmalarında, faizler yükselmeye başladıktan sonra dahi para politikasının alışılmadık derece gevşek kalmaya devam edeceğini vurguluyorlar.

Bisat'a göre, ABD faiz artırımı gelişen piyasaları tekrar sarsacaksa da esnek faiz oranları toptan bir çöküşü engelleyecek.

Fon yöneticisi, “Artan sermaye maliyetleri ve küresel likiditenin sıkılaşması baskı yaratacak, ancak bu kriz çıkaracak demek değil” diyor.

*"Tapering" kelimesi piyasada Fed'in parasal gevşeme politikasını sıkılaştırması veya tahvil alımlarını azaltması anlamında kullanılıyor. "Taper tantrum" ise finansal piyasaların tapering dönemlerinde gösterdiği aşırı reaksiyonları tanımlıyor.


Yukarı

Business HT×