BIST 100 9.730,83 % 0,89
USD/TRY 32,5205 % -0,10
EUR/TRY 34,7932 % -0,20
Piyasalar
9.730,83
% 0,89
32,5205
% -0,10
34,7932
% -0,20
1,0687
% -0,13
45,35
0,00
2.316,04
% -0,26
88,11
% -0,35
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed neler söyleyecek?

Fed'in bugünkü açıklamasında dikkat edilmesi gereken 5 başlık

Fed'in bugünkü açıklamasında dikkat edilmesi gereken 5 konu
WSJ 29 04 2015, 06:31

Piyasalar Fed'i bekliyor.

Fed'in bu haftaki toplantısından faiz artırımı zamanlamasıyla ilgili net bir mesaj çıkması beklenmiyor. ABD merkez bankası, faizleri artırmaya bugün sona erecek olan iki günlük toplantısında başlamayacağını açıkça belirtti. Fed Başkanı Janet Yellen toplantı sonrasında basın toplantısı yapmayacak ve Fed üyeleri ekonomik tahminlerini yayınlamayacak. Yani yatırımcıların Fed'in ne düşündüğüyle ilgili bakabilecekleri tek yer bugün TSİ ile 9'da yayınlanacak olan açıklama olacak.

İşte bu açıklamada dikkat edilmesi gereken 5 konu:

1. EKONOMİ

Fed üyeleri, ABD büyümesindeki kış yavaşlamasını nasıl anlatacak? Bu yavaşlamayı kısmen veya tamamen hava koşulları gibi geçici bir sebeblere mi bağlayacaklar? Yakın zamandaki açıklamalarına bakıldığında bazı Fed üyelerinin güçlü bir toparlanma konusunda oldukça iyimser, bazılarının ise daha temkinli olduğunu gördük.

2. İŞ PİYASASI

İşe alımlardaki yavaşlamayı nasıl kategorize edecekler? En son yayınlanan verilere göre, ücret artışları Mart'ta ivme kaybetti. Ocak ve Şubat artışları da beklentilerin altında gelmişti. Bu durumda Fed üyeleri endişeli mi yoksa umutlu bir görünüm çizecekler? Bu durumu yumuşak bir tümsek olarak mı yoksa kaygı verici bir takım gelişmelerin habercisi olarak mı görecekler?

3. ENFLASYON

ABDenflasyonu yaklaşık üç senedir Fed'in hedeflerinin altında seyrediyor, ancak Mart'ta Fed üyeleri enflasyonun yavaş yavaş zaman içinde yüzde 2'ye doğru yaklaşmasını beklediklerini söylemişlerdi. Bugün de bu duruşu korumaları bekleniyor. Ancak, aylarca devam eden düşüten sonra hem enflasyon hem de petrol fiyatlarının dengelenmeye başladığını da söyleyebilirler.

4. ENFLASYON BEKLENTİLERİ

Fed üyeleri yıl başında enflasyon beklentilerini dibe çeken piyasa göstergelerinin tersine döndüğünü söyleyebilir. Bu durum hedeflerin altına devam eden tüketici fiyat enflasyonundna rahatsız olan Fed üyelerini rahatlatabilir.

5. DOLAR

Ekonomik görünümde önemli bir etken haline gelen güçlü dolarla iligli ne söyleyecekler? Son aylarda dolardaki yükseliş ihracatı azaltarak ve ihracat mallarının fiyatlarını düşüşüyle enflasyonu aşağıya çekerek, ekonomik büyüme üzerinde büyük sıkıntı yaratıyor. Fed yetkilileri Mart açıklamasında dolardan açıkça bahsetmemişlerdi. Sadece "enerji fiyatları ve diğer faktörlerin" enflasyon üzerindeki "geçici etkisinden" bahsederek üstü kapalı olarak dolara atıfta bulunmuşlardı.

 

Yukarı

Business HT×