BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dolarda düşüş kalıcı mı?

Dolar 2,66 seviyesinin altına gördü. Peki düşüş kalıcı olacak mı? Uzmanlar yorumluyor

Dolarda düşüş kalıcı mı?
SELÇUK OKTAY 28 04 2015, 11:01

Geçen haftanın son gününde dolar/TL kuru 2,74 üzerini test etmişti. Bugün dolar kuru 2,66'nın altını gördü. Doların gücünü kaybetmesinde FED'in Çarşamba günü gerçekleşecek olan toplantısı öncesi ABD'den gelen verilerin etkili olduğu görülüyor.

Uzmanlar, dolardaki son düşüşün kalıcı olamayabileceği tahminin bulunuyor. Buna karşın bazı analistler ise doların yurt dışı piyasalarda değer kaybetmeye başlayacağını tahmin ediyor.

DALGALI SEYİR DEVAM EDER

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay dolar kurundaki hareketi şöyle değerlendirdi: "FED'in Çarşamba günkü toplantıda Mart ayındaki toplantıya göre daha güvercin olacağı yönünde bir beklenti hakim. Asıl etki buradan geliyor. Bu kapsamda bir önceki FED toplantısının yapıldığı 18 Mart tarihinden bu yana Türkiye ile diğer gelişen piyasalara karşılıklı olarak bakmak gerekiyor. Bu süreçte Rus rublesi yüzde 13, Brezilya reali yüzde 10 civarında değer kazanırken Türk Lirası yüzde 4-5 düzeyinde değer kaybı yaşadı. Burada ciddi bir ayrışma söz konusu."

TEB Stratejisti Erkin Işık dolardaki toparlanmanın kalıcı olmadığı görüşünde. Işık, "yurt dışındaki belirsizlik devam ediyor. Türkiye'de çok zayıf bir performans gösterildiği için yurt dışındaki gelişmeler daha etkili oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

Küresel bazda ise dolar değer kaybediyor. Dolar Endeksi, 13 Mart'ta bu yana yüzde 3'e yakın değer kaybetti. Tokyo'daki Mizuho Bank baş piyasa ekonomisti Daisuke Karakama konu ile ilgili, “Dolar Endeksi tarihi yüksek seviyesinin yakınlarında seyrederken, daha yüksek fonlama oranların bağlı güçlü dolara ilişkin güven azalıyor görünüyor. Dolar düzeltmeye hazırlanıyor." değerlendirmesinde bulunuyor.

FED'TEN YENİ BİR MESAJ GELMEYECEKTİR

Dolar kurunun seyri açısından şimdiden etkilerini gösteren FED toplantısı ve Türkiye'de bu hafta açıklanacak olan Merkez Bankası enflasyon raporu da piyasalar tarafından dikkatle takip edilecek.

Analistler FED toplantısından yeni bir mesaj gelmeyeceği görüşünde birleşiyor. Erkin Işık, "bu hafta gerçekleşecek olan FED toplantısından yeni bir mesaj gelmeyecektir. FED, ABD'nin ilk çeyrekteki kötü gidişinin ardından toparlanma beklendiğine ilişkin mesajı verecektir. Fakat ABD verileri bu açıdan daha önemli" değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'deki belirsizlik ortamı da kurun önümüzdeki dönemde dalgalı seyredeceğine ilişkin işaretler veriyor. Gökhan Uskuay, içeride siyasi belirsizliklerin devam ettiğini belirtti. TEB Stratejisti Erkin Işık ise yurt içindeki tablonun kur üzerindeki gelecek etkilerini şöyle değerlendirdi: "Merkez Bankası likidite konusundaki sıkı duruşunu koruyor. Ortalama fonlama faizini yükseltti. Nominal kur yükselmesine rağmen reel kur Merkez Bankası'nın daha önce müdahale ettiği seviyelerden uzak görülüyor. Bunlarla birlikte seçim belirsizlikleri devam ediyor. Bu durum dolar kurunda dalgalı bir gidişat yaratabilir."  

Yukarı

Business HT×