PİYASALAR

Yastık altında kaç milyarlık altın var?

Merkez Bankası, Finansal İstikrar Raporu'nda yastık altındaki altın tutarına ilişkin tahminlerini de açıkladı.

Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu'nda yastık altında yaklaşık olarak 400 milyar TL'lik altın bulunduğu tahmini yer aldı. 

Raporda gerçek değeri kesin olarak bilinmemekle birlikte Türkiye’de yastık altında 400 milyar TL’nin üzerinde değere ulaşan 2.200 ton altın bulunduğu tahmin edildiği belirtildi. 

Raporda konuyla ilgili şu değerlendirmeler yapıldı: Söz konusu altınların ekonomiye kazandırılması, yatırım araçlarının çeşitlendirilerek yatırımcı tabanın genişletilmesi amacıyla yıllık getiri oranı yüzde 2,4 ve sağlanan getiriler için uygulanacak stopaj oranı yüzde 0 olan dörder etaplı iki tur altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı Hazine Müsteşarlığı tarafından yapılmıştır.

Söz konusu menkul kıymetler, altınların devlet güvencesinde olmasını, istenildiğinde vade beklenmeden nakde dönüştürebilme imkânını, vade sonunda ek getiri ve fiziksel iade imkânlarını sağlamaktadır. 

MERKEZ'DEN YAPILANDIRMA YORUMU
 

22 ve 24 ayar fiziksel altınların kabul edildiği ve 2 Ekim - 27 Ekim 2017 ile 26 Mart - 20 Nisan 2018 dönemlerinde bireysel yatırımcılara yönelik gerçekleştirilen ihraçların ilkinde 1,4 tonu altına dayalı kira sertifikası, 1,1 tonu altın tahvili yatırımı olmak üzere 2,5 ton altın toplanmıştır.

İlk ihraç işlemine 13 bin bireysel yatırımcı katılmıştır. 26 Mart – 20 Nisan 2018 tarihlerini kapsayan ikinci ihraçta ise 10 bin 500 katılımcıdan 1,9 ton altın toplanmıştır.

Böylece 8 etaptan oluşan ilk iki ihraçta yaklaşık 23 bin 500 katılımcıdan 4,4 ton altın toplanmış olup, söz konusu altınların güncel değeri yaklaşık 770 milyon TL’dir.

Her iki ihraç döneminde de kadınların ve 25 - 44 yaş aralığındaki nüfusun ihraçlara katılım eğiliminin görece yüksek olduğu görülmektedir. 

HALKBANK'A CEZA PAYLAŞIMINA TUTUKLAMA