PİYASALAR

Kipa'nın borsa kotundan çıkışında bilmeniz gerekenler

Migros, 2016'da satın aldığı Kipa'yı borsa kotundan çıkarıyor, süreç nasıl ilerleyecek?

Migros, Kipa'yı kottan çıkarma kararı aldı.

Migros'un Kipa hissedarlarına pay alım teklifi ise son otuz gün içinde Borsa'da oluşan düzeltilmiş ağırlıklı ortalama fiyatların aritmetik ortalaması olan 2,56 lira olacak.

Bu da Migros'un toplamda yaklaşık olarak 128 milyon lira ödeme yapması anlamına geliyor. Böylece Kipa'nın yüzde 100'ünün Migros'a toplam maliyeti 345,4 milyon lira, hisse başı olarak da 0,2591 lira olacak.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Bundan sonraki aşamada Kipa'nın Migros tarafından devir alınması suretiyle Migros bünyesinde birleşilmesi değerlendiriliyor. Borsa kotundan çıkma işlemlerinin sonucuna bağlı olarak, ilgili mevzuat çerçevesinde kolaylaştırılmış usulde birleşilmesine yönelik olarak gerekli çalışmaların yapılmasına karar verildi.

Kipa'nın yüzde 3,75'i halka açık; 50 milyon 25 bin 473 adet hisse fiili dolaşımda, geriye kalanı Migros Ticaret'te. Sermaye Piyasası Kanunu’nun ilgili maddesi uyarınca şirketin yüzde 95'ine sahip olan ortaklar kottan çıkış için karar alabiliyor.

SÜREÇ NASIL İLERLEYECEK?

Borsa kotundan çıkma kararı, Kipa'nın yapılacak Olağanüstü Genel Kurul toplantısında hissedarların onayına sunulacak. Genel kurul karar tarihinden itibaren en geç 5 işgünü içerisinde kottan çıkmak amacıyla Kipa tarafından Borsa İstanbul'a başvuruda bulunulacak ve eş zamanlı olarak da Migros, Kipa'nın diğer ortaklarına yönelik zorunlu pay alım teklifi yükümlülüğünün yerine getirilmesi amacıyla SPK'ya başvuracak.

MİGROS HİSSELERİ EL DEĞİŞTİRİYOR

ÇAĞRI FİYATI 2,2477 LİRA OLMUŞTU

Migros, Kipa'yı satın aldıktan sonra SPK'ya çağrı muafiyeti başvurusunad bulunmuş ancak Kurul'un bu talebi bu yıl Haziran'da kabul etmemesi üzerine 2,2477 lira fiyattan diğer hissedarlara pay alım teklifi yapılmıştı.

Bu süreçte 57 pay sahibinden 10 milyon 7 bin 207 adet 1 TL nominal değerli pay satın alındı ve yaklaşık olarak 22,6 milyon lira ödendi. Sahip olunan pay oranı da yüzde 95,50'den yüzde 96,25'e çıktı.

KİPA: HERKES İÇİN FARKLI BİR SATIŞ HİKAYESİ

KİPA İLK ANLAŞMANIN YÜZDE 64,4 ALTINA SATILDI

2016'nın Haziran ayında Kipa'nın yüzde 95,50'sini 302,3 milyon lira bedel karşılığında almak üzere anlaşan Migros, yıl sonu bilançosunun ardından 2017 Mart'ta bir açıklama yaparak satış bedelinin 199 milyon lira olarak belirlendiğini duyurmuş, bunu takiben Haziran'daki düzeltme sonrası bu rakam 194,8 milyon liraya revize edilmişti.

Böylece 2,44 TL'den işlem görürken 0,2375 TL ile piyasa fiyatının 10'da 1'ine Migros'a satılan Kipa hisseleri için yeni fiyat 0,15308 TL'den hesaplanmış oldu. Yani 194,8 milyon liralık fiyat ilk anlaşmadakinin yüzde 64,4 altında, şirketin o günkü piyasa değerinin ise yaklaşık 16'da birine işaret etti.

Haziran ayında satış miktarı ilk açıklandığında analistler üst üste zarar eden Tesco'nun bir an önce Türkiye pazarından çıkmak için gerçek değerin çok altında bir fiyata satmaya razı olduğunu söylemişti.

KİPA HİSSELERİ 'GAYRİMENKUL' HABERİYLE SIÇRADI