PİYASALAR

Döviz borcuna kısıtlamadan tedirgin olan sektör

Döviz geliri olmayan döviz borcu yasağının finansal kiralamada yatırım maliyetlerini yüzde 4'te yüzde 16'ya çıkarabileceği konuşuluyor

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in döviz girdisi olmayan şirketlere dövizle borçlanma izni verilmeyeceğini açıklaması finansal kiralama (leasing) sektörünü tedirgin etti.,

Bu durumun finansal kiralama yoluyla yatırım yapan KOBİ’leri olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Dünya'nın haberine göre hali hazırda yatırımlarını leasing ile yapan ve dövizle borçlanan işletmelerin yüzde 4 olan yatırım maliyetinin yüzde 16’ya çıkacağı hesaplanıyor.

Bu maliyet artışının yatırımların düşmesine neden olacağı söyleniyor. Konuyu değerlendiren iş dünyası temsilcileri, bu düzenlemelerin uzun vadede KOBİ’nin döviz riskini azaltacağını ancak yatırım maliyetlerini artırarak, işlem hacmini daraltacağına dikkati çekiyor. Ayrıca ithalatçı firmaların da leasingle satamadıkları ürünler için döviz kur riskini üstüne almayacakları ve bu nedenle daha yüksek fiyat belirleyecekleri iddia ediliyor.

"3'TE BİRİ FİNANSAL KİRALAMA"

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, "Konya’da toplam leasingin yüzde 32’sini makine yatırımları oluşturuyor. Sadece Konya’da değil ülkemizin genelinde makine gibi yatırım mallarında leasing yöntemi ağırlıklı olarak kullanılıyor. Dolayısıyla dövizle borçlanma konusunda yapılacak düzenlemede, sanayicilerimizin başta makine gibi yatırım mallarını yoğun olarak leasingle tedarik ettikleri göz önünde bulundurulmalı, şayet bir düzenleme yapılacaksa da yatırımları aksatmayacak bir düzenleme hayata geçirilmelidir” dedi."

VİOP'TA KALDIRAÇ ARTABİLİR

 

KOMİSYONCULUK RİSKİ DOĞABİLİR

Öte yandan bazı sanayiciler, bu durumun ihracatçı firmaların, dövizle borçlanamayan firmalar için komisyon karşılığında leasing yapabileceği yorumunda bulunuyorlar.

DÖVİZ GİRİŞİ OLMAYANA DÖVİZ BORCU YASAKLANIYOR

 

GERİ ÇAĞIRMALAR GÖRÜLEBİLİR

Leasing sektöründen yetkililer de yatırım yapacak KOBİ’lerin finansal kiralama ile yatırımlarını uzun vadeli belirli oranda kredi ile aldıklarını ancak bankacıların kredi süresince faizleri artırıp, geri çağırabileceğini savunuyorlar. Dolayısıyla, banka faizlerinde dalgalanma olduğunda piyasada nakit sıkışıklığı yaşanacağını iddia ediyorlar.

MERKEZ BANKASI'NDAN KUR ARTIŞINA KARŞI ÇİFTE HAMLE