PİYASALAR

Merkez piyasaya dolar sürecek adım attı

Merkez Bankası rezerv opsiyon mekanizması ve reeskont kredilerinde yeni düzenlemeye gitti.

Türk varlıklarında son dönemde görülen gerileme sonrasında piyasaların Merkez Bankası'ndan beklediği hamleler gelmeye başladı. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 'sağlıksız fiyat oluşumlarını' gerekçe göstererek rezerv opsiyonu mekanizması ve reeskont kredilerde yeni düzenlemelere gitti. 

Merkez Bankası'ndan son zamanlarda Türk Lirası varlıklarda görülen fiyatlamalara ilişkin ilk hamle rezerv opsiyonu mekanizmasında gerçekleşti.

Bankadan yapılan açıklamaya göre ROM kapsamında döviz imkân oranı üst sınırı yüzde 60’tan yüzde 55’e düşürüldü, tüm dilim aralıkları da 5’er puan aşağı çekildi.

Banka söz konusu değişiklik ile yaklaşık 5,3 milyar Türk lirası likiditesinin piyasadan çekileceğini ve yaklaşık 1,4 milyar doları tutarında dövizin bankaların kullanımına geçeceğini açıkladı.  

YAN SANAYİDE YERLİ OTOMOBİL HEYECANI

Bankadan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:  

Son dönemde piyasalarda ekonomik temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmektedir.

Bu durum dikkate alınarak, fiyat istikrarına ve finansal istikrara destek sağlanması maksadıyla rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkânına ilişkin üst sınır ile dilim aralıklarında değişiklik yapılmıştır.

Buna göre, rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkân oranı üst sınırı yüzde 60’tan yüzde 55’e düşürülmüş, tüm dilim aralıkları da 5’er puan aşağı çekilmiştir. 

Söz konusu değişiklik ile yaklaşık 5,3 milyar Türk lirası likiditesi piyasadan çekilecek olup, yaklaşık 1,4 milyar ABD doları tutarında döviz bankaların kullanımına geçecektir. 

SUUDİ ARABİSTAN'DA ŞOK ÜSTÜNE ŞOK

REESKONT KREDİLERİNDE DE DÜZENLEME

Rezerv opsiyon mekanizması ile birlikte Merkez Bankası sağlıksız fiyat oluşumlarının önüne geçmek adına reeskont kredilerinde de düzenlemeye gitti. 

Bankadan yapılan basın duyurusuna göre 1 Şubat 2018 (dahil) tarihine kadar vadesi dolacak olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin, kredinin vadesinde ödenmesi halinde, ABD doları için 3,7000, Euro için 4,3000, İngiliz Sterlini için 4,8000 kuru kullanılarak Türk lirası olarak yapılabilmesine olanak tanınması ve kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun sabitleme kurundan yüksek olması durumunda kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun esas alınmasına karar verildi. 

Düzenleme ile ilgili olarak yaklaşık 5 milyar dolarlık döviz talebinin çekilmesi söz konusu olacak. 

KUR AŞAĞI GELDİ

Merkez Bankası'nın açıklamalarından önce 3,88 civarında olan dolar/TL kuru, açıklamaların ardından 3,86 seviyelerine kadar geriledi. Ekonomist Haluk Bürümcekçi reeskont düzenlemesinin daha önemli olduğuna dikkat çekti. Bu hamlenin daha önce de yapıldığını vurgulayan Bürümcekçi, Merkez Bankası'nın reeskont kredilerindeki bu tedbirinin önemli olduğunu belirtti. Bürümcekçi ROM tedbirinin ise likiditeye yönelik olduğunu, dolayısıyla çok etkisi olmasının beklenmeyebileceğini söyledi.