PİYASALAR

"Bu gidişle borsa duvara çarpacak" diyen 7 sinyal

Hisse senedi piyasaları yükselirken 7 tehlike çanı alarm veriyor

Global hisse senedi piyasalarında ralli son dönemdeki çalkantıya rağmen devam ederken risk uyarıları da buna eşlik etmeyi sürdürüyor.

Uyarılar "Tahvil Kralı" lakaplı milyarder yatırımcı Bill Gross'tan farklı tonlarla Fed Başkanı Janet Yellen'ın konuşmalarına ve hatta eski başkanlara kadar uzanırken Market Watch, bu gidişle borsanın duvara çarpacağını düşündüren 7 sinyale dikkat çekti.

7 sinyal, hisse senedi piyasalarının içsel gücü ölçümlemesinden volatiliteye, teknik göstergeler ve korelasyonlara uzanan farklı açılardan doğuyor.

İşte, o 7 sinyal:

1) KÜÇÜK HİSSELER DÜŞÜŞ TRENDİNDE

Hisse senedi piyasası analistleri küçük hisselerin gidişatını yöne dair öncü sinyaller arasında izliyor. Çıkış noktası ölçek ekonomisi teorilerinden beslenen bu bakış açısına göre ekonomik aktivitenin canlılığı küçük ölçekli şirketlerin hisselerine daha hızlı yansıyor.

Bu hisselerden oluşan Russell 2000 endeksi de Haziran 2016'dan bu yana ilk kez 200 günlük ortalamasının altına sarkarak aşağı yönlü trend lehine baskının arttığını yansıtıyor.

BU İYİMSERLİK KRİZ ÖNCESİNE ÇOK BENZİYOR

2) "ANA KORELASYON" BOZULUYOR

Global hisse senedi piyasalarının ralli yaptığı dönemlerde hem Euro Bölgesi ekonomisinin lokomitifi olan Almanya'nın borsası DAX, hem de Amerikan S&P500 birlikte yükseliyor. Şu sırada ise negatif korelasyon gözlemlenmeye başladı.

MKM Partners baş teknik analisti Jonathan Krinsky'ye göre bu durum genellikle S&P500 için düşüş sinyali.

Krinsky'nin notu şöyle:

"Korelasyon son 20 yılda sadece 5 kez bozuldu; Haziran'98, Şubat'00, Ekim'05, Ağustos'14, Nisan'15. 200'deki teknoloji balonunun patlamasıyla sonuçlandı, diğerleri ise büyük düzeltmeleri tetikledi."

160 MİLYAR DOLARLIK FONUN YÖNETİCİSİNDEN 6 UYARI

3) VIX KADEME KADEME YÜKSELİYOR

S&P500 hisse opsiyon fiyatları üzerinden hesaplanan ve piyasada korku endeksi olarak blinen VIX, henüz bir ay kadar önce "9" ile Aralık 1993'ten bu yana en düşük seviyelerdeyken tarihi ortalaması olan 20'ye geri yöneldi.

10 Ağustos'ta 200 günlük ortalamasını aşan VIX, o tarihten beri 200 günlük ortalamasının üzerinde ve bu basitçe korkuyu gösteriyor.

BU TRADER KORKU ENDEKSİNDE HERKESİN TERSİNE GİTTİ

4) ALTIN RALLİ YAPIYOR

Altın, geçtiğimiz hafta 8 Kasım 2016 ABD Başkanlık Seçimi'nden bu yana ilk kez 1300 doları gördü. Fed beklentileri ve dolardaki zayıflık kıymetli metali payda bacağından yukarı yönde desteklese de altın talebi artıyor ver bu durum risk algısındaki bozulmanın bir başka yansıması.

BORSANIN KAPALI KUTUSUNDA SATIŞIN PERDE ARKASI

5) "ÖNCÜ ENDEKS" DÜŞÜYOR

Global hisse senetlerindeki son çalkantıda Dow Jones endeksi daha dirençli bir görünüm çizse de Dow Jones Ulaştırma endeksi hızlı düşüş yaşadı.

Dow teorisine göre yükseliş ve düşüş trendlerinde siparişlere dayalı ekonomik aktiviteyi yansıtarak önce ulaştırma şirketleri hareket ediyor.

Ulaştırma endeksi ise bu açıdan son günlerde ayı sinyali veriyor.

FED'İN EFSANE BAŞKANINDAN BALON UYARISI

6) "İÇSEL GÜÇ" KAYBEDİLİYOR

Hisse senedi endekslerinde trendin gücü izlenirken 52 haftalık dibindeki hisselerin 52 haftalık zirvesindeki hisselere oranı da izlenen göstergeler arasında.Son dönemde S&P500'e bu göstergeden de iyi sinyal yok.

TRUMP'IN TABANI UTANÇ DUYUYOR

7) TRUMP'IN AJANDASI

ABD Başkanı Donald Trump'ın ekibinde istifalara neredeyse her hafta yenileri eklenmeye başlarken seçim anketlerinde taban kaybı öne çıkıyor.

Görevinin 7. ayındaki başkanın 2 trilyon dolarlık altyapı yatırımı paketine dair inanç da kayboldu. Analistlere göre piyasa Trump'a dair hayal kırıklığını henüz tamamen fiyatlamadı.

FELAKET SENARYOLARINA İTİBAR EDELİM Mİ?