PİYASALAR

Eximbank faiz indirimine gidiyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Eximbank'ta faiz indirimi olacağını söyledi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Eximbank'ın kredi hacmi içinde faiz indirimi olacağını söyledi. 

Zeybekci, MÜSİAD heyetini kabul ettiği toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Zeybekci, "Bize bağlı olan ve 40 milyar doların üzerinde finansman imkanı yaratan Eximbank'ta bu süreçte hiçbir şekilde kredi faizleriyle ilgili bir artış yaşanmadı. Gerek TL'de gerek dövizde ihracatçımızın hep yanında yer aldık. Eximbank olarak dolarda piyasadaki geçerli oranların 4'te biri, TL'de piyasanın 3'te biri seviyesinde faizlerle ihracatçının yanında yer aldık almaya da devam edeceğiz. Bugün itibariyle Eximbank'ın kredi hacmi içindeki bazı ürünlerinde faiz indirimi olacak" diye konuştu. 

Zeybekci'nin açıklamalarının ardından Ekonomi Bakanlığı'ndan yazılı bir açıklamayla faiz indirimi duyuruldu. Yapılan açıklamaya göre reeskont döviz kredisi 10 baz puan indirildi. 

0-120 gün vadeli mevcut LIBOR/EURIBOR+0,50 olan faiz oranı, LIBOR/EURIBOR+0,40 seviyesine çekildi. 121-180 gün vadeli kredilerin faizi LIBOR/EURIBOR+0,50 olarak açıklandı. 

181-240 gün vadeli döviz reeskont döviz kredisi ise LIBOR/EURIBOR+0,75'ten LIBOR/EURIBOR+0,65'e çekildi. 

Açıklamada yeni uygulama ile önümüzdeki dönemde Sevk Öncesi İhracat Kredisi ve İhracata Hazırlık Kredisi'nin sadece KOBİ’lere kullandırılacağı ve bu kapsamda KOBİ’lere ilave 2,5 milyar TL kredi sağlanacağı belirtildi. 

ZEYBEKCİ: DAHA FAZLA ÜRETİM İÇİN FAİZLERİ DÜŞÜRÜYORUZ

Basın açıklamasında Zeybekci, şu ifadeleri kullandı: "Türk Eximbank ülkemiz ihracatını ve döviz kazandırıcı hizmetlerini uygun maliyetli kredi ve sigorta programları ile desteklemektedir. Son dönemde Türk Eximbank, hem kaynaklarını çeşitlendirmeyi hem de kendi finansman maliyetleri düşürmeyi başarmıştır.

Klasik bankacılık anlayışını bir kenara bırakarak maliyetlerin düşüşüyle ortaya çıkan yeni imkanları ihracatçımıza sunmaya; ihracatçımızın finansman yükünü azaltmaya kararlıyız. Daha fazla üretim, yatırım, istihdam ve ihracat için Eximbank’ın uyguladığı faizleri ve finansman maliyetlerini düşürüyoruz.

Bu nedenle Reeskont Döviz Kredisi faiz oranlarında 10’ar baz puanlık yüzde 20’ye varan oranlarda indirime gitme kararı aldık.

Bu sayede, 4 ay vadeli reeskont döviz kredilerinin faiz oranı LIBOR/EURIBOR+0,40 olurken 8 ay vadeli kredilerin faiz oranı da LIBOR/EURIBOR+0,65’e çekilmiştir.

Ayrıca 6 aya kadar vade ile kullandırılacak Reeskont Döviz kredilerinde LIBOR/EURIBOR+0,50 faiz oranı uygulaması başlatılmıştır. Böylece bir yandan vade çeşitliliği artırılırken ihracatçıların katlandığı finansman maliyetleri de daha aşağı çekilmiştir."

 

İÇ BORÇ ÇEVİRME ORANI ALARM VERMEYE DEVAM EDİYOR