PİYASALAR

İç borç çevirme oranı alarm vermeye devam ediyor

Temmuz ayında iç borç çevirme oranı yüzde 144,2 seviyesine yükseldi

Türkiye'de iç borç çevirme oranları önceki yıllarla kıyaslandığında alarm veren seviyeye gelirken, faizler üzerindeki potansiyel baskısı da devam ediyor. 

Hazine Müsteşarlığı'nın açıkladığı verilere göre Temmuz ayında 11,4 milyar liralık iç borç servisine karşılık, 16,4 milyar liralık iç borçlanma gerçekleştirildi. Müsteşarlığın açıkladığı toplam iç borç çevirme oranı ise Temmuz ayında yüzde 144,2 oldu.

Böylelikle yılın ilk 7 ayındaki iç borç çevirme oranı yüzde 121 seviyesine geldi. 2016 yılının ilk 7 ayında bu rakam yüzde 86 seviyesindeydi. Bu rakamlar üzerinden karşılaştırıldığında iç borç çevirme oranında bu yılın ilk 7 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 35 puanlık bir artış olduğu görülüyor. 

Uzmanların değerlendirmelerine göre borçlanma ile ilgili bu seviyeler piyasalarda faizler üzerinde de bir baskı yaratıyor. Eski Hazine Müsteşar yardımcısı ve TEB Mali Yatırımlar AŞ. Danışmanı Hakan Özyıldız, iç borçlanmada gelinen bu seviyelerin faizler üzerinde bir 'dışlama etkisi' yarattığını belirtti. 

Hazine'nin daha iyi faiz vermesi dolayısıyla bankaların bu tarafa yöneldiğine dikkat çeken Özyıldız, böylelikle faizler üzerinde bir baskı oluştuğuna dikkat çekti.

BORÇ ÇEVİRME ORANININ 100'ÜN ÜZERİNDE OLMASI NE ANLAMA GELİYOR?

Ekonomist Mahfi Eğilmez'e göre iç borç çevirme oranının 100 seviyesinin altında kalmasıyla faizler geriliyor ve böylelikle özel kesimin borçlanma piyasasından yararlanma imkanı artıyor. Kendi internet sitesindeki yazısında konuyu ele alan Eğilmez, iç borç çevirme oranının 100'ün altında kaldığı durumlarda Hazine’nin piyasaya ödediği borçtan daha azını borçlandığını ve bu yolla piyasaya para bıraktığını belirtti.

Oranın 100'ün üzerinde olması ise faiz üzerinde baskı ortamı yaratıyor. Temmuz'da gelen son rakamlar iç borç çevirme oranında 100'ün üzerindeki seyrin devam ettiğini gösterdi. 

BU AYIN EN ÇOK KAZANDIRAN YATIRIM ARACI