110 bini aşan borsanın yeni hedefi kaç?
Borsa İstanbul, 100 binin üzerinden 2 ay geçmeden 110 binin de üzerinde. Analistler şimdi ne diyor?
Borsa İstanbul, 100.000'i görmesinin üzerinden 2 ay geçmeden bugün 110.000'i aştı.
9. ayına giren rallinin bundan sonrası için analistler teknik seviyelere odaklanıyor.
BIST100 endeksinin hala gelişen ülkelere göre ucuz olduğuna vurgu yapılırken kâr satışı riski de göz ardı edilmiyor.
BORSADA SON YÜKSELİŞİN NEDENİ
Şeker Yatırım'dan yapılan değerlendirmeye göre endekste son dönemdeki yükseliş hem bilançolardan hem risk primindeki düşüşten destek buluyor.
Şeker Yatırım, "Türkiye 5 yıllık CDS'leri Aralık 2014'den beri 171 ile en düşük seviyesini görürken, BIST'teki risk alma iştahını destekliyor. Son dönem şirket karlarının da genel olarak güçlü gelmesi kısa vadede BIST'teki güçlü performansı destekliyor" değerlendirmesinde bulundu.
KÂR SATIŞI RİSKİ DE YÜSKELİYOR
Kurumun analizine göre BIST'in halen gelişen ülke piyasalarına göre iskontolu kalması da bu durumda etkili ve bir sonraki hedef 112 bin 500 olabilir ancak kar satışı riski de bulunuyor. Kurum, "Endeks kısa vadede 108 bin 600 üzerinde tutundukça yükseliş kanal direncinin geçtiği 110 bin seviyesi üzerinde kapanış yağabilirse yükselişini 112 bin 200-112 bin 500 aralığına doğru devam ettirmesi beklenir." değerlendirmesinde bulundu ve ekledi:
"Kısa vadeli pozisyonlar için 108 bin 600 zarar-kes seviyesi olarak takip edilebilir. Kısa periyotta göstergelerin aşırı alımda olması kısa vadede kar satışı yaşanma riskinin yükseldiğine işaret ediyor. Ancak kar satışları yaşansa da orta vadede yükseliş trendinin korunması beklenmektedir"
EMSALLERİNE GÖRE HALEN UCUZ
Göreceli değer analistlerin üzerinde durduğu bir konu. Şeker Yatırım'a benzer şekilde İş Yatırım da konuya değindi ve MSCI Türkiye endeksi halen 12 aylık tahmini F/K oranında göre 8.7x ile işlem görmekte ve bu da 12.6x çaprandaki gelişen ülkeler endeksine göre halen yüzde 31'lik bir iskontoya denk geliyor. Güçlü ikinci çeyrekte sonuçları ardından yıl sonu kar tahminlerinde yukarı yönlü revizyonların henüz tamamlanmadığını varsayarsak gerçekte iskonto daha da geniş olabilir." dedi.
"TEKNİK GÖRÜNÜM 9 AYDIR OLUMLU"
Grafiklere geri dönüldüğünde Ak Yatırım, 100 Endeks, VIOP ve büyük banka hisseleri teknik görünümün 13 Aralık 2016 tarihinden bu yana "olumlu" kalmayı sürdürdüğüne dikkat çekti.
Ak Yatırım'dan yapılan değerlendirmede "BIST'te dolar bazında 2016 Nisan ayı zirvesinin de aşılması sonrasında bu hareketin hedefinin dolar bazında 32-33 bin, yaklaşık 112/115 bin olabileceğini yineliyoruz" denildi.
106 BİN VURGUSU
Kurum, kısa periyot için destek bölgesi olarak takip ettikleri 106 bin seviyesi aşağı kırılmadığı sürece bu hedefin geçerli kalacağını vurguladı ve "İyimserliğimizi ve belirttiğimiz hedefe yönelik yükseliş beklentimizi koruyoruz." dedi.
Anadolu Yatırım da benzer şekilde "Olası kar realizasyonunda 108 bin 500-108 bin bandı önemli ve korunması gereken destek olarak izlenebilecekken trend değişimi için 106 bin desteğini önemsemeye devam ediyoruz" dedi. Kuruma göre bu koşulda 112 bin-113 bin yeni hedef olarak takip edilebilir.
DENGELENME EĞİLİMİ GÖRÜLEBİLİR
Gedik Yatırım'a göre ise kısa vadede dengelenme eğilimi yaşanabilir. Gedik Yatırım, yukarı yönlü eğilimin sürmesi durumunda endeksin kısa vadede 110 - 112 bin aralığında dengelenme eğilimine girmesinin beklenebileceğini belirtti.
Kurum, teknik hedef olarak 111 bin 115 seviyesini izliyor.