PİYASALAR

Banka bilançolarında ne bekleniyor?

Akbank'la başlayacak 2. çeyrek banka bilançolarında analistler ne bekliyor?

Bankalar için 2017 ikinci çeyrek bilançoları 26 Temmuz'da Akbank'la başlayacak.

Akbank'ı 27 Temmuz'da Garanti Bankası takip edecek. Ağustos'un ilk haftasında Yapı Kredi Bankası ve Halkbank'ın mali sonuçları beklenirken öncesinde 28-31 Temmuz aralığında İş Bankası'nın bilançosu izlencek.

Son tarih 9 Ağustos 2017.

Vakıf Yatırım, izleme listesindeki bankalarda önceki çeyreğe göre yüzde 14 ve bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,4 düşüş öngörüyor. Şeker Yatırım ise önceki çeyreğe göre yüzde 13 düşüş, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artış öngörüyor.

"KREDİ-MEVDUAT OLUMSUZ ETKİLEDİ"

Vakıf Yatırım'a göre ikinci çeyrekte TL mevduat maliyetlerindeki artış nedeniyle kredi-mevduat farkındaki gerileme net faiz gelirlerini olumsuz etkiledi. Enflasyona endeksli menkul kıymet getirilerinin olumlu katkısı ise 2. çeyrekte de devam edecek. Diğer taraftan bir önceki çeyreğe göre artan swap hacmi ve swap maliyetlerinin net ticari zararın artmasını sağladığını ve bunun da net karlılığı azaltması bekleniyor.

"NET FAİZ MARJI GERİLEYECEK"

Şeker Yatırım da "İkinci çeyrekte, TÜFE'ye endeksli menkul kıymet getirilerinin mevsimsel olarak zayıflayacağını, kredi-mevduat makasının daralacağını ve net faiz marjının 30 baz puan geri çekileceğini öngörmekteyiz. Komisyon gelirlerinde ise yatay seyir bekliyoruz. Ayrıca, swap maliyetlerinin yükselmesi ve hacimlerdeki artışla sermaye piyasası zararlarının artacağını, faaliyet giderlerinin ise mevsimsellik etkisinde yükseleceğini düşünüyoruz. Karşılık giderlerinin ise genel karşılıklardaki düşüş ve yeni takibe düşen kredilerdeki sınırlı artışla çeyreksel olarak azalacağını öngörüyoruz. Temettü gelirleri ise bazı bankalarda karlılığı destekleyecektir." diyor.

YÜKSEK İÇ BORÇ ÇEVİRME ORANI FAİZLERİ BASKILIYOR

HANGİ BANKADA NE BEKLENİYOR?

Vakıf Yatırım, "Takip ettiğimiz bankalar arasında; ikinci çeyrekte Akbank'ın çeyreksel bazda yüzde 5,5 artış ile net karını artıran tek banka olmasını beklerken, aynı dönemde yüzde 32,7 düşüş ile İş Bankası'nın en çok net karı azalan banka olacağını tahmin ediyoruz." diyor.

Şeker Yatırım ise "TÜFE tahmininde yaptığı revizyon ile TÜFE'ye endeksli menkul kıymet gelirlerinin artması, rakiplerine nazaran daha düşük sermaye piyasası zararı yazması ve düşük kredi risk maliyeti sayesinde ikinci çeyrekte Akbank'ın rakiplerinin önüne geçeceğini düşünmekteyiz. Garanti'nin ise karlılık tarafında ikinci en iyi performansı sergilemesini bekliyoruz. Bankanın net karının sadece yüzde 4 aşağı geleceğini düşünüyoruz. Garanti'nin bu çeyrek 180 milyon TL civarında serbest karşılık ayıracağını öngörmekteyiz. Bu karşılık ayrılmayacak olursa bankanın net karında çeyreksel yüzde 10 yükseliş bekliyoruz." değerlendirmesinde bulunuyor.

MEVDUAT FAİZLERİNDEKİ BU İVME DİZGİNLENEMİYOR

İLK ÇEYREKTE KGF ETKİSİ

Yılın ilk çeyreğinde bankaların karları büyük ölçüde Kredi Garanti Fonu (KGF) etkisiyle hızlı artan krediler sayesinde beklentilerin üzerinde gelmişti. Daha sonra mevduat toplama yarışıyla yükselen mevduat faizleri üzerinden kredi/mevduat rasyosu ve kredi-mevduat faiz karında karlılık aleyhine gelişmeler gündeme gelirken Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) son verileri karlarda Mayıs'ta aylık bazda düşüşe işaret etmişti.

BANKALARIN KÂR ARTIŞI DURMUYOR
AYDIN: 100 METRECİ GİBİ KOŞTUK, MARATONCU GİBİ KAPATIRIZ