Yüksek iç borç çevirme oranı faizleri baskılıyor
Ocak-Haziran döneminde toplam iç borç çevirme oranı krizden bu yana en yüksek seviyeye geldi. Bu durum faizleri de baskılıyor.
Hazine'nin son dönemdeki agresif borçlanma stratejisi, piyasalarda faizler üzerinde de ciddi baskı uyguluyor.
Hazine Müsteşarlığı'nın dün yaptığı güncellemeye göre Haziran ayında 15,2 milyar TL'lik iç borçlanmaya karşılık iç borç servisi 11,1 milyar TL olarak gerçekleşti. Böylelikle Haziran ayında iç borç çevirme oranı yüzde 136,8 olarak kaydedildi.
Yılın ilk 6 ayındaki rakamlar dikkate alındığında ise bu dönemde kaydedilen iç borç çevirme oranının krizden bu yana en yüksek seviyeye geldiği görüldü.
Bu yılın ilk 6 ayında Hazine 54 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 61,7 milyar TL'lik iç borçlanma gerçekleştirildi. Böylelikle ilk 6 aydaki toplam iç borç çevirme oranı yüzde 114 seviyesiyle kriz döneminden bu yana en yüksek seviyeye yükseldi.
Uzmanların değerlendirmelerine göre borçlanma ile ilgili bu seviyeler piyasalarda faizler üzerinde de bir baskı yaratıyor. Eski Hazine Müsteşar yardımcısı ve TEB Mali Yatırımlar AŞ. Danışmanı Hakan Özyıldız, iç borçlanmada gelinen bu seviyelerin faizler üzerinde bir 'dışlama etkisi' yarattığını belirtti.
Özyıldız, Hazine'nin daha iyi faiz verdiği için bankaların bu tarafa yöneldiğine dikkat çeken Özyıldız, böylelikle faizler üzerinde bir baskı oluştuğuna dikkat çekti. Özyıldız, "Bankalar KGF'nin etkisiyle TL kredi dağıttı, ellerindeki TL fonu kuruttu. Bunu yaparken başta Merkez Bankası fonlamasını ve kendi özkaynaklarını kullandı. Bunun yanında mevduat faizleri yüzde 14 seviyesine kadar yükseldi. İç borcu çevirmek için ek kaynak yaratması gereken Hazine daha çok faiz verdiği için bankalar daha garanti olan bu tarafı tercih ettiler" değerlendirmesini yaptı.
Kaynak: Hazine Müsteşarlığı
İş Yatırım Uzmanı Burak Seçkin'e göre de Hazine'nin borçlanma tarafındaki tutumu orta ve uzun vadeli kağıtlar üzerinde de baskı yaratmaya başladı.
Seçkin, bu etkinin kısa vadeli kağıtlarda göründüğünü, son haftalarda da orta ve uzun vadeli tarafta da getiri eğrisinde bu etkinin hissedildiğini belirtti. Seçkin, "Piyasada kısa kağıt kalmadı. Son görünüm borçlanmanın orta ve uzun vadeye çevrildiği yönünde" ifadelerini kullandı.