Mevduatta iki haftadır ilginç şeyler oluyor
Türk Lirası mevduatta son iki haftada ciddi bir sıçrama görülürken, faizlerde de yukarı yönlü ivme hızlandı
Türk Lirası mevduatta son iki haftadır ilgi çekici bir trend gözleniyor.
Son iki haftada Türk Lirası mevduat 30 milyar TL'ye yakın bir artış gösterdi. 18 Mayıs itibariyle yılbaşından bu yana toplam Türk Lirası mevduattaki artış 31,6 milyar TL'ye çıktı.
Bununla paralel olarak bankaların tasarruf sahibine sunduğu faizlerde de son iki haftadır önemli bir yükseliş görüldü.
TEB Yatırım analisti Duygun Kutucu 6 bankadan aldıkları 32 günlük mevduat oranlarının ortalamasının iki hafta öncesine göre 43 baz puan artarak yüzde 13,10 seviyesine çıktığını belirtti.
Böylelikle mevduat oranları yılbaşından bu yana ortalama 208 baz puan, çeyrek başından beri 102 baz puan artmış oldu. 2. çeyrekte kredi mevduat makası için sert bir daralma öngördüklerini belirten Kutucu, "Kredi oranlarında da bir artış olsa da (çeyrek başından beri 80 baz puan civarı) hem mevduat portföyunun yeniden fiyatlamasının hızlı olması, hem de kredi faizlerindeki artışın daha kısıtlı olması sebebi ile bu artış mevduat maliyetlerindeki artışı dengelemeyecektir" değerlendirmesini yaptı.
KREDİLERLE BİRLİKTE MEVDUATLAR DA GENİŞLİYOR
Faizlerin yukarı yönlü bir seyir izlemesi tasarruf sahiplerinin Türk Lirası mevduata yönelmesinde de etkili oldu. Kredi Garanti Fonu'nun da etkisiyle Türk Lirası mevduatlarda son dönemde ciddi bir sıçrama görüldü.
BDDK verilerine göre son iki haftada Türk Lirası mevduatlar 797,9 milyar TL'den 828 milyar TL'ye yükseldi.
İlgi çekici biçimde TL mevduatlarının yükseldiği bu dönemde kredilerin ve döviz mevduatlarının da yükseldiği görüldü. Son iki haftada mali kesim hariç TL cinsi krediler 11 milyar lira yükseliş kaydetti. KGF'nin de yarattığı ivme ile 18 Mayıs itibariyle yılbaşına kıyasla kredilerde 130 milyar liralık artış görüldü.
Sektör profesyonellerinin değerlendirmelerine göre KGF ile alınan kredilerin TL mevduatlarda değerlendirilmesi söz konusu artışın temel nedenlerinden biri olabilir. Mevduat faizlerinin bankaların rekabeti dolayısıyla yükselmesi dolayısıyla KGF destekli kredilerin, bankaların sunduğu hoşgeldin faizlerinin de etkisiyle mevduata geri dönmesinin etkili olmuş olabileceği belirtiliyor.
KREDİ-MEVDUAT MAKASI GÜNDEMİ
Türkiye'de KGF destekli kredilerin kullanılmaya başlaması ile kredi-mevduat makasındaki seyir yeniden gündeme gelmişti. Yılbaşında yüzde 130'larda olan kredi-mevduat rasyosu, yüzde 147'lere kadar yükseldi. Bu eğilim üzerine sektör temsilcileri uyarılarda bulunurken, konuyla ilgili son açıklamalardan birisi de Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem'den geldi.
Ertem, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kredi/mevduat oranının düzenlenmesine yönelik adımlar konusunda çalıştığını söyledi.
Ertem, "Bankacılık sektöründe kredi ile mevduat oranlarının düzenlenmesine dönük önümüzdeki günlerde adımlar atılacağına inanıyorum. BDDK ve Merkez bankası bu konu üzerinde çalışıyor" diye konuştu.