PİYASALAR

'Zirvedekilerden' ekonomi yorumu: İşler yolunda

Fed Başkanı Janet Yellen ve ECB Başkanı Mario Draghi'den IMF Başkanı Cristine Lagarde'a üst düzey ekonomi yetkilileri küresel büyümeye daha fazla inanıyor

Global ekonomik görünümde iyileşme bir süredir finansal otoriteler tarafından sıklıkla dile getirilir oldu.

Üstelik, bu görüş üst düzey yetkililer arasında konsensüs oluşturmaya başlamış gözüküyor.

ABD'de son 11 yıldaki 3. faiz artırımına karar veren Fed Başkanı Janet Yellen'ın "Küresel büyüme biraz daha güçlendi, riskler daha dengeli ancak ciddi riskler sürüyor" söylemini IMF Başkanı Christine Lagarde da izledi.

Lagarde, G20'deki konuşmasında, "Küresel büyüme güçlendi ancak büyüme yolunda yanlış politikalar yeni momentumu durdurabilir" dedi.

Lagarde, G20'ye hitaben, "Dünya genelinde büyümenin momentum kazandığı bir zamanda bir araya geldik. Global ekonomi belirsizlikler varlığını sürdürmesine rağmen bir dönüm noktasına geldi." dedi.

Bu görüşün destekcileri yalnızca Yellen ve Lagarde ile de sınırlı değil. 

DRAGHI DE İYİMSER

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi de "Euro Bölgesi'ne büyüme geri döndü ancak para basmayı durdurmaya çok yakın olmaktan uzak" demişti.

DRAGHİ: DEFLASYON TEHLİKESİ ORTADAN KALKTI, ENFLASYON ZAFERİ İLAN ETMEK İÇİN ERKEN

LOWE BENZER GÖRÜŞTE

Avustralya Merkez Bankası (RBA) Başkanı Phillip Lowe da son iki toplantıda Çin başta olmak üzere global ekonominin talep tarafından Avsutralya ekonomisini büyüme yönünde destekleyeceği belirtmişti.

UZAK KITA'NIN PİYASALARA MESAJI: BİR DÖNEM SONA ERDİ

KURODA DA KONSENSÜSE KATILIYOR

Şahinleşen bu merkez bankası yetkililerinin yanı sıra kürede en genişlemeci para politikasını uygulayan Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Kuroda da dış talebe vurgu yaparak Japon ekonomisinin kademeli olarak toparlanmakta olduğunu belirtiyor.

ÇETİNKAYA NE DİYOR?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da uzun süredir Para Politikası Kurulu (PPK) karar metinlerinde "Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir." ifadesine yer veriyor. Diğer taraftan TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, Mart ayı içerisindeki Denizli konuşmasında "Küresel öngörülebilirliğin düşük olması temkinli bir politika duruşu gerektirmektedir. Bu çerçevede fiyatlama davranışları yakından takip edilerek gerekirse ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir." demişti.

MERKEZ'İN KARAR METNİ FAİZDEN DAHA FAZLASINI SÖYLÜYOR