Borsanın direksiyonu tek bir kurumda
Bloomberg'in haberine göre, artan algoritmik işlemler Yatırım Finansman'ın borsadaki yükseliş ve düşüşlerin ardındaki en büyük işlemci olmasına yol açıyor
Borsa İstanbul'un 91 bin sınırını dahi aşarak 2 yılın zirvesine tırmandığı bugünlerde hisse işlemlerinin ardında tek bir aracı kurum var: Yatırım Finansman.
Borsa İstanbul verilerine göre, yıl başından bu yana borsanın yüzde 1 yükseldiği veya düştüğü 12 günün üçte ikisinde en büyük işlemci Yatırım Finansman oldu. Yani 12 günün 8'inde Yatırım Finansman ya en büyük alıcı, ya en büyük net satıcı oldu.
"Büyük hareketlerin ardında hep tek bir aracı kurumla karşılaşmaktan biraz yoruldum" diyen Strateji Portföy fon yöneticisi Burak Çetinçeker, "Türk hisseleri pahalı değil ve temelleri cazip; ancak dipten rekora bu kadar çabuk yükselmesi insanı endişelendiriyor" dedi.
Analistler yıl başından bu yana yüzde 15 yükselen BIST 100 endeksinde görülen sert hareketlerin ardında algoritmik işlemlerin ve yüksek frekanslı işlemler olabileceği görüşünde. Yatırım Finasman'ın en çok işlem yapan kurum olmasının da bununla ilgili olabileceği düşünülüyor.
'HERİF'İN SORUMLUSU DA AYNI MI?
Yatırım Finansman geçen yıl piyasa oyuncuları tarafından "Herif" olarak adlandırılan gizemli bir yatırımcının işlem yaptığı kurum olarak gündeme gelmişti. Pek çok analist büyük işlemlerle Borsa istanbul'a yön veren yatırımcının bir kişi değil, algoritmik işlemler olduğunu söylemişti.
Yüksek frekanslı traderları, yani işlem fikirleri için algoritmaları kullanan şirketleri kullanabilen Yatırım Finansman'ın en büyük işlemci olmasının da bununla ilgili olabileceği belirtiliyor.
İki buçuk yıl önce ortaya çıkan ve bazen bir günde 450 milyon dolarla piyasa ortalamasının iki katı kadar işlem yapan yatırımcı sayesinde üç yıl önce tüm işlemlerin sadece yüzde 2'sini gerçekleşen Yatırım Finansman bazı günler işlemlerin büyük çoğunluğunu gerçekleştiren kurum oluyordu.
Çetinçeker, "Bu aracı kurumun daha önce de hisseleri yükselttikten sonra agresif bir şekilde satışa geçtiğini görmüştük. Çok rahatsız edici bir duygu, çünkü yapay bir hareket olduğunu düşündürüyor. Bunu tek düşünenin ben olduğunu da sanmıyorum" dedi.
Geçen yıl "Herif" konusu sorulduğunda Yatırım Finansman Menkul Değerler Genel Müdürü Şeniz Yarcan da, “Bir yatırımcı değil. Daha önce Türkiye piyasalarına yatırım yapmayan, algoritmik işlem yapan, BISTECH dönüşümüyle Türkiye’yi ajandasına dahil eden, çok büyük, birden fazla, çok yeni bir ‘fon’ yatırımcı profili” demişti.
ALGORİTMALAR KONTROLÜ ELE GEÇİRİYOR
TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte Türk hisselerinin gittikçe daha fazla "algoritmalar tarafından yönlendirilen bir işlem piyasası olmaya başladığını" söyleyerek, büyük hareketlerin ardında hep aynı isimlerin olduğunu ve kurumsal yatırım hikayesinin ikincil öncelikli olmaya başladığını belirtti.
En son 22 Şubat'ta Koç holding ve Turkcell hisseleri saniyeler içinde yüzde 10 civarında düştüğünde verilen satış emirlerinin tamamının tek bir aracı kurum, Finans Invest, tarafından verildiği ortaya çıkmıştı. Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ da dramatik düşüşlerin sorumlusunun algoritmik işlemler olduğunu söylemişti.
Ökte özellikle küresel gelişen piyasa endekslerinde Türk hisselerinin ağırlıklarının gerilemesi ve Asya ve Güney Amerika ülkelerindeki uzun vadeli yatırım hikayelerinin daha cazip olması nedeniyle reel para ilgisinin düşmesi nedeniyle algortimik işlemcilerin piyasayı daha rahat kontrol edebildiğini söyledi.