PİYASALAR

İşte 2016'nın borsa illüzyonu

Venezeula borsası nasıl 2016'nın en büyük boğası oldu?

Hisse senedi piyasalarının 2016 yılı karneleri sıralandığında Venezuela borsası Caracas, yıllık yüzde 114 getirisiyle ilk sırayı alıyor. Ancak bu sıralamanın ardında yılın borsa illüzyonu saklı. Venezuelalı borsacılar endeks hesaplamasını aylardır değiştirmedikleri resmi kur üzerinden yaparak para birimlerinin bir yılda 3,5 kattan fazla değer kaybını örtmüş oluyor.

2016'da Venezuela borsası yüzde 114 ralli yaparken piyasada güvenilen yerel kaynaklara göre para birimi Bolivar kara borsada yüzde 379 değer kaybederek 3.164'e yükseldi. Hükümetin resmi kuru ise Mart'tan bu yana 10 seviyesinde ve borsa endeksi yıllık değer kaybı sadece yüzde 37 olan bu kur üzerinden hesaplanıyor.

DEVALÜASYONDAN KAÇAN HALK BORSAYA KOŞUYOR

Bloomberg News'in haberine göre Venezuela orta sınıfı da varlıklarını devalüasyona karşı korumak için Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA gibi hiseleri alıyor. Daha önceki haberlerde halkın gıda yardımı için verilen paralarla bile bolivarı satıp dolar aldıkları raporlanıyordu. Bir taraftan gıda ve ilaç kıtlığı ile askeri darbe uyarıları yapılıyor.

KABUS EKONOMİSİNE ŞİMDİ DE ASKERİ DARBE UYARISI

Venezuela'dan para çıkışında yasal şartların zorluğu nedeniyle ülke borsasında neredeyse hiç yabancı yatırımcı da bulunmuyor.

YEREL PARA KARA BORSADA 430 KAT DEĞER KAYBETTİ

Piyasada güvenilen yerel kaynaklara göre Haziran 2010'dan bu yana kara borsadaki değer kaybı 430 kata ulaşırken, Lehman Krizi'nden sonra 1'e 1,000 devalüasyon sonrası adı "Güçlü Bolivar" olarak değiştirilen Venezuela para biriminin, o tarihten bu yana Dolar karşında resmi değeri de 5'te birine düşmüştü.

KABUS EKONOMİSİNDE EN BÜYÜK BANKNOTLAR KURUŞA DÖNECEK

Devalüasyon karşısında Venezuela hükümeti 2016 Aralık ayında en büyük banknotu olan 100 bolivarları madeni parayla değiştirdi ve  değerleri 500 ila 20 bin bolivar arasında değişen 6 yeni banknot tedvaüle çıktı. 100 bolivar dolar karşısında sadece 3 cent ediyordu.

DEV BANKALARA GÜMÜŞ MANİPÜLASYONU SUÇLAMASI