PİYASALAR

Kabus ekonomisinde en büyük banknotlar kuruşa dönecek

Venezuela'da en büyük banknot olan 100 bolivar, bu hafta Çarşamba gününe kadar bozuk paraya dönecek

'Güçlü Bolivar' bu hafta en büyük banknotlarının yerini bozuk paraya bırakacak. 

2008 yılının başında 1'e 1,000 devalüasyon sonrası adı "Güçlü Bolivar" olarak değiştirilen Venezuela para biriminin, o tarihten bu yana Dolar karşında değeri 5'te birine düşmüştü. Piyasada güvenilen yerel kaynaklara göre Haziran 2010'dan bu yana kara borsadaki değer kaybı ise 430 kata yakın.

1 DOLAR 4.500 BOLİVARI AŞTI

2016 yıl sonu tahminlerinde kara borsada 1 dolar için 4,000 hedefleri konuşulurken Aralık ayı başında bu hedef çoktan aşıldı ve 4.587 görüldü. Geçtiğimiz haftayı ise dolar Venezuela'nın Güçlü Bolivar'ı karşısında 4.254'ten tamamladı.

KASIM'DA GERÇEK KABUSU BU PARA BİRİMİ YAŞADI

Yaşanan bu sert kayıplar daha büyük banknotların piyasa sürülmesini kaçınılmaz hale getirdi. Aralık ayı başında Venezuela hükümeti 500 ila 20 bin arasında değişen 6 yeni bolivarlık banknotlar 15 Aralık'tan itibaren kullanıma gireceğini açıklamıştı.

Pazar günü ise devlet haber ajansı AVN tarafından şu anki en büyük banknot olan 100 bolivarların 72 saat içerisinde bozuk paralarla değiştirilip piyasadan çekileceği açıklandı.

Bunun nedeni ise sadece değer kaybı değil.

PARA BİRİMİ ÇAKILINCA DAHA BÜYÜK BANKNOT BASMAK ZORUNDA KALDI

DOLARİZASYON DURMUYOR

Venezuela'da dolarizasyon o kadar şiddetlendi ki bir yandan gıda ve ilaç kıtlığı uyarıları yapılırken bir yandan insanların temel ihtiyaçlarını karşılamak yerine ellerindeki herşeyle dolar aldıkları raporlanıyor. CNN'de yer alan haberlere göre bir taraftan da mafya 100 bolivarları kara borsada kazanç sağlamak adına yurtdışına kaçırıyordu.

MAFYA BANKNOTLARI KAÇIRIYOR

Venezeula Başkanı Nicolas Maduro, banknotların toplanacağı haberini "Mafyanın elindeki tüm 100 bolivarlar beş para etmez kağıtlara dönecek" açıklamasıyla verdi. Maduro, para çıkışının yoğunlaştığı Kolombiya sınırının da bu süreçte kapalı kalacağını duyurdu. 

Ancak bunun ülkedeki likidite kıtlığını daha da artıracağından endişe ediliyor. Venezuela Merkez Bankası verilerine göre ülkede dolaşımda bulunan toplam banknotların yarısı 100 bolivarlardan oluşuyor. Muhalefet partisi lideri Henrique Capriles. "Aralık ayının ortasında böyle birşey yapmayı kim düşünülebilir diyor?"

Hindistan, benzer bir adımı kara parayla mücadele için attığında sonucu kara para şebekelerinin daha da güçlenmesi ve ekonomik aktivitede kayıp olmuştu.

1 GÜNDE BANKNOTLARI PİYASADAN ÇEKEN HİNDİSTAN'DA NELER OLUYOR?

IMF YÜZDE 1.660 ENFLASYON BEKLİYOR

Venezuela için en kötü hikaye ise banknotların bozuk paraya dönmesi değil.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler 2016'nın yüzde 400 enflasyonla sonlanmasını tahmin ediyordu. IMF ise bu yıl yüzde 500 ve 2017'de yüzde 1.660 enflasyon tahmini açıklamıştı. UBS'in Venezuela için 2017 enflasyon tahmini yüzde 1500. Diğer taraftan IHS Venezuela ekonomisinin yüzde 11.5 daralmasını bekliyor.