PİYASALAR

Kırmızı et fiyatları nasıl düşer?

Türkiye'de kırmızı et fiyatlarına yönelik tartışmalar durulsa da fiyatlardaki yüksek seyir ithalat hamlesine rağmen hâlâ sürüyor. İzmir Ticaret Odası heyeti, kırmızı et fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesine yönelik öneri niteliğinde bir rapor hazırlayarak Tarım Bakanı Kudbettin Arzu'ya sundu

Türkiye'de kırmızı et fiyatlarına yönelik tartışmalar durulsa da fiyatlardaki yüksek seyir ithalat hamlesine rağmen hâlâ sürüyor.

Son 1 yılda yüzde 25-30 artan dana eti fiyatları tüketicinin cebini yakarken, canlı hayvan ve dondurulmuş kasaplık et ithalatının da fiyatları düşürmeye yetmediği bir kez daha kanıtlandı.

Bu gelişmeler ışığında İzmir Ticaret Odası (İZTO) heyeti, kırmızı et fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesine yönelik öneri niteliğinde bir rapor hazırladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kudbettin Arzu'yu ziyaret ederek raporu sunan Heyet, kısa, orta ve uzun vadeli çözüm önerilerinin acil olarak uygulamaya konulmasınının sektörün geleceği açısından kritik önemde olduğuna dikkat çekti.

Raporda, son iki yılda et fiyatlarındaki artış sonucu bir kilo kıyma fiyatının 40 liraya dayandığına dikkat çekilirken, kırmızı et fiyatlarındaki artışın devam ettiği kaydedildi. 

İthalatın fiyatları düşürmede uzun vadeli etkisinin olmayacağı görüşüne yer verilen raporda, “Ancak Et ve Süt Kurumu'nun piyasaya daha ağır bir ithalat darbesi indirmek için hazır olduğunun vurgulanması halinde spekülatif hareketlerin önüne geçilmesine katkıda bulunabilir” denildi.

ORGANİK TARIM SON 5 YILDA YÜZDE 70 BÜYÜDÜ

İZTO, gelinen mevcut durum ve sonraki yıllarda olabilecek olumsuzluklara çözüm olarak raporda kısa, orta ve uzun vadeli çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

KISA VADELİ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ: 

 ORTA VADELİ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ: 

 UZUN VADELİ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ: