PİYASALAR

Sanayi en çok AK Parti döneminde büyümeye katkı yaptı

Son 45 yılda sanayinin büyümeye en yüksek katkısı son 12 yılda oldu. Ancak hizmetler sektörü sanayi ile makası açıyor

Son yıllarda büyümenin yavaşlaması iktisatçıların konuyla daha fazla ilgilenmesine neden oluyor.

Tartışmalardan biri de sanayinin büyümeye katkısının giderek azaldığı, buna karşın hizmetler sektörünün ağırlığının arttığı yönünde.

İTÜ Öğretim Üyesi Öner Günçavdı'nın TÜİK verilerinden yararlanarak yaptığı bir analiz, son 45 yıldaki büyümeyi sektörel katkıları ile inceliyor.

Buna göre 2003-2014 arasında sanayi kümülatif olarak büyümeye 22,3 puan katkı sağladı. Büyümeye ortalama yıllık katkısı 1,85 puan olurken, incelenen dönemler itibariyle bakıldığında sanayinin en yüksek katkıyı AK Parti döneminde yaptığı görülüyor.

Ancak madalyonun bir de diğer yüzü var. 

2003-2014 arasında hizmetler sektörünü sanayi ile arasındaki farkı giderek açmaya başladı. Özellikle 2011 sonrasında... Hizmetler sektörü son 12 yılda büyümeye 37,1 puan kazandırırken, sanayi ile arasındaki makası 14,8 puana kadar çıkardı. Bu I. Koalisyon yıllarından (1969-1980) sondaki en yüksek fark.

Aşağıdaki grafik son 45 yılı 5 dönemde özetliyor.

Günçavdı, Türkiye ekonomisinin geçmişte de ağırlık olarak hizmetler sektörü sayesinde büyüdüğünü, bunun da normal olduğunu söylüyor ancak ardından uyarıyor: "Hizmetler sektörünün katkısının daha yüksek olması normaldir ancak sanayi ile farkın açılması büyüme açısından olumsuz. Örneğin, 2011 sonrasında sanayinin ekonomiye katkısının giderek yavaşladığı, buna karşın hizmetler sektörünün hızla arttığı görülüyor. Bu da büyümede tıkanan ekonominin daha fazla borçlanarak, daha fazla iç talep yani tüketimle büyümeye çalıştığını gösteriyor".

Türkiye ekonomisi son 3 yılda ortlama yüzde düzeyinde büyüyor. Hükümet bu yıl yüzde 4 büyüme hedefi koydu. 

Konuya başka bir açıdan bakan yazarlarımız Çağdaş Şirin'in yazısının da ilginizi çekeceğini düşünüyoruz.

92 YILLIK BÜYÜME SERÜVENİMİZ