PİYASALAR

Görevlendirme sonrası açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nu görevlendirmesinin ardından liderler koalisyon ile ilgili farklı tonda açıklamalarda bulundu

Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 63. hükümeti kurması için AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nu görevlendirmesinin ardından liderlerden koalisyona ilişkin farklı mesajlar geldi. 

Yapımı devam eden 3. köprü inşaatını ziyaretinde görevlendirme sonrası ilk açıklamalarını yapan Davutoğlu, "Pazartesi gününden itibaren Ramazan Bayramı'na kadar hükümet ortaklığı görüşmelerinin, hükümet kurma çalışmalarının ilk turunu yapmayı, bitirmeyi planlıyorum. Dolayısıyla pazartesi, salı ve çarşamba için genel başkanlardan randevu taleplerimiz söz konusu olacak" ifadelerini kullandı.  

ERKEN SEÇİMİN FATURASI 2 MİLYAR LİRAYI AŞABİLİR

Bir gazetecinin "İlk olarak hangi parti ile görüşeceğiniz belli mi?" sorusu üzerine, usul olarak tercihinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan başlayarak, çalışmaları gelecek hafta itibariyle başlatmak olduğunu söyleyen Davutoğlu şunları kaydetti: "Genel başkanların açık yüreklilikle hükümet kurma çalışmalarıyla ilgili her konuyu gündeme getirmeleri ama kamuoyu önünde alanımızı daraltıcı, adım atmamızı güçleştirici açıklamalardan kaçınılması önem taşır. En azından ilk turda herhangi bir ön koşul, ön yargı olmaksızın görüşmelere başlamalıyız. Ama daha sonra herkes kendi görüşlerini ifade eder. Son günlerde sık sık gündeme gelen kırmızı çizgiler, olmazsa olmaz şartlar, ön koşullar gibi ifadeleri ben uzlaşma kültürüne çok uyumlu bulmuyorum" 

63'ÜNCÜ HÜKÜMET'İ KURMA GÖREVİ DAVUTOĞLU'NDA

KILIÇDAROĞLU: İLK TURDAN SONUÇ ÇIKMAZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise Gençlerbirliği Sosyal Tesisleri'nde ilahiyatçı profesörlerle bir araya geldiği iftar programı sonrasında yaptığı açıklamalarda ilk tur görüşmelerden bir sonuç elde edilemeyeceğini, ikinci tur görüşmelerde daha sağlıklı sonuçlara varılabileceğini belirtti. 

Davutoğlu'nun "Bayrama kadar ilk turu tamamlayabiliriz" dediğinin hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, "Önce Sayın Başbakan neler söyleyecek, hangi tekliflerle geliyor onu öğrenmemiz gerekiyor, biz karşı bir düşünce ifade etmek için onu bekleyeceğiz" ifadesini kullandı.

CHP'nin 14 ilkesinin hatırlatılarak, "Bu 14 maddede herhangi bir pazarlık konusu olabilir mi?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "Hayır. 14 ilkemiz bir anlamda evrensel ilkeler onlar. Hukukun üstünlüğünün, yargı bağımsızlığının nesine itiraz edilecek? Yolsuzluklarla mücadele edeceğiz, buna itiraz edilir mi? Ama bunların gereğinin yapılması lazım. Eğer bu konuda bize güvence verirlerse elbette çok daha güzel bir sonuç çıkar ortaya" diye konuştu.

BAHÇELİ MASAYA DÖRT ŞART GETİRDİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun resmi turlara başlamasından önce, koalisyon masasının şartlarını açıkladı. Yazılı bir açıklama yayınlayan Bahçeli, şu ifadeleri kullandı:

"Türk siyaseti çatışma ve çelişki yumağına yeterince gömülmüştür. Artık kaybedecek bir saniyemiz bile yoktur. Derhal ve acilen diyalog ve mutabakat zeminleri oluşturularak Türkiye güçlü, atılımcı, katılımcı ve icraata odaklı bir hükümete kavuşmalıdır. Meseleyi dar kalıplara, ideolojik beklentilere ve çıkar hesaplarına endeksleyenler, geleceğimizi riske atacaklarını unutmamalıdır."

Bahçeli'nin öne sürdüğü şartlar ise şöyle: PKK kendisini lağvetsin, HDP legalleşsin; karanlık ilişkiler terk edilmeli, vatandaşlık tanımı korunmalı, 17/25 Aralık ile hesaplaşma