PİYASALAR

Çin borsadaki düşüşe karşı manipülasyon incelemesi başlattı

Çin hisselerinde sert gerileme sürerken, regülatörler arka arkaya yeni önlemler açıklıyor

Çin borsasında son haftalarda görülen korkutucu düşüş regülatörleri harekete geçirdi. Dün akşamki manipülasyon soruşturması kararından sonra bugün de halka arzları sınırlama kararı geldi.

Çin Sermaye Piyasası Kurulu bugün yaptığı açıklamada, Temmuz ayında halka arz sayısının sınırlandıracağını açıkladı. Kurul konu ile ilgili açıklamasında, "Temmuz başından bu yana 10 firmaya halka arz izni verildi. Halka arz yoluyla finansman imkanı sınırlanacak" dedi. 

Finansal Vadeliler Borsası (CFFEX) ise hisse ve vadeliler piyasalarında “olağandışı hareketler” görülmesi üzerine piyasa manipülasyonu şüphesiyle soruşturma başlattığını söyledi. Regülatör, açığa satış nedeniyle 19 hesabı geçici olarak askıya aldığını bildirdi.

Perşembe gecesi yapılan açıklamanın ardından yaklaşık 457 şirket işlemlerini durdu. Şirketlerin birçoğunun hisse fiyatlarında daha fazla düşüşü önlemek için bu yola başvurduğu belirtiliyor.

Geçtiğimiz yıl yüzde 60'a kadar yükselen Çin hisselerindeki düşüş, Haziran ortasından bu yana yüzde 30'a yaklaştı. Bu hafta içinde yüzde 12,3 düşen Şanghay Bileşik Endeksi üç haftadır haftayı iki basamaklı düşüşle tamamlıyor. 

5 SORUDA ÇİN'İN PARASAL GEVŞEMESİ
ÇİN'DE NELER OLUYOR?

Endişe verici boyutlara ulaşan düşüşü durdurmak için yetkililer pek çok önlem aldı; ancak şu ana kadar atılan adımlar ateşi söndürmekte başarılı olamamış gözüküyor.

Çin Merkez Bankası bu hafta sonu gösterge borçlanma oranını rekor seviyeye indirirken, bazı bankalar için de zorunlu karşılıklar oranını düşürdü. Bu yıl başından beri dört kez faizleri indiren banka parasal gevşemesini hızlandırarak hem ekonomik büyümedeki yavaşlamayı tersine çevirmeyi hem de hisselerdeki düşüşü durdurmayı amaçlıyor. Ancak Cumartesi açıklanan kararın ardından dahi hisselerdeki aşağı yönlü hareket hız kesmedi.

Çarşamba akşamı açıklanan borçla hisse alımı kurallarını gevşetilmesi kararı da borsadaki kanamayı durdurmakta başarısız oldu.