Piyasa Ak Parti- MHP koalisyonuna işaret ediyor
Analistlerin seçim sonrasına yönelik değerlendirmeleri Ak Parti – MHP koalisyonunun piyasalar tarafından olumlu algılanacağını gösteriyor.
Seçim sonuçlarının ardından piyasalar erken seçimden çok koalisyon seçeneğini daha olumlu algılıyor. Bu durumda piyasaların nasıl bir koalisyon beklediği, koalisyon görüşmeleri öncesi önemli bir soru işareti olarak görülüyor.
Uzmanların çoğunluğu Ak Parti-MHP koalisyonunun piyasa tarafından diğer seçeneklere göre daha olumlu karşılanabileceğini belirtiyor.
TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte Ak Parti-MHP koalisyonunun piyasalar açısından istikrarlı bir hükümet yapısı olarak algılanması nedeniyle olumlu görülebileceğini ifade etti. Ökte, "Ak Parti-MHP koalisyonunun piyasalar açısından iki ana nedenle beğenileceğini tahmin ediyorum. İlki, bu koalisyon erken seçimlere gidilmeden, istikrarlı bir hükümet yapısı olarak algılanacaktır. İkincisi de, Ak Parti'nin içinde bulunmadığı bir hükümet, geçmiş 13 yıllık Ak Parti hükümetlerinin dosyalarını açma riski taşıdığı için piyasa açısından belirsizlikler doğurabilir.
Eczacıbaşı Menkul Değerler Başekonomisti Sertan Kargın da Ak Parti – MHP koalisyonun, olası senaryolar açısından piyasalarca en olumlu karşılanabilecek senaryo olduğunu vurguladı.
Kargın, "Koalisyon seçenekleri arasında en olası olan Ak Parti-MHP koalisyonu. Bu iki parti daha önce 2007 Cumhurbaşkanlığı seçimleri, türban sorunu gibi konularda milli ittifak yapabilmişti. Dolayısıyla bu iki partinin kuracağı koalisyon diğerlerine göre daha uyumlu çalışacağından piyasalar tarafından daha uygun olarak algılanabilir. Fakat Fed dolayısıyla gelişen ülkelere para girişinin azaldığı, ekonominin kötüleştiği bir ortamda MHP, koalisyon yapıp, maliyeti üstlenen partilerden biri olmak istemeyebilir. MHP içindeki tecrübeli isim Durmuş Yılmaz da MHP üst yönetimini ekonomi konusunda bilgilendiriyordur" yorumunu yaptı.
HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci de bugün yayınladığı notta Ak Parti – MHP koalisyonuna dikkat çekti.
Keresteci, "Koalisyon sürecinin hızlı ve olumlu sonuçlanması, siyasi istikrarın oluşuyor algısı yaratacağından dolayı piyasalarca olumlu karşılanabilir.Ancak, sürecin uzaması ve herhangi bir birlikteliğin oluşamaması piyasaların diken üzerinde kalmasına neden olabilir. Bizim bu ışık altında en çok ihtimal verdigimiz koalisyon senaryosu AKP-MHP olmaya devam ediyor" değerlendirmelerinde bulundu. Bununla birlikte Keresteci, Ak Parti'nin azınlık hükümeti durumunda ise piyasaların ilk etapta hükümetin kurulmuş olmasına olumlu tepki verse de sonrasında siyasetin ekonomi üzerinde tahakküm kuracak olması nedeniyle bu senaryonun olumsuz olduğunu belirtti.
Ünlü CO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Gülkan, AK Partili bir seçeneğin piyasalar için olumlu olduğunu belirterek, "CHP ya da MHP'li bir koalisyon olumlu karşılanacaktır" değerlendirmesi yaptı.
Eurasia Group ise yayınladığı notta AK Parti MHP koalisyonun olası gözüktüğünü fakat bu seçeneğin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümetin işlerine olası müdahalesi dolayısıyla fazlasıyla kırılgan olduğunu belirtti.
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) yayımladığı 7 Haziran genel seçimlerinin geçici sonuçlarına göre AK Parti yüzde 40.87, CHP yüzde 24.95, MHP yüzde 16.29, HDP ise yüzde 13.12 oy aldı. Bu sonuçlar sonrasında Ak Parti'nin 258, CHP'nin 132, MHP ve HDP'nin 80 milletvekili bulunuyor.