PİYASALAR

OPEC: 10 yıl daha petrol 100 doların altında olacak

OPEC taslak raporuna göre, petrol fiyatları 10 yıl sonra en iyi ihtimalle 76 dolar olacak

OPEC ülkelerine göre petrol fiyatları önümüzdeki 10 yıl boyunca 100 dolar seviyelerinde tutunamayacak ve psikolojik olarak sınır olarak gösterilen seviyenin altında kalacak.

Wall Street Journal'ın haberine göre, 12 ülkeden oluşan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) yakın zamanda bir strateji raporu hazırladı. Raporu gören yakın kaynakların verdiği bilgilere göre, OPEC'in en iyimser senaryosunda 2025 yılında petrolün varil fiyatı 76 dolar olacak. En kötü senaryoda ise fiyatların 2025'te 40 doların altına dahi düşeceği varsayımı değerlendiriliyor.

Geçen hafta yapılan OPEC strateji sunumunda da yetkililerden biri “100 dolar ihtimali bu senaryoların hiçbirinde yer almıyor” demişti.

Kaynaklara göre rapor, Viyana'da geçen hafta yapılan toplantıda OPEC çalışanlarıyla paylaşıldı. Ancak fiyat tahminlerinin, Haziran'da heyecanla beklenen OPEC bakanları toplantısından veya strateji raporunun onaylanmasından önce değiştirilebileceği belirtiliyor.

OPEC: PETROLDEKİ DÜŞÜŞ SPEKÜLATİF

Sözkonusu rapor, OPEC'de ABD'li üreticilerin düşük fiyatlara rağmen üretimi devam ettirebileceği görüşünün hakim olduğunu gösteriyor. Bu karamsar değerlendirme, OPEC ülkelerinin piyasayı etkilemek için üretim sınırları getirebileceğini beklentilerini tekar canlandırdı.

Bu bağlamda raporun, ülkelerin ne kadar üretim yapma hakkı olacağına dair tartışmalar üzerine 2011'de iptal edilen üretim kota sistemine dönülmesini tavsiye etmesi bekleniyor.

Taslağı gören yetkililerden biri raporda, “Zayıf devam eden piyasanın bazı ülkelerde etkisi diğerlerinden daha fazla. Bu sebeple özüm hedeflenmeli” dendiğini söyledi.

OPEC daha disiplinli bir örgüt olsaydı, piyasaları etkilemek için daha etkili olabilirdi diyen yetkili, “Eğer örgütü devam ettirmek istiyorlar başka şansları yok” diyor. 

Rapor taslağına göre, OPEC'in küresel petrol piyasalsındaki payı şu anki seviyesi olan yüzde 32'nin altına düşmesi halinde kotalar devreye girebilir. OPEC yetkilisine göre “Bir noktada OPEC daha da aşağıya gidişi kabul etmeyecek.” 

Raporda ayrıca OPEC'e, çevre düzenlemelerinin enerji gelirlerine zarar vermesini engellemek için Birleşmiş Milletler iklim toplantılarında bu konuda güçlü tepki verilmesi tavsiye ediliyor.

PETROLDEKİ DÜŞÜŞÜ SANKİ HİÇ YAŞAMADIK