PİYASALAR

ABD banka bilançoları

ABD’de 1'inci çeyrek banka bilançolarında kârlılıklar büyük oranda beklentiyi karşıladı. Büyük bankaların global ekonomideki belirsizliklere rağmen risk iştahını kâr olarak sonuçlandırması dikkat çekti

ABD’de 1'inci çeyrek banka bilançoları açıklandı. İlk çeyrek kârlılıkları büyük oranda beklentiyi karşılarken, bilançolarda özellikle dikkat çeken büyük bankaların global ekonomideki belirsizliklere rağmen risk iştahını kâr olarak sonuçlandırması oldu.

Orta ölçekli bankaların bilanço sonuçları ise kazançların daha çok kredilere ve faize dayalı işlemlere dayandığını gösteriyor.  

Geride bıraktığımız hafta boyunca bankaların birinci çeyrek kazançları gündemin ana başlığıydı. Bir önceki çeyrekte bankacılık maliyetlerine rağmen bankacılık sektörü performansı oldukça etkileyiciydi. Geçtiğimiz dönemlerde verimliliklerini arttırmak için yaptıkları harcamalar sonuçlara yansıdı. Bundan da öte, ekonominin güç kazanmasıyla birlikte bireysel ve kurumsal kesimin borçlanma talebi arttı, müşteri faaliyetleri gelişme gösterdi. Ancak tüm bu olumlu tabloya rağmen faizlerdeki  durum bankacılık sektörünün net faiz marjlarını olumsuz etkiledi. Dolayısıyla bu durum, özellikle net faiz gelirlerinin de düşmesine sebep oldu.

JP MORGAN BEKLENTİLERİ AŞTI

ABD'nin en büyük bankası konumunda bulunan JP Morgan Chase, mali yılının ilk çeyreğinde analist beklentilerinin üzerinde kâr elde etmeyi başardı. 

Banka, ilk çeyrekte 5,91 milyar dolar, hisse başına 1,45 dolar kâr elde etti. Analistler ise hisse başına 1,40 dolar kâr bekliyordu. JP Morgan geçen yılın ilk çeyreğinde 5,27 milyar dolar, hisse başına 1,28 dolar kar etti. İlk çeyrekte gelirler ise 24,49 milyar dolar olan analist beklentilerinin üzerinde 24,82 milyar dolar olarak gerçekleşti. Şirketin operasyonel giderleri, maliyetlerden tasarruf etmek için elde ettikleri başarıya paralel olarak düşüş gösterdi. Kredi zararları için konulan kurallar işe yaramamış olsa da gelirlerdeki gelişmeler bu olumsuzluğu kapatmaya yetti.

MORGAN STANLEY'NİN KÂRI BEKLENTİLERİ AŞTI

Amerika'nın varlık açısından ikinci büyük bankası Bank of America, ilk çeyrekte 3,36 milyar dolar kâr elde etti. Şirketten bugün yapılan açıklamaya göre, net kâr hisse başına 27 sente çıkarken, bir önceki yılın aynı döneminde 276 milyon dolar veya 5 sent zarar olmuştu. Düzeltilmiş kâr ise 36 sent oldu. Bloomberg anketine katılan 31 analistin tahmin medyanı 29 sent olmuştu.

Bank of America'nın sonuçları, iyi kontrol edilen giderleri ve kredi kayıpları için az olan karşılıklarının faydalarını gördüğünü gösteriyor. Bununla birlikte, düşük gelirler, net faiz gelirlerinde devam eden baskının göstergeleri, daha düşük yatırım bankacılığı ve trading gelirleri bu duruma kötü etkileyen kalemler olarak gösterilebilir. 

GOLDMAN SACHS RAKİPLERİNİ GERİDE BIRAKTI

Goldman Sachs ise tahvil, emtia ve döviz işlemlerinden rakiplerine göre daha fazla getiri sağlaması ve finans krizinden bu yana en yüksek birleşme tavsiyesi gelirini elde etmesi sayesinde 1'inci çeyrekte rakiplerini geride bıraktı. Şirketten yapılan açıklamada, net kârın bir önceki yılda 2,03 milyar dolar ve hisse başına 4,02 dolardan yüzde 40 artışla 2,84 milyar dolar ve hisse başına 5,94 dolar olduğu belirtildi. Bu da Bloomberg anketine katılan 26 analistin 4.26 dolarlık tahmin medyanının üstündeydi.

En değerli Amerikan bankalarından biri olan Wells Fargo'nun kârı ise düşük faiz oranlarının, satılan ev sayısında ve kredilerde artış sağlaması ile ilk çeyrekte beklentiyi aştı. Şirketin ilk çeyrek kârı yüzde 1,5 gerileyerek 5,8 milyar dolara veya hisse başına 1,04 dolara geldi. Bloomberg anketine katılan 24 ekonomistin tahmin medyanı ise 0.98 dolar olmuştu.

GOLDMAN SACHS'IN KARI BEKLENTİLERİ AŞTI

Citigroup Inc. C ; 2015'in ilk çeyreğinde yüzde 9,4 artış gösteren kazançları ile sürpriz yaptı. 1,52 dolar olan hisse başına kazancı yüzde 1,39 olan piyasa tahminlerini geride bıraktı. Kazançlarda geride bıraktığımız yılın aynı dönemine göre ciddi bir fark var. Banka maliyetlerini ciddi bir şekilde azaltmış görünüyor ve bu da özellikle düşük trading gelirlerini kapatmış gibi görünüyor.

MORGAN STANLEY'NİN KARI YÜZDE 59 ARTTI

Yeni haftanın başında kâr açıklayan ABD'nin önde gelen bankalarından Morgan Stanley, ilk çeyrek kârını bir önceki çeyreğe göre yüzde 59 arttırdı. İlk çeyrekte 2,39 milyar dolar, hisse başına 1,18 dolar kâr açıklayan şirketin geçen yıl 1. çeyrek net kârı 1,45 milyar dolar; hisse başına kârı ise 0,74 dolar'dı. Bilanço özellikle varlık işlemlerinde ve aracılık gelirlerinde beş yıldan uzun bir sürenin üzerinde gelir yarattıklarını gösteriyor.

Sonuca bakıldığında banka bilançolarındaki farklılığın odak noktalarından kaynaklandığı göze çarpıyor. JP Morgan'ın birinci çeyrekte özellikle iyi performans sergilediğini söyleyebileceğimiz döviz işlemlerine ve faiz ürünlerine odaklandığı görülürken, Citigroup ve Bank of America'nın aynı şekilde birinci çeyrekte zayıf diyebileceğimiz bir performans sergiyen mortgage destekli menkul kıymetler ve kurumsal tahvillerin komisyonlarından kazanmayı hedefledikleri görülüyor.

Ayrıca yıl başında İsviçre Frangı'na yapılan operasyonda Citigroup para keybederken, JP Morgan ve Bank of America'nın bu durumu fırsata çevirerek kâr ettikleri görülüyor.

ABD BANKALARI KRİZİ ATLATIYOR MU?