BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İşçi eylemleri hangi aşamada?

Otomotiv sektörünü sarsan kriz devam ederken hangi fabrikada üretim başladı, hangilerinde müzakereler devam ediyor? İşte son durum

Otomotiv grevlerinde son durum
BUSINESSHT 25 05 2015, 14:55

Otomotiv işçileri, haklarını savunmadıklarını iddia ettikleri Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikasının yöneticileri ile işverenlerini protesto ediyor. Peki eylemlerin hangi aşamada? Hangi fabrikalarda üretim başladı, hangilerinde işçilerin direnişi sürüyor?

İşte otomotiv sektörünü sarsan grevlerde son durum:

OYAK RENAULT

Oyak Reanult'ta yoğun görüşmelere rağmen 12. günde de üretim hala başlamadı. Fabrika içindeki ve dışındaki işçiler belirli aralıklarla meydanda toplanarak sloganlar atmaya devam ediyor.

Haftasonu işçi temsilcileri, Oyak Renault Genel Müdürü Ales Bratoz ile görüştü; ancak temaslar sonuçsuz kaldı.

Bugün şirket tarafından yapılan açıklamada "Bu sabah saat 08.00'den itibaren öncelikli faaliyetler başladı. Fabrikanın bir an önce normal çalışma düzenine geçmesi için gereken her şeyi yapıyoruz" denildi. Açıklamaya göre işçilere Tofaş'ın çalışanlarına teklif ettiği koşulların aynısı teklif edildi.

15 Mayıs'ta grevler ilk olarak Oyak Renault'nun Bursa fabrikasında başlamış, daha sonra diğer otomotiv şirketlerine sıçramıştı.

TOFAŞ

Renault'dan sonra grevin patlak verdiği ilk fabrika Bursa'daki Tofaş fabrikası olmuştu. Ancak Tofaş’ta işçilerin başlattığı eylem, taraflar arasında Cuma gecesi geç saatlerde yapılan görüşmelerde uzlaşmaya varılmasının ardından sona erdi.

Tofaş'ta işçilerin bir kısmı, Cuma günü sabah saat 06.45'te işbaşı yapmış ve ardından şirketten yapılan açıklamada üretimin başladığı belirtilmişti.

İşçi sözcüleri tarafından açıklanan anlaşmaya göre, Tofaş işçilerine seyyanen 1.000 lira ve maaşlarda iyileştirme olarak da ramazan ayına kadar bir açıklama yapılacak.

FORD OTOSAN

Ford Otosan'da önce parça ikmalinde yaşanan sorunlar nedeniyle Gölcük ve Yeniköy tesislerinde üretime ara verilmişti. Daha sonra 20 Mayıs'ta Ford'un Gölcük’teki fabrikasında çalışan işçiler de üretimi durdurdu. Perşembe günü akşam vardiyası itibariyle üretimin başlayacağı açıklandı.

Ancak Gölcük'te Genel Müdür Haydar Yenigün ile işçiler arasında görüşmeler devam ederken, bir haber de Eskişehir'den geldi.

Pazartesi günü gelen haberlere göre şirketin İnönü fabrikasında çalışan işçiler de iş bırakma eylemi başlattı. Kamyon ve çekici üretim tesislerinde çalışan işçiler, Sabah işbaşı yaptıktan yaklaşık 3 saat sonra fabrika bahçesinde toplandı.  

TÜRK TRAKTÖR

Grev dalgası Bursa sınırlarına çıkarak Türk Traktör'ün Ankara ve Erenler'deki fabrikalarında da üretimi vurdu. Haftanın ilk gününde de işçiler eylemlerini sürdürerek taleplerini yerine getirilene kadar işbaşı yapmayı reddetti.

COŞKUNÖZ

İlk işbaşı haberi 21 Mayıs'ta otomotiv yan sanayi kuruluşlarından Coşkunöz'den gelmişti.

İşveren ile işçi temsilcileri arasında yapılan görüşmelerin ardından anlaşma sağlandı ve üretim başladı.

OTOTRİM

Ototrim Panel Sanayi ve Ticaret AŞ'de de iş bırakma eylemi sona erdi. Ototrim'de gece fabrika yönetimiyle bir araya gelen işçi temsilcileri, masadan anlaşmayla kalktı. Uzlaşma sonrası işçiler, eylemlerini ve fabrika önündeki bekleyişlerini sonlandırdı. Ototrim'de işçiler, yarın sabahtan itibaren işbaşı yapacak.

MAKO 

Türkiye'nin en büyük otomotiv yan sanayi şirketlerinden Mako'da5 günün ardından bugün itibariyle işbaşı yaptı. Cuma gecesi geç saatlerde işçi temsilcileri ile görüşen fabrika yöneticileri, işçilerin talepleri olan; işten atılmama garantisi, toplu sözleşme sürecinde haklarını savunmadığını düşündükleri Türk Metal Sen’in temsilcilik tabelasının sökülmesi ve temsilcilik odasında işçilerin şu an sözcülüğünü yapan temsilcilerin oturması konusunda imzalı teminat mektubu vermesinin ardından yaklaşık 300 işçi eylemini sonlandırdı. 


Yukarı

Business HT×