BIST 100 9.004,81 % 2,25
USD/TRY 32,3130 % 0,06
EUR/TRY 35,0607 % -0,03
Piyasalar
9.009,23
% 2,30
32,3130
% 0,06
35,0607
% -0,03
1,0793
% -0,32
47,62
-0,31
2.194,13
% -0,03
86,50
% 0,48
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Beyaz ette güçlü $ sıkıntısı

BESD-BİR Başkanı Sait Koca, "Doların hareketliliği, bizi perişan etti çünkü ciddi ithal girdimiz var. Özellikle yem maliyetleri anormal şekilde artıyor. Sektörde ciddi zararlar söz konusu" dedi

Beyaz ette $ sıkıntısı
AA 22 03 2015, 13:10

Son dönemde dolarda yaşanan artış birçok sektörde olduğu gibi ithal girdi oranı yüksek olan tarım sektörünü de olumsuz etkiliyor.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Sait Koca, dolar kurundaki dalgalanmanın sektörü olumsuz etkilediğini belirterek, "Doların hareketliliği, bizi perişan etmiş durumda çünkü ciddi oranda dolara bağlı ithal girdilerimiz var. Özellikle yem olmak üzere birçok maliyetlerimiz çok anormal şekilde artıyor. Bunu ürettiğimiz ürün fiyatlarına yansıtamadığımız için de şu anda ciddi zararlar söz konusu" dedi.

Koca, maliyetlerin karşılığının bir şekilde alınması gerektiğine dikkati çekerek, maliyet artışına rağmen geçen yıldan daha düşük fiyatla beyaz et sattıklarını savundu.

Koca, mevcut sistemin sürdürülebilir olmadığını aktararak, "Ne kadar sürer onu da bilemem. Aramızda da çok ciddi rekabet söz konusu. 'Yarın fiyatlar artacak' diyemem. Hiç artmayabilir de ama zararına üretim sürdürülebilir değil. En azından fiyatların da maliyetlerin üzerine çıkması, en azından maliyetler seviyesine yükselmesi gerekir. Küçülme olmayacak. Bu dönemleri bir şekilde aşmaya çalışacağız çünkü ülkemizde hayvansal protein açığı had safhada. Bu açığı karşılayabilecek alternatif de piliç etinden başkası değil" dedi.

Türkiye'de geçen yıl bir milyon 950 bin ton piliç eti üretildiğini hatırlatan Koca, tüketimin önceki yıla göre arttığını, bu yıl da aynı trendin sürmesini beklediklerini söyledi.

Koca, Türkiye genelinde bu yıl yüzde 6 civarında büyüme hedeflediklerini, geçen yıl ülkenin yüzde 3'ler civarında büyümesine rağmen, sektörün yüzde 9 büyüdüğünü ifade etti. 

YENİ PAZAR ARAYIŞLARI SÜRÜYOR

Rusya'ya ihracat hakkında da bilgi veren Koca, "Rusya, ithalatını büyük oranda sıfırladı. Ekonomideki sıkıntılar yansıdı. Çok cüzi bir miktarda ihracat gerçekleştiriyoruz" dedi.



Koca, en büyük pazarın Irak olduğunu anlatarak, "Yeni pazarlar bulma çalışması halen sürüyor. Açılmış bir pazar Suudi Arabistan pazarı. Fiyattan ve onların istemiş olduğu ürün çeşidinden ötürü ihracatımız çok sembolik seviyede. Bunu arttırma çalışmalarımız var. Suudi Arabistan, tavuk etinde dünyanın en büyük ithalatçısı. Bu pazarla ilgili girişimlerimiz var. Önümüzdeki günlerde bir heyet Suudi Arabistan'a giderek görüşmeler yapacak. Japonya pazarıyla ilgili görüşmeler sürüyor. Orada da daha izinler bitmedi. Bunun çalışmaları sürüyor" dedi. 

Yukarı

Business HT×