BIST 100 9.092,36 % 0,14
USD/TRY 32,3759 % 0,10
EUR/TRY 34,9944 % -0,07
Piyasalar
9.093,19
% 0,15
32,3731
% 0,09
34,9872
% -0,09
1,0782
% -0,05
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Tarımda entegre yönetim dönemi

Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi ile topraktan sofraya kadar geçen üretim sürecindeki tüm bilgilere tüketici ulaşabilecek

Topraktan sofraya takip başlıyor
HABERTÜRK 27 02 2015, 09:56

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kurulup geliştirilen 'Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi' Başbakan Ahmet Davutoğlu ile altı ülke tarım bakanlarının da katıldığı bir toplantıyla Ankara’da tanıtıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bu sisteme 42 ayrı veri tabanının entegre edildiğini anlattı.

Sistemin hem üretici hem tüketici hem de kamuya büyük yararlarının olduğuna dikkati çeken Eker, şöyle konuştu: “Herhangi bir parselde kullanılan gübre ve ilaç o parselin kimlik numarası üzerinden işlem göreceği için, anında Ankara’daki merkezde kayıtları görülebilecek. Türkiye’nin herhangi bir ilindeki marketinde o ürünün kasasının üzerine konulacak etiket ile ne kadar gübre ve ilaçla üretildiğini de tüketicinin cep telefonuyla görmesi mümkün olacak.”

Toplantının sonunda Konya’nın Sarıcalar Köyü’nden bir çiftçi Ahmet Küçükbezci ile canlı bağlantı kurularak işletmenin toprak, hayvan ve makine varlıklarının sisteme girişi gerçekleştirildi. Şanlıurfa Hilvan’daki yer istasyonuna canlı bağlantı yapılarak bu istasyonların işlevleri de izlendi. Bu istasyondan canlı bağlantı sırasında “Memleketim” şarkısı çalındı. Ayrıca, toplantıda İzmir’de bulunan Zirai Gözlem İstasyonu ile canlı bağlantı kurularak sistemin işleyişi anlatıldı.

‘BU ÜÇLÜ DEVRİMDİR'

Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi’nin dünyada bir ilk olduğuna dikkati çeken Başbakan Ahmet Davutoğlu, sistemle Ankara’dan tüm Türkiye’nin bütün envanterinin takip edileceğini, her türlü değişimin gözleneceğini, izleneceğini ve yönetileceğini belirtti.

Başbakan Davutoğlu, “Nerede, hangi toprak kalitesinde ne üretiliyor, nerede eksik var. Alana gönderdiğimiz 10 bin ziraat mühendisimizin sağladığı bilgilerle, alana konulmuş teknolojik aygıtlarla tüm bu bilgiler Ankara’da ve bütün illerin ilgili birimlerinde gözlenecek. Bu çok önemli bir imkân. Anında bir hava değişimi, iklim değişimi varsa, afeti belki önceden göreceğiz, hasatta olacak tahribatı önceden göreceğiz, gübrede eksiklik varsa takviye edeceğiz. 5-10 yıllık daha uzun planlamalarla toprak kalitesinin zamanla nasıl bir seyir takip edeceği konusunda da bilgi sahibi olma imkânı sağlıyor. Nasıl vatandaşımızı tek tek biliyorsak her bir arazimizi, parselimizi, küçükbaş, büyükbaş, balıkçılık, hatta arıcılık alanındaki her bir üniteyi kayda geçiriyoruz ve biliyoruz. Böylece potansiyelimizi takip edebileceğiz. Bir hastalık varsa bunun yayılmasını engellemek için anında tedbir alınabilecek” dedi.

Tarım planlaması açısından, makro stratejik planlama açısından yeni sistemi bir devrim olarak niteleyen Davutoğlu, Tarım Bakanlığı'nda çalışma sisteminin tümüyle değişeceği, dönüşeceği bilgisini verdi.

Bu sistem ile üreticinin kendisinin entegre bir sistemin içinde yer aldığını söyleyen Davutoğlu, "Artık üretici, tek başına, izole, Konya’nın bir köyünde ya da Kars’ın bir köyünde hayvancılıkla meşgul olan veya Karadeniz kıyılarında tek başına balıkçılık yapan biri değil entegre bir sistemin içinde bir aktördür" dedi.

Davutoğlu tüketicinin de tıpkı üretici gibi artık sisteme entegre olabileceğini söyledi. 

BÜTÜN TARIMSAL BİLGİLER ANINDA İZLENECEK

■ Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi tarımın kayıt altına alındığı, verilerinin tutulduğu, raporlamalarının yapıldığı entegre bir sistem.

■ Sistem sayesinde tarım istatistiklerine anlık ulaşım sağlanabilecek, daha doğru ve kesin verilerle ulusal boyutta tarım politika ve stratejilerinin üretilmesine katkı sağlanacak. Sistem, ülke genelinde 12 milyon noktanın her birinde saatte iki defa 120’den fazla parametreyi hesaplayacak.

■ Uzaktan algılama uyduları, ziraimeteorolojik- fenolojik yer gözlem istasyonları ve idari kayıt otomasyon sistemlerinden gelen verilerin tümünü eşzamanlı birleştiren dünyadaki ilk örneklerden biri olarak nitelendiriliyor.

■ Sistem sayesinde il, ilçe ve parsel bazında kuraklık, verim, ekim alan dağılımı, bitki su tüketimi, ekolojik uygunluk gibi bölgesel kaynakların iyi yönetimi için gerekli teknik verilere ulaşılabilinecek.

Yukarı

Business HT×