BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar:

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, gıda güvenliği ve güvencesi konusunun ülkeler için hayati önemde olduğunu belirterek, "Stratejik bir sektör olan tarımda, desteklemelerden vazgeçmek hiçbir ülkenin göze alamayacağı bir konu" dedi

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, "Stratejik bir sektör olan tarımda, desteklemelerden vazgeçmek hiçbir ülkenin göze alamayacağı bir konu" dedi
DHA 17 02 2015, 17:43

Geçen yıl olumsuz hava koşullarından etkilenen tarım sektörü 2015 yılınada zor başladı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2014 yılında, bitkisel üretimin yüzde 6.6 gerilemeyle 63.7 milyon tondan 59.5 milyon tona indiğini 2015 yılına da afetlerle başladığına dikkat çekerek, "Böyle bir ortamda çiftçimize sahip çıkılmazsa, zararı karşılanmazsa, destek verilmezse, üretiminin sürdürülebilirliği riske girer" dedi.

Bayraktar, tarımda en gelişmiş, en rekabetçi ülke olan ABD'de de tarıma destekler devam ettiğine dikkat çekerek, "Stratejik bir sektör olan tarımda, desteklemelerden vazgeçmek hiçbir ülkenin göze alamayacağı bir konudur" dedi.

Gıda güvenliği ve güvencesi konusunun ülkeler için hayati önemde olduğunu vurgulayan Bayraktar, tarımın ekonomi yanında sosyal boyutuna dikkat çekti. 

Dünya üzerindeki hiçbir ülkenin tarımın her alanında rekabetçi olmasının mümkün olmadığını ifade eden Bayraktar, "İklim koşulları, topografik yapı farklılığı, girdi maliyetleri nedeniyle her ülkenin avantajlı olduğu tarımsal ürünler olmakla birlikte dezavantajlı olduğu birçok tarımsal ürün de bulunmaktadır" dedi.

"HASAT SONRASI İTHALATTAN UZAK DURULMALI"


Bayraktar, tropikal iklim koşullarına sahip olmayan Türkiye gibi bir ülkenin tropikal tarımsal ürünlerde avantajlı olmasının mümkün olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Nüfusu 77 milyon olan bir ülkenin de çoğu tarımsal ürünü üretmesi, dışa bağımlılığını azaltması gerekir. Bunun yolu tarımsal desteklerden geçer. Tarımımızın başta arazi parçalılığı, sulama altyapısının tamamlanması, girdi maliyetleri gibi sorunları nedeniyle çiftçimizin ayakta tutulabilmesi, tarlada kalması ve üretimini sürdürebilmesi için hem desteklerin artarak devamı hem de korunması gereken alanlarda gümrük koruması bir zorunluluktur. Özellikle hasat sonrası ithalattan uzak durulması gerekir. Bu müdahalelerin ve tedbirlerin nihai hedefi; üreticilere adil ve yeterli bir yaşam standardı sağlanmasının yanı sıra, üretimin yönlendirilmesi, sağlıklı bir piyasa oluşturulması, kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması, sanayiciye, ihracatçıya, tüketicilere uygun fiyatla yeterli ürün arzının garanti edilmesidir."

"TEŞVİK UYGULAMALARI SÜRMELİ"

Üreticilere verilen desteklerin, tarımda sürdürülebilirliği sağladığını ifade eden Bayraktar, sektörde, üretim sürecinin uzun, parasal geri dönüşüm hızının düşük, sermaye birikiminin yetersiz ve yatırımların az olması destekleme ve teşviklerin önemini artırdığını ifade etti.

Bayraktar, tarım sektörünü ayakta tutmak, nüfusunu beslemek ve dünya piyasalarında rekabet etmek isteyen bir ülkenin, tarım sektöründe destekleme, koruma ve teşvik uygulamalarını sürdürmesini zorunlu olduğunu söyledi.

Yukarı

Business HT×