BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3507 % 0,18
EUR/TRY 35,0970 % 0,08
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3459
% 0,17
35,0921
% 0,06
1,0791
% -0,34
47,65
-0,28
2.219,24
% 1,11
87,50
% 1,64
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Trump ve Kim'in dört taahhüdü

ABD Başkanı Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un zirvesinde dört önemli taahhüt verildi

Trump ve Kim'in dört taahhüdü
13 06 2018, 08:04

Kuzey Kore’nin nükleer bomba ve kıtalararası füze denemelerinden ötürü, geçen yılın sonunda nükleer bir savaşın eşiğine kadar gelen ABD ve Kuzey Kore’nin liderlerinin beklenen görüşmesi Singapur’da gerçekleşti.

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un, Singapur’un Sentosa Adası’ndaki Capella Otel’de bir araya gelerek el sıkıştı. Liderler sadece tercümanlarının katıldığı 38 dakikalık baş başa görüşmenin ardından 2 saat süren heyetler arası görüşmelere geçtiler.

Toplam 5 saat süren zirve, Trump ve Kim’in ortak deklerasyonu imzalamasıyla sona erdi.

4 ÖNEMLI TAAHHÜT

Liderlerin imzaladığı metin bağlayıcı olmayan iyi niyet beyanı olarak nitelendirildi. Anlaşmanın en önemli maddesi, “Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan tamamen arındırılması için işbirliği taahhüdünde bulunması oldu. Anlaşmanın ana maddeleri şöyle:

1- ABD ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC), iki ülke halklarının barış ve refah yönündeki arzuları doğrultusunda yeni bir ilişki kuracak.

2- ABD ve KDHC, Kore Yarımadası’nda kalıcı ve istikrarlı bir barış rejiminin tesis edilmesi için ortak çaba gösterecek.

3- 27 Nisan 2018 tarihli Panmunjom Deklarasyonu uyarınca KDHC, Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan tamamen arındırılması yönündeki çalışmayı taahhüt eder.

4- ABD ve KDHC, halihazırda kimliği tespit edilenlerin ülkelerine derhal geri gönderilmesi de dahil olmak üzere, savaş esirleri ve kayıplardan geriye kalanları kurtarmayı taahhüt eder.

TATBİKATLAR DURACAK

Zirvenin anlaşmada yer almayan en önemli somut adımı ise ABD Başkanı Donald Trump tarafından açıklandı. Zirve sonrası bir basın toplantısı düzenleyen Trump, Kore Yarımadası’nda askeri tatbikatları derhal durduracağını açıkladı. Donald Trump, “Bu tatbikatlar provokasyona yol açıyor ve oldukça pahalıya mal oluyor” dedi.

YAPTIRIMLARA DEVAM

Öte yandan ABD, Kuzey Kore’ye uyguladığı yaptırımlardan kısa vadede vazgeçmeyecek. ABD Başkanı Trump, Kuzey Kore’nin yarımadanın nükleer silahlardan arındırılması taahüdünü yerine getirdiğinin bağımsız gözlemciler tarafından onaylanmasına kadar yaptırımların süreceğini açıkladı. ABD Başkanı Donald Trump, “Nükleer silahlardan arındırma süreci çok çok hızlı işleyecek. Süreci çok hızlı, kesinlikle çok çok hızlı bir şekilde başlatıyoruz” diye konuştu.

Trump, zirveden sonra açıkladı: “Müzakerelerin, olması gerektiği gibi gitmediğini görene kadar savaş oyunlarını durduracağız. Bundan büyük miktarda para tasarruf edeceğiz. Tam bir anlaşma için görüşmeler yaptığımız bir ortamda savaş oyunlarının uygun olmadığını düşünüyorum.”

‘GEÇMİŞE SÜNGER ÇEKECEĞİZ’

Jong-un, imza töreninde “Burada tarihi bir buluşmaya tanık oluyorsunuz. Geçmişi geride bırakmaya karar verdik. Dünya büyük değişime tanık olacak” dedi.

‘ROKET ADAM’A ÖVGÜLER YAĞDIRDI

İki ülkenin devlet başkanları, Kore savaşının ateşkes ile sona erdiği 1953 yılından bu yana ilk defa resmi olarak bir araya geldi. Geçen yıl nükleer kriz doruğa çıktığında birbirlere hakaret yağdıran iki lider Singapur’da övgüleri tercih etti. Tweet’lerinde Kuzey Kore liderinden “Roket Adam” olarak söz eden ABD Başkanı Trump, Kim Jong-un hakkında bu kez, “Çok değerli, akıllı bir müzakereci”, “Büyük bir kişilik”, “Çok yetenekli bir adam” gibi ifadeler kullandı. Trump, Kim ile görüşmelerinin “yapıcı ve verimli” geçtiğini belirterek, “Kendisiyle aramda kısa sürede çok özel bir bağ oluştu” dedi. Kim ile daha birçok kez buluşmak üzere anlaştığını da aktaran Trump, Kim’i uygun bir zamanda Washington’a da davet edeceğini belirtti.

 

Yukarı

Business HT×