BIST 100 9.794,38 % 0,74
USD/TRY 32,5131 % -0,17
EUR/TRY 34,9286 % 0,22
Piyasalar
9.794,32
% 0,74
32,5131
% -0,17
34,9286
% 0,22
1,0716
% 0,16
44,79
-0,56
2.326,03
% 0,43
88,30
% 0,32
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Trump-Tillerson arası ipleri geren 5 olay

Şubat 2017'de göreve gelen ve bugün görevden alınan ABD Dışişleri Bakanı Tillerson ile Başkan Trump arası gerginlik haziranda başlamıştı

Trump-Tillerson arası ipleri geren 5 olay
BUSINESSHT 13 03 2018, 18:06

Ünlü Rockerfeller ailesinin kurduğu Standard Oil'in "torunu" sayılan Exxon Mobil'de 13 yıl Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürüttükten sonra ABD'nin Dışişleri Bakanı olan Tillerson'ın Trump yönetimi ile 2017'de başlayan balayı çok uzun sürmedi.

1) PARİS ANTLAŞMASI VE KATAR

George Bush döneminin Dışişleri Bakanı Condolezza Rice ve Pentagon'un eski yöneticisi Robert Gates'in referansıyla göreve gelen Tillerson'ın Trump ile ilk anlaşmazlığı Paris Antlaşması ve Körfez ülkelerinin Katar'a karşı kurduğu ittifak tartışmaları sırasında ortaya çıktı. 

Tillerson, uygun koşullar sağlandığında karbondioksit emisyonunu 2 derecenin altına çekmeyi hedefleyen Paris Antlaşması'nda kalınabileceğini söylerken, Suudi Arabistan başta olmak üzere birçok Körfez ülkesinin Katar'a karşı aldığı duruşun ABD tarafında ne kadar  desteklenmesi gerektiği konusunda da iki önemli isim anlaşmazlığa düşmüştü.

2) CHARLOTTESVILLE KRİZİ

Tillerson ağustosta Başkan Donald  Trump'ın Charlottesville'de yaşanan ırkçı saldırılar sonrasında yaptığı  açıklamalara ilişkin, "Başkan kendi adına konuşuyor" demişti. 

Virginia eyaletindeki Charlottesville kentinde ırkçı ve ırkçılık karşıtı grupları karşı karşıya getiren protestoların tam ortasına bir otomobilin dalması sonucu üç kişinin öldüğü olayla ilgili Trump, iki tarafın da suçlu olduğunu söylemişti.

3) DAMAT VS. TILLERSON

Bloomberg News'un aralık ayında paylaştığı haberi ise Beyaz Saray'daki bir başka kutuplaşmayı gözler önüne sermişti. Buna göre Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner, tüm uyarılara rağmen ABD Dışişleri Bakanlığı'nı bypass ederek Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ile bir süredir müzakereler yürütüyordu.

Gelecekte kurulacak Filistin devletinin finansmanı için Suudi Arabistan'ın on milyarlarca dolar bağış yapılacağı Kushner-Salman görüşmesinin çekirdeğini oluştururken Katar'a yapılacak muhtemel bir askeri harekâtta masadaydı. Ancak Rex Tillerson bu planların hayata geçmesini engellemeye çalışıyordu.

4) TILLERSON 'MORON' DEDİ Mİ?

Trump-Tillerson arası gerginliği, kamuoyuna en belirgin şekilde yansıtan ise Tillerson'ın Trump'a "moron" dediği iddiaları oldu. 

NBC News'un ekim ayında yayınladığı haberine göre Temmuz 2017'de düzenlenen Pentagon toplantısında Tillerson, Trump için "moron" demişti. Tillerson bu iddiları yalanlardan Trump, "Bunun yalan haber olduğunu düşünüyorum. Ancak eğer dediyse bir IQ testi yapmamız gerekecek. O zaman kimin kazanacağını görürsünüz" değerlendirmesini yapmıştı.

5) 'İDDİALAR GÜLÜNÇ'

Ekim ayında başlayan "Tillerson ayrılacak" dedikoduları, The New York Times'ın kasımda yayınladığı haberiyle perçinlendi.  "Mike Pompeo" ismini ilk kez gündeme taşıtan The New York Times, Dışişleri Bakanı'nın birkaç hafta içerisinde görevden alınacağını söylemişti. Tillerson bu iddiları "gülünç" bulduğunu ifade etmişti. 

Yukarı

Business HT×