İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkış süreci devam ederken Türkiye'de kamuoyu bir süredir Ankara Antlaşması'nın geleceğini tartışıyor.
İngiltere Büyükelçisi Richard Moore'un verdiği bilgilere göre ise antlaşma, Brexit'ten etkilenmeyecek.
Bloomberg HT'de Aslı Şafak ve Cüneyt Başaran'ın sorularını yanıtlayan Moore, "Ankara Antlaşması eskisi gibi yürürlükte. Yalnız, bu sene bazı gecikmeler yaşandı. Fakat bu gecikmeler, başvuru sayısının artmasından kaynaklandı. Ankara Antlaşmasını Brexit'ten ayırmak lazım." dedi.
Moore, şöyle devam etti:
"Türkiye ile iyi ticari ilişkilerimiz var. Kasım ayında İngiltere ile Türkiye ortak çalışma grubu düzenleyecek. Bu ilişkileri korumak istiyoruz. Türkiye'nin ciddi bir potansiyeli var. Nitelikli bir nüfusa sahip. Türkiye ekonomik anlamda dünyada çok iyi bir konumda. Türkiye teknolojisini daha da geliştirmek isteyen bir ülke."
AVRUPA'YI DEĞİL AB'Yİ TERK EDİYORUZ
Bu açıklamalarıla birlikte İngiliz Büyükelçi, İngiltere'nin Avrupa'dan değil AB'den ayrılacağını vurguladı ve şu ifadeleri kullandı:
"Brexit süreci iyi gidiyor. Biz AB'den ayrılacağız, Avrupa'dan değil. AB'yi terk ediyoruz. Peki ne istiyoruz? Kendi kanunlarımızı çıkartabilmek istiyoruz. Sınırlarımızı kontrol altına almak istiyoruz. Bunun yanında, AB ile çok yakın ortaklık kurmak istiyoruz. Müzakereler oldukça zor. En zor kısım da para konusu. Zor bir süreç ancak her iki taraf da olumlu bir sonuca ulaşmak istiyor. Biz 'hard Brexit' istemiyoruz. Çünkü bu her iki taraf içinde zararlı."
ANKARA ANLAŞMASI NEDİR?
Ankara Antlaşması, İngiltere’de iş kurmak ya da kendi işini yapmak isteyen 18 yaşını aşmış ve yapacağı işe yetecek kadar sermayesi bulunan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını kapsıyor.
Bu kapsamda vatandaşlar, İngiltere’de iş yeri açma, işçi çalıştırma zorunluluğu olmadan eğitimini aldığı ya da meslek edindiği iş ile ilgili alanda çalışabiliyor.