BIST 100 10.045,61 % 0,46
USD/TRY 35,6508 % 0,10
EUR/TRY 37,2100 % 0,18
Piyasalar
10.045,61
% 0,46
35,6508
% 0,10
37,2100
% 0,18
1,0429
% 0,01
38,66
0,10
2.753,95
% 0,33
79,14
% -0,19
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İnfografik: Avrupa'daki ayrılıkçı rüzgar ne yöne esiyor?

Yöntemler ve hedefler arasındaki farklılıklara rağmen, İskoçya ve Katalonya bağımsızlık hedefine en çok hayran olabilecek Avrupa bölgelerinden bazıları şöyle

İnfografik: Avrupa'daki ayrılıkçı rüzgar ne yöne esiyor?
BUSINESSHT 04 10 2017, 11:32

Avrupa’da İskoçya ve Katalonya’nın  bağımsızlık hedefine hayran olabilecek başka Avrupa bölgeleri de mevcut.

İskoçya bu hareketin öncülerinden biri, geçtiğimiz günlerde Katalonya’nın da bağımsızlık için sandığa gitmesi diğer Avrupa bölgelerini de harekete geçirebilir.

Aslında geçtiğimiz günlerde tekrar gündeme gelen bu ayrılıkçı hareketler çok eskilere dayanmakta.

Örneğin, İskoçya’nın ayrılıkçı hareketi 1700’lü yıllara kadar uzanıyor. 2014 yılında özerklik için bir oylama gerçekleşiyor ve Avrupa Birliği’nden ayrılmamak için İskoçlar referandumda hayır yönünde oy kullanıyor.

Şimdi Brexit oylamasının ardından ikinci bir bağımsızlık referandumunu gündeme almış durumdalar ve ikinci bir halk oylaması tasarısını tartışmaya açtılar. 

İskoçya’nın yanı sıra Birleşik Krallık’tan ayrılmak isteyecek diğer bir bölge ise Galler.

3 milyondan fazla nüfusu olan Galler’de bağımsızlık isteyen bir grubun bulunduğu fakat bu grubun yeterli oranda nüfusu temsil etmediği için olası bir ayrılık girişiminin gerçekleşmediği söyleniyor.

KATALONYA VE BASK BÖLGESİ

İspanya’nın 17 özerk yönetiminden biri Katalonya, bağımsızlık yanlısı girişimlerinin 2010 yılında itibaren gündeme getiriyor. İlk kez 2006 yılındaki hükümet sayesinde özerlik haklarının genişletildi. Fakat 2010 yılında Halk Partisi’nin yaptığı itiraz ile genişletilmiş haklarını çoğu kaybedildi.

İspanya’da bir diğer bağımsızlık yanlısı olan Bask özerk bölgesi ise ülkenin kuzeydoğusunda yer alıyor. Bask Bölgesi, merkezi hükümete az miktarda para göndererek kendi vergilerinden sorumlu. Ancak, Katalonya'dan daha yoksul bir bölge olarak dikkat çekiyor.
 
BELÇİKA’DA FLAMAN BÖLGESİ AYRILIKÇI HAREKETE KATILABİLİR
 
Belçika, ortak bir dil paylaşmayan iki topluluk olan Valonlar ve Flamanca arasında bölündü.
 
Ülkenin kuzey kesiminde Flamanlar yerel bir Hollandaca versiyonu konuşurken, güney Valonlar Fransızca konuşuyor.
 
Federe yapılı Belçika'da nüfusun yaklaşık yüzde 60'ının yaşadığı zengin Flamanya bölgesinde halkın çoğunluğu daha güçlü özerklik isterken, bağımsızlık yanlısı partilere destek yüzde 40'a yaklaşıyor. Belçika'da bölünme tartışmaları hemen her seçim sonrasında yaşanan siyasi krizlerle birlikte alevleniyor.
 
Yeni Flaman İttifakı, 2010 yılındaki genel seçimlerden birinci parti çıkmasına rağmen koalisyon pazarlıklarına girmek istemeyince  ülke 541 gün hükümetsiz kalarak bu alanda dünya rekoru kırmıştı.
 
FRANSA’DAKİ KORSİKA ADASI 1960’LARDAN BERİ BAĞIMSIZLIK İÇİN MÜCADELE EDİYOR
 
Fransa'ya bağlı Korsika adası 1960'lardan bu yana bağımsızlığını kazanmak için mücadele veriyor. Ada, 1735'de bağımsızlığına kavuşmuş ancak Versailles Antlaşmasıyla 1768'de tekrar Fransızların eline geçmişti.
 
Korsika Ulusal Kurtuluş Cephesi adada bağımsızlık için ısrarcı bir grup. Silah bıraktıklarını açıkladıktan sonra bu örgüt bağımsızlık mücadelelerinden vazgeçmediklerinin altını çizerek mücadelelerini siyasi zeminde sürdürmek istediklerini açıklamışlardı.

TRANSDİYESTERLER FİİLİ OLARAK BAĞIMSIZLIKLARINI İLAN ETTİ

Transdinyester ,Moldova içinde tek taraflı fiili olarak bağımsızlığını ilan eden bir cumhuriyet. Kendi siyasi yapısı, meclisi, ordusu, polisi ve posta sistemi olan bölge, Birleşmiş Milletler üyesi hiçbir devlet tarafından tanınmamakta. Fakat, bölgenin yöneticileri Transdinyester’in kendi anayasasını, bayrağını ve ulusal marşını kabul ettiler.

İTALYA’DA PADANYA EKONOMİK NEDENLERDEN DOLAYI AYRILMAK İSTİYOR

İtalya'nın kuzeyindeki Padanya bölgesindeki ayrılıkçı hareketinin ana unsuru ekonomik nedenler.  Adını Po Ovası'ndan alan Padanya, sanayi işletmeleri ve bankalarıyla İtalyan GSYH'sının önemli bir bölümünü oluşturuyor.

Kuzeyliler, çalışıp kazandıkları paranın orta ve güney kesimlerde yaşayan İtalyanlar tarafından israf edildiği görüşünde olduğu için ayrılmak istiyorlar. Şimdiki talepleri, Kuzey'in kazandığı paranın büyük bir bölümünün bölgede kalması ve buradan idare edilmesi yönünde.

MAKEDONYA, KOSOVA VE SIRBİSTAN

Bosna Hersek'teki iki etnik gruptan biri olan ve nüfusun büyük çoğunluğunu Sırpların oluşturduğu Bosna Sırp Cumhuriyeti (RS), "bağımsızlık" söyleminin en çok gündeme geldiği bölge.

Ülkenin kuzeyinde bulunan ve Arnavutlar ile Sırplar arasında yaşanan sorunlardan dolayı Mitrovitsa, "sorunlu bölgeler"in başında geliyor. Çoğunluğunu Sırpların oluşturduğu Kuzey Mitrovitsa'daki yetkililer, her fırsatta Sırbistan'a bağlanmak istediklerini söylüyorlar.

Ayrılıkçı söylemlerden fazlasıyla muzdarip olan bir diğer batı Balkan ülkesi Sırbistan. Ülkenin kuzeyinde Macar nüfusun yoğun olarak yaşadığı Voyvodina Özerk Bölgesi, ülkenin güneyinde Boşnak nüfusun yoğun olarak yaşadığı Sancak bölgesi ve yine ülkenin güneyinde yer alan ve Arnavut nüfusun yoğun olarak yaşadığı Preşeva bölgelerinde de sık sık ayrılıkçı söylemler dile getiriliyor.

Nüfusunun yaklaşık 4'te 1'ini Arnavutların oluşturduğu Makedonya da  ise Arnavut nüfusun ayrılıkçı söylemeleri sık sık gündeme geliyor.

Yukarı

Business HT×