BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Katalonya vazgeçmiyor

Katalanlar arabuluculuk istiyor, AP ise referandumu tanımıyor

Katalonya vazgeçmiyor
05 10 2017, 07:04

Avrupa Birliği (AB) referandum sonrası Katalonya'yı tartışmaya devam ederken Katalanlardan kararlılık mesajı geldi.

Katalonya'da Özerk Yönetim Hükümetinin Başkanı Carles Puigdemont, "Benim hükümetim, verdiği sözlerden bir milim bile sapmayacak." dedi.

Puigdemont, Katalonya resmi televizyonu TV3'ten yaptığı "Katalan halkına sesleniş" konuşmasında, bağımsızlık girişimleriyle ilgili bu zamana kadar yaptığı vaatlerin arkasında olduğunu belirtti.

Puigdemont, "Kendimize güvenimizi aynen koruyoruz ve herhangi bir çatışmadan kaçınıyoruz. Onurumuzla güçlü kalmaya devam edeceğiz ve gerçekleştirmek istediği rüyasının sonunu getiren bir halk olma kapasitesine sahip olduğumuzu göstereceğiz. Eğer barışçıl bir süreçle devam eder ve birlik içinde kalırsak kendimizi güçlü hissederiz. Bu davranışımızdan dolayı dünyadan hayranlık almaktayız." değerlendirmesinde bulundu.

İSPANYA KRALI'NA ELEŞTİRİ

Parlamenter monarşi ile yönetilen İspanya'da Kral 6. Felipe'nin Katalonya kriziyle ilgili ulusal sesleniş konuşmasını da eleştiren Puigdemont, "Anayasa, monarşiye bir arabuluculuk tanısa da siz bunu gerçekleştirmediniz. Devlet Başkanı'nın, Mariano Rajoy'un (Başbakan) siyasetine benzer, Katalanları yok sayan mesajlarını paylaşmıyoruz. Bu şekilde değil. Siz, Katalanları çok fazla hayal kırıklığına uğrattınız. Sizin gibi düşünmüyoruz. Polis şiddetine maruz kalan çok fazla insan oldu." ifadelerini kullandı.

Puigdemont, Katalonya krizinin çözümü için uluslararası arabuluculuk talebini yineledi.

AVRUPA PARLAMENTOSU

Öte yandan, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda ise Katalonya'daki bağımsızlık referandumu konulu oturum düzenlendi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, "Şiddet siyasette hiçbir çözüm getirmez fakat hukuk devletini koruma söz konusu olduğunda orantılı bir şekilde başvurmak zorunda kalınabilir. Hukuk devletine saygı temel kuraldır. Hukuk devleti tek dayanağımızdır ve güçsüzleri güçlülere karşı koruyan temel dayanağımızdır. Bazıları demokrasiyi hukuk devleti prensiplerini alaşağı etmek için kullanıyor." dedi.

REFERANDUM GEÇERSİZ

Oturumda söz alan AP'deki Hristiyan Demokratlar Grubu (EPP) Başkanı Manfred Weber de AB üyesi bir ülke olan İspanya'nın toprak bütünlüğünü savunduklarını ifade etti.

Weber, "Şimdilik herkes ayrılıkçıların düşüncelerini konuşuyor. Kimsenin ülkenin geri kalanının ne dediğiyle ilgilendiği yok. Katalan yönetimi yasa dışı açıklamalara son vermelidir. Referandum geçerli değildir. Gösterileri onaylamıyoruz. AB’nin İspanya’nın iç işi olan bu konuya müdahale hakkı yoktur." dedi.

“İspanya’yı terk eden AB’yi de terk eder.” diyen Weber, Katalan yönetimine gelecekte olabilecekler konusunda sorumluluklarını bir kez daha gözden geçirme çağrısı yaptı.

Taraflara diyalog ve destek çağrısını yineleyen Sosyal Demokrat Grup (S&D) Başkanı Gianni Pittella da "Tek taraflı bağımsızlık ilanı başka provokasyonlara ve yangının alevlenmesine neden olabilir." ifadelerini kullandı.

Yukarı

Business HT×