BIST 100 9.796,46 % 0,76
USD/TRY 32,5160 % -0,16
EUR/TRY 34,9771 % 0,36
Piyasalar
9.796,46
% 0,76
32,5160
% -0,16
34,9771
% 0,36
1,0728
% 0,28
44,84
-0,51
2.328,07
% 0,51
88,15
% 0,15
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Katalan referandumu sonrası izlenmesi gereken 2 banka

İspanya'dan bağımsızlığa yüzde 90 oranında "Evet" oyu çıkan Katalonya referandumu sonrası gözler Barcelona merkezli iki bankada

Katalan referandumu sonrası izlenmesi gereken 2 banka
BUSINESS INSIDER 02 10 2017, 16:23

İspanya'dan bağımsızlığını ilan etmek isteyen Katalonya'nın Madrid yönetiminin yasa dışı saydığı, yüzde 90 "Evet" oyunun çıktığı ve sert polis müdahalesi nedeniyle yüzlerce kişinin yaralandığı referandumu geride kaldı.

İspanya'nın en zengin bölgesinin muhtemel bağımsızlığı (Catexit) ise gözleri piyasalara çevirdi.  Yatırımcıların yakın markajına giren Katalonya merkezli iki banka var: Katalonya'nın başkenti kabul edilen Barcelona'da yer alan CaixaBank ve bölgenin ikinci büyük şehri Sabadell'deki Banco de Sabadell.

CaixaBank,  yükselen faiz oranlarının da yardımıyla yıl genelinde iyi pozisyon alan bankalardan. Jefferies analisti Benjie Creelan-Sandford, Business Insider'a yaptığı açıklamada faiz oranları yükseldikçe, CaixaBank'ın muhtemel terslikleri rakiplerinden daha iyi savuşturabileceğini söyledi. Faizlerin düşmesinin ise kâr marjlarına baskı oluşturabileceğini ifade etti. 

Banka'nın hizmet bedelleri ise başka bir artı. Varlık yönetimi ve sigortalardan yüzde 22 gelir sağlayan CaixaBank'ın bu geliri Sabadell'in yüzde 8, Madrid merkezli Bankia’nın yüzde 13 üzerinde.

Benjie Creelan-Sandford'a göre şirketin yatırım departmanı enerji devi Repsol ve telekomünikasyon şirketi Telefónica'daki büyük hisselerini de satabilir:

"Bu hisseleri satması ve tek seferlik dağıtımı, yüzde 3'lük gelire denk gelecek. Hissenin kâr payı geliri ise yüzde 2,5."

Jefferies analistleri, CaixaBank'ın mevcut 4,26 euroluk hisse başı fiyatının gelecek 12 ayda yüzde 8 artacağını öngörüyor.  

Hem İspanya hem Avrupa Birliği ekonomisinin iyiye gittiğini söyleyen Creelan-Sandford, "Elbette ki volatilite ihtimali var ancak İspanya'nın bölünme ihtimaline karşılık müzakere yoluyla çözüm hâlâ masada" diyor.

Creelan-Sandford'a göre en muhtemel senaryo bölge bütçesine yönelik kontrollerin artması.  Böyle bir durumda da bankalar ve büyüme görünümü üzerinde çok büyük bir etki olmayacak. Katalonya, İspanya'dan ayrılırsa hem CaixaBank hem de Sabadell paylarını çekebilir:

"Genel merkezlerini Madrid'e taşımamak için hiçbir neden yok. Her ikisi de İspanya'da geniş bir tabana sahip bankalar."

Banco de Sabadell'in hisseleri ise İspanya'dan ayrılma ihtimaline karşı eylül hisse başı 1,67 euroya kadar geriledi. Barclays analistlerinden Aman Rakkar ve Rohith Chandra-Rajan, bu durumu "alım" için bir fırsat olarak görürken kısa vadede banka kazançlarında belirgin bir risk görmediklerini söyledi.  Bağımsızlığın gerçekleşeceğine düşük ihtimal veren  Rakkar ve Chandra-Rajan, bağımsızlık taraftarlarının baskılarının siyasi risk ve volatiliteye neden olacağını, bu durumun banka kazançlarını orta vadede etkileyeceğini ancak yönetilebilir olduğunu belirtti.

Yukarı

Business HT×