ABD ve Kuzey Kore arasında bir dönem Donald Trump'ın Kim Jong-Un'a "küçük tatlı kurabiye" hitap etmesine kadar hafifleyen gerilim son açıklamalarla zirveye tırmandı. Piyasa güvenli liman alımlarını hızlandırdı.
ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'yi nükleer cephanelerini kullanmakla tehdit etti.
Trump, "Başkan olarak ilk talimatım nükleer cephaneliğimizi yenilemek ve modernleştirmekti. Şimdi hiç olmadığı kadar çok güçlü ve daha kuvvetli. Umarım bu gücümüzü hiçbir zaman kullanmak zorunda kalmayız ama dünyadaki en güçlü devlet olmadığımız bir an bile olmayacak." dedi.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 9, 2017
ALTINDA YÜKSELİŞ 15 DOLARI AŞTI
8 Ağustos Salı gününü 1260,83 dolardan kapatan ons altın, bu tweetin ardından kazanımlarını artırdı ve 1276 doları gördü.
Piyasanın güvenli liman olarak gördüğü Japon Yeni de dolar karşısındaki değer kazancını yüzde 0,55'e taşıdı.
"KIM JONG UN'UN ANLAYACAĞI DİLDEN KONUŞUYOR"
Trump'ın tweetinden hemen önce Guam'a doğru yola çıkan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un ‘diplomatik dil'den anlamadığını belirterek, başkanın sertleşen ifadeleri için "Trump, Kuzey Kore'ye Kim jong-un'un anlayacağı dilden güçlü bir mesaj yolluyor" demişti.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 9, 2017
KRİZ GİDEREK BÜYÜYOR
ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore'nin ABD'yi tehdit etmeyi sürdürmesi durumunda daha önce görülmemiş bir gazap ve öfkeyle karşı karşıya kalacağını ifade etmişti. Kuzey Kore resmi haber ajansı, Kim Jong-Un yönetiminin ABD askeri üssünün bulunduğu Guam bölgesini orta ve uzun menzilli balistik bir füzeyle vurmak için operasyonel değerlendirme yaptığını duyurmuştu.
60 NÜKLEER SAVAŞ BAŞLIĞI İDDİASI
Diğer taraftan Washington Post'un Amerikan istihbaratına dayandırdığı haberde, ABD Savunma İstihbarat Ajansının (DIA) Kuzey Kore yönetiminin 60 civarında nükleer savaş başlığına sahip olduğunu tespit ettiği ileri sürüldü.
Kuzey Kore nükleer çalışmalarına yıllar önce başlasa da uzmanlar, ülkenin, kompakt bir savaş başlığı üretmesinin daha uzun zaman alacağı öngörüsünde bulunuyordu.