BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kıbrıs Konferansı öncesi kritik açıklamalar

KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu: Toprak ve garantielrde Türkiye'yi ve Kıbrıs Türk halkını zora sokmaya yönelik bir oyun oynanıyor. Mesele sadece sınır düzeltme. İngiltere şov yapıyor. TSK varlığı devam edecek.

Kıbrıs Konferansı öncesi kritik açıklamalar
BUSINESSHT 21 06 2017, 13:44

28 Haziran'da İsviçre Crans-Montana'da gerçekleşecek Kıbrıs Konferansı öncesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı müzakere heyeti hazırlık amaçlı 22 Haziran akşamı Ankara'ya geliyor.

Öncesinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu'dan müzakerelerde savunulan çizgileri göstermesi açısından Rum kesimi ve İngiltere'ye yönelik önemli açıklamalar geldi.

AA'ya konuşan Ertuğruloğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin bahsettiği gibi anlaşma havasından uzak olunduğunu söyledi.

"OYUN OYNANIYOR"

Ertuğruloğlu, "Toprak ve garantiler konusunda, Türk tarafını, Türkiye'yi ve Kıbrıs Türk halkını zora sokmaya yönelik bir oyun oynanıyor. Yani sanki bütün diğer başlıklarda anlaşmaya varılmış, tek problem toprak ve güvenlik-garantiler konusuymuş gibi bir hava yaratılmaya çalışılıyor, Rum tarafı da bunu yapmaya çalışıyor. Eide'nin özellikle bu iki başlıkla ilgili ayrı bir belge hazırlıyor olması da Rumların bu oyununa geldiğini gösteriyor." dedi ve "Bilmeleri gereken, Kıbrıs Türk halkının anavatanının garantisi dışında hiçbir formülü asla kabul etmeyeceğidir." ifadeleriyle sözlerine devam etti.

"TSK VARLIĞI DEVAM EDECEK"

Ertuğruloğlu, adada Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) varlığının devam edeceğini vurgularken 1960 Garanti Sistemi'ndeki Türkiye'nin gerektiği durumda tek taraflı müdahale hakkının da korunacağını belirtti. Ertuğruloğlu, Rum tarafı adanın tümünü ele geçirmek için 1963'te yaptıklarını tekrarlama yoluna giderse Türkiye'nin tek taraflı müdahale hakkına sahip olması gerektiğini vurgulayan Ertuğruloğlu, "Dolayısıyla kimse hayal görmesin, TSK Kıbrıs adasında var olacaktır ve Türkiye'nin gerektiği takdirde, keyfi değil tabii ki, tek taraflı müdahale hakkı da olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

"MESELE SADECE BİR SINIR DÜZELTME"

Ertuğruloğlu, müzakerelerdeki toprak konusuna da değinerek, meselenin sadece bir sınır düzeltme olayı olduğunu şu sözlerle ifade etti:

"Güzelyurt'u, Karpaz'ı vermek diye bir şey söz konusu değil. Sahil şeridinin azaltılması söz konusu değil. Olsa olsa Kapalı-Açık Maraş'a karşılık, (eski) Erenköy'ü Güzelyurt ilçesine bağlamak, aradaki Rum topraklarını almak. O kadar. Yüzde meselesi değil toprak konusu, çünkü şunu biliyoruz ki ne istersek verelim, Rum tarafı onu cebine koyup gerisini nasıl alacağının planını yapıyor. Çünkü ona göre Kıbrıs bir Helen adasıdır. 'Helen adası üzerinde herhangi bir yüzdeliğin Türk kontrolünde olması kabul edilir değil. Alabileceğimi alayım, gerisi nasıl olsa daha sonra yine alırım' politikası güdüyor. O yüzden Rum tarafına yüzde şu kadar toprak verme, bu kadarı bizde kalsın diye bir hesap içerisine girmek sağlıklı bir yaklaşım değil. O yüzden aynen Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ifade ettiği gibi toprak konusu, Kıbrıs Türklerinin ne kadar toprak tavizi yapacağı konusu değil, sınır düzeltme olayıdır."

"İNGİLTERE ŞOV YAPIYOR"

Diğer taraftan Ertuğruloğlu, İngiltere'nin "toprak konusundaki anlaşmazlığı gidermek için askeri üslerin topraklarının bir kısmını ada halkına devredebileceği" açıklamasının da konuya hiçbir katkı sağlamayacağını söyleyerek, "Şov yapılıyor." dedi.

Kıbrıs adasındaki enerji arama faaliyetlerine de değinen Ertuğruloğlu, Rum kesiminin Akdeniz'de tek taraflı olarak doğalgaz ve petrol arama faaliyetlerine devam ettiğini ancak bu tutumun cevapsız kalacağının düşünülmemesi gerektiğini bildirdi.

Kıbrıs Konferansı, BM gözetiminde KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis'in yanı sıra garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere ile gözlemci olarak Avrupa Birliği'nin katılımıyla 28 Haziran'da İsviçre İsviçre Crans-Montana'da tekrar başlayacak.

Yukarı

Business HT×