BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4814 % -0,26
EUR/TRY 34,9461 % 0,27
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4816
% -0,26
34,9333
% 0,23
1,0733
% 0,31
44,89
-0,46
2.332,94
% 0,72
89,11
% 1,24
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kıbrıs görüşmeleri yeniden hızlandı

Çavuşoğlu Kıbrıs'ta temaslarda bulunacak. BM ise liderleri New York'a davet etti, 4 Haziran'da akşam yemeği düzenlenecek

Kıbrıs görüşmeleri yeniden hızlandı
BUSINESSHT 01 06 2017, 09:17

Kıbrıs görüşmelerinde Birleşmiş Milletler (BM) tarafından liderlere New York'ta görüşme daveti yapıldı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bugün Kıbrıs'ta temaslarda bulunacak. 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY)  Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'i telefonla arayarak New York'a davet etti.

KKTC'den yapılan yazılı açıklamaya göre Akıncı'nın olumlu yanıt verdiği davetin 4 Haziran Pazar akşamı yemekli bir toplantı şekilde yapılması bekleniyor.

EIDE: TÜRKİYE VE YUNANİSTAN HAZIR 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide de Türkiye ve Yunanistan’ın ön koşulsuz Kıbrıs Konferansı için Cenevre'ye, güvenlik konularını tartışmaya hazır olduğunu söyledi. Eide, daha önceki açıklamasında ise  Ada'da liderler arasında mekik diplomasisiyle ikişer defa yaptığı görüşmelerden sonuç alınamadığını duyurmuştu.

ÇAVUŞOĞLU KIBRIS'TA

Diğer taraftan Çavuşoğlu, Perşembe günü Cumhurbaşkanlığı'nda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakere heyeti, hükümet ve Meclis'te temsil edilen siyasi partilerle müzakere süreciyle ilgili değerlendirme toplantıları yapacak.

Cumhurbaşkanı Akıncı ile ortak basın toplantısı da düzenleyecek olan Çavuşoğlu, Meclis Başkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı'yla bir araya gelecek.

GÜNEY KIBRIS'IN KOŞULLARI BİLDİRGEYLE ÇELİŞİYOR

Enosis krizi ardından yeniden başlayan müzakere süreci Cenevre KOnferansı'na doğru ilerlerken Rum Lider Anastasiadis'in konferansın  yeniden toplanması için ileri sürdüğü ön koşulların, 12 Ocak 2017 tarihli Kıbrıs Konferansı Bildirgesi'yle uyuşmadığı kaydediliyor.

Bu konuda Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu'nun açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Rum Lider Anastasiadis'in Kıbrıs Konferansı'nın yeniden toplanması için ileri sürdüğü ön koşulların, 11 Şubat 2014 Liderler Ortak Açıklaması'nda kayıtlı 'konuların birbiri ile ilintili müzakere edilmesi' ve 'tüm konular üzerinde anlaşılmadan herhangi bir hususta mutabık kalınmamış sayılacağı' ilkelerine aykırı olduğu ve 12 Ocak 2017 tarihli Kıbrıs Konferansı Bildirgesi'yle de uyuşmadığı görüşündeyiz. Anımsanacağı üzere Kıbrıs Konferansı Bildirgesi'nde verilen görevlerden biri, Güvenlik ve Garantiler başlığına ilişkin soruların ve bunların ele alınmasına yönelik araçların tespitini amaçlayan bir Çalışma Grubu'nun bir araya gelmesi idi. Bu görevlendirme 18-19 Ocak tarihlerinde Mont Pelerin'de yerine getirilmiştir. Konferansın sonucunda ortaya çıkan ikinci görevlendirme ise diğer başlıklarda açıkta kalan konuların Ada'daki iki taraf arasında ele alınmaya devam edilmesi yönündeydi."

Yukarı

Business HT×