BIST 100 9.075,67 % -0,05
USD/TRY 32,3759 % 0,10
EUR/TRY 34,9888 % -0,08
Piyasalar
9.074,96
% -0,06
32,3760
% 0,10
34,9894
% -0,08
1,0779
% -0,08
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

FBI eski başkanı: Trump'la her konuşmamızı not aldım

FBI eski başkanı James Comey, ABD Başkanı Donald Trump'la konuştuğu her şeyi not almış, detaylı ifade metninde kritik detaylar bulunuyor

FBI eski başkanı: Trump'la her konuşmamızı not aldım
FIRAT BORA TAŞ 08 06 2017, 07:40

“27 Ocak Cuma günü 18:30’da Başkan’la Beyaz Saray Yeşil Oda’da yemek yedik. Öğle vakti beni arayarak tüm ailemi yemeğe davet edeceğini ancak bu kez sadece beni çağırmaya karar verdiğini söyledi. Telefon konuşmasında yemekte başka kimin olacağı belli değildi yine de başkalarının da orada olacağını varsaydım.

Ancak sadece ikimizdik. Yeşil Oda’nın ortasında küçük oval bir masaya oturduk, sadece yemek ve içecek servis etmek için odaya giren iki kahya bizi bekledi.”

Bu satırlar ABD Başkanı Donald Trump’ın görevden aldığı FBI eski başkanı James Comey’in 8 Haziran Perşembe günü Kongre’de vereceği ifadenin yazılı metninden bir bölüm.

YENİ OLMAYAN KONULAR

10 Mayıs'ta görevine son verilen Comey, ilk kez halka açık bir şekilde Kongrede senatörlerin sorularını cevaplayacak. İfade metninde ise oldukça kritik ancak yeni konular olmayan detaylar yer alıyor.

Trump, Comey’den sadakat isteyip, çalıştığı pozisyonu isteyen çok kişi olduğunu ifade ederek FBI Başkanı üzerinde baskı kurmaya çalışırken Rusya bağlantıları nedeniyle istifa eden Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn hakkında soruşturmanın çekilmesini talep etmiş.

"HER GÖRÜŞMEDEN SONRA NOT ALDIM"

Comey, Trump’la her görüşmesinden sonra konuştuklarını kağıt kaleme döküp FBI’daki kıdemli liderlik ekibiyle paylaşmış. Comey, “Başkan Trump’la görüşmelerimin hemen ardından detaylı notlar yazdım ve bunları FBI’da paylaştım” diyor.

Comey ve Trump, ilki 6 Ocak’ta olmak üzere 9 kez görüşmüş, bu görüşmelerin üçü yüz yüze ve altısı telefon konuşması.

Comey’in o notları üzerinden hazırladığı ifade metninden önemli bölümler şu şekilde:

1)TRUMP’IN PATRONAJ UYGULAMASI

Comey, girişi yazının başında yer alan Trump’ın Yeşil Oda’daki patronaj girişimini, şu ifadelerle anlatıyor:

“Başkan bana FBI Başkanı olarak görevimde kalıp kalmak istemediğimi sormaya başladı. Bunu tuhaf buldum çünkü daha önceki iki konuşmamızda kalmamı istediğini söylemiş ve ben de bu niyette olduğumu belirtmiştim. Birçok insanın işimi istediğini ve geçen yılki suistimalim nedeniyle gitmek istersem bunu anlayabileceğini söyledi.

İçgüdülerim bu teke tek ve pozisyonum üzerine olan ilk konuşmanın en azından bir bölümünde işimi istememi sağlayarak bir tür patronaj ilişkisi kurmaya çalıştığını söyledi. Bu da beni FBI’ın geleneksel olarak bağımsız statüsü nedeniyle büyük ölçüde endişelendirdi.

İşimi çok sevdiğimi ve FBI Başkanı olarak 10 yıllık görev süremi tamamlamak istediğimi söyledim ve politikacıların lügatındaki “güvenilir” kelimesinin karşılığı olmadığımı, kimsenin siyasi tarafında yer almadığımı ve tamamen Başkan’ın en iyi çıkarlarına hizmet edecek bir duruşla geleneksel politik algıda sayılamayacağımı söyledim.”

Comey’in ifadelerine göre bu konuşmadan sonra “Sadakate ihtiyacım var, sadakat bekliyorum” diyor ve Comey’in cevap vermemesi üzerine bir süre sessizlik oluyor. Yemeğin sonuna doğru konu tekrar Comey’in pozisyonuna geldiğinde Trump “Sadakate ihtiyacım var” sözünü yineliyor ve bu kez Comey “Benden her zaman dürüstlük bulacaksınız” diyor. Trump da “İstediğim bu, dürüst sadakat” diyor.

Comey bunun üzerine “Bunu bende bulacaksınız” dese de not defterine Trump’ın “dürüst sadakat” kelimesinden ne kast ettiğinden emin olamadığını yazmış.

2) “FLYNN İYİ BİR ADAM”

Comey, bir görüşmelerinde de Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Flynn'e yönelik soruşturmayı bırakmasını istediğini belirtiyor.

Flynn'ın istifasından bir gün sonra Oval Ofis'teki grubun tamamı gittikten sonra Comey ile yalnız konuşmak istediğini söyleyen Trump, "Flynn iyi bir adam. Ruslarla ilgili yanlış birşey yapmadı. Bırakın gitsin" diyor.

Trump bu konuşmasında Flynn'ın iyi bir adam olduğu sözünü birkaç kez tekrarlıyor.

3) "RUSYA BULUTUNU KALDIRIN"

Trump, Rusya soruşturmasının ise kendisini izleyen bir bulut gibi durduğunu söylediğini kaydediyor.

Bu konuda birkaç kez Comey'i arayarak FBI soruşturmasının işini yapmasını engellediğini ifade etmiş ve soruşturmanın kaldırılmasını istemiş.

Comey'in ifadesi Washington saatiyle sabah 10’da başlayacak ve sorulara vereceği yanıtlarda daha fazla detay alınabilecek ancak tüm metindeki detaylar Trump-Rusya ilişkileri ve Comey'den istedikleri üzerine yeni bir konuya işaret etmiyor.

Yukarı

Business HT×