BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4322 % 0,27
EUR/TRY 35,0661 % 0,14
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4322
% 0,27
35,0661
% 0,14
1,0787
% -0,01
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İngiltere Başbakanı: Saldırılar arasında bağlantı yok

Londra saldırıları sonrası açıklamaya yapan İngiltere Başbakanı Theresa May, son üç ayda gerçekleşen üç terör saldırısı arasında bağlantı olmadığını söyledi

İngiltere Başbakanı: Saldırılar arasında bağlantı yok
AA 04 06 2017, 19:13

İngiltere Başbakanı Theresa May, cumartesi gecesi gerçekleşen Londra saldırısı sonrası, üst düzey güvenlik bürokratlarını Başbakanlık Ofisi "10 Numara"da toplayarak acil durum kabine toplantısını (Cobra) gerçekleştirdi.

Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan May, yedi sivilin hayatını kaybettiği saldırının ülkede 3 ay içinde meydana gelen üçüncü terör olayı olduğunu hatırlatarak, güvenlik güçleri ve istihbarat servislerinin, bu süre zarfında, beş terör eylemi planını da erken müdahaleyle önlediğini bildirdi.

Saldırıların arasında bağlantı olmadığının altını çizen May, şunları söyledi:

"Planlama, ev, icra bakımından son saldırılar arasında bağlantı yok ancak karşı karşıya olduğumuz tehditte yeni bir trend gördüğümüze inanıyoruz. Terör terörü beslerken ve failler saldırı ilhamı alırken birbirlerini kopya ediyorlar ve çoğunlukla en ilkel silahları kullanıyorlar."

“İSLAMI ÇARPITAN İDEOLOJİ”

Saldırıların örgütlü bağlantısı bulunmadığını ancak ortak noktalarının "İslami aşırılık" olduğunu ifade eden May, bunun "demokrasi, özgürlük ve insan haklarını, İslam diniyle bağdaşmaz değerler olarak gören bir ideolojinden kaynaklandığını dile getirdi. May, "Bu, İslam’ı ve hakikati çarpıtan bir ideoloji" ifadesini kullandı.

"Bu ideolojiyi yenmek zamanımızın en büyük meydana okumalarından birini teşkil ediyor" diyen May, bunun sadece askeri müdahaleyle veya kalıcı terörle mücadele operasyonlarıyla gerçekleştirilemeyeceğini ancak insanların zihinlerinin bundan uzaklaştırılmasıyla başarılabileceğini kaydetti.

May, aşırılığın ve terör planlamasının internet üzerinden yayılmasının önüne geçilmesi için de uluslararası bir anlaşmayla siber dünyaya yönelik düzenlemelere gidilmesine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

“ÜLKEMİZDE AŞIRILIĞA ÇOK FAZLA TOLERANS GÖSTERİLDİ”

Terörle internet üzerindeki mücadelenin yanı sıra "gerçek dünya"daki terörle mücadelede de adımlar atılması gerektiğini belirten May, şunları söyledi:

"Bu, DEAŞ’ın Irak ve Suriye’de yok edilmesi için askeri eyleme geçilmesi anlamına geliyor ama aynı zamanda burada, yurt içinde de eyleme geçilmesi demek. Bu alanda son yıllarda ilerleme kaydedildiyse de ülkemizde aşırılığa çok fazla tolerans gösteriliyor. O nedenle aşırılığı teşhis edip ortadan kaldırmakta daha sağlam tutum alacağız."

“HAPİS SÜRELERİ UZATILABİLİR”

Terörle mücadele yasasının da yeni tehditlere göre güncellenmesi gerektiğini belirten May, bu kapsamda hapis sürelerinin uzatılmasının da gündeme gelebileceğini söyledi. May, uzatmanın "daha hafif görünen suçlar" için de yapılabileceğinin sinyalini verdi.

ERKEN SEÇİMDE ERTELEME YOK

May, saldırının ardından bir günlüğüne ara verilen siyasi partilerin seçim kampanyalarına yarın yeniden başlanacağını bildirdi. İngiltere'de perşembe günü erken genel seçim için sandık başına gidilecek.

Yukarı

Business HT×