BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5250 % -0,13
EUR/TRY 34,9691 % 0,33
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5296
% -0,12
34,9633
% 0,32
1,0730
% 0,29
44,89
-0,46
2.332,00
% 0,68
89,25
% 1,40
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

BTK'dan siber saldırı açıklaması

BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan: Önlemlerimiz siber saldırının Türkiye'yi teğet geçmesini sağladı

BTK'dan siber saldırı açıklaması
BUSINESSHT 16 05 2017, 11:18

Geçen hafta başlayan siber saldırı giderek yayılıyor. 150 ülkede kendini gösteren virüs kritik önemdeki kurum ve kuruluşların sistemlerine sızdı.

Konu üzerine açıklamada bulunan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, "Bu saldırı tablosunun henüz ne şekle evrileceği bilinmiyor." dedi.

Sayan ayrıca, "Önlemlerimiz siber saldırının Türkiye'yi teğet geçmesini sağladı." dedi.

"SİBER GÜVENLİK ARTIRILMALI"

Siber saldırılara karşı hazırlık seviyesinin artırılması ve güvenlik seviyesinin yükseltilmesi için daima teyakkuzda olunması ve önleyici tedbirlerin sürekli olarak geliştirilmesi gerektiğini belirten Sayan, "Teknolojinin getirdiği kolaylıkların iş süreçlerimize sağladığı faydayı göz ardı edemeyiz. Dijital ekonominin sunduğu olanaklardan yararlanmak için internet teknolojilerine yönelik bize düşen görev güvenli ve güvenilir bir teknoloji ortamı oluşturmak. Bu alanda güven tesis etmenin yolunun en önemli bileşenlerinden biri ise siber güvenliğin arttırılmasından geçiyor. Siber ortamdaki zararlı faaliyetler artık fiziksel dünyada da ciddi ölçüde etkili olmaya başlıyor. Bu nedenle sadece gerçek dünyada değil sanal ortamda da güvenlik ortamının sağlanması gerekiyor." diye konuştu.

"ZOR HEDEF OLMALIYIZ"

Sayan, siber saldırılara karşı hazırlık seviyesinin artırılması ve güvenlik seviyesinin yükseltilmesi için yapılacaklar olduğunun farkında ve daima ileri düzeyde teyakkuzda olmak ve özellikle önleyici mahiyette tedbirleri sürekli olarak geliştirmek durumunda olduğumuzun altını çizdi ve üzerimize düşen görevlerden bahsetti:

"Bütün bunlar bize, saldırganlar için zor bir hedef olma misyonunu yüklemektedir. Aslında bu sadece siber alem için değil, içinde yaşanan ve yaşanılan bütün sistemler için geçerli bir nokta. Siber alemde izi, eli, işi olan ne varsa, fizik alemdeki bir varlığın adeta gölgesinden ibaret. Aralarında uzman yabancı konuşmacıların da yer aldığı Locard Global Cyber Security Summit etkinliğinin siber güvenlik anlamında verimli olacağına inanıyoruz. Bu tür etkinliklerin artıyor olması siber güvenlik alanında bir farkındalık oluşmasına katkı sağlıyor. Biz de bu tür etkinlikleri desteklemeye devam edeceğiz. Siber güvenlik, dünyada en hızlı gelişen sektörlerin başında gelmektedir. Teknolojiyi kullanan ve kullanmayan kurumlar arasında fark kendini göstermektedir.

Artık siber tehditler özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için önemli bir güvenlik tehdidi konumunda. Devletimizin en üst kademesinden en aalt kademesine kadar tüm kurumlarda siber güvenliği sağlamaya yönelik çalışmalar yürütülüyor. Siber güvenlikte tüm kurum ve kuruluşlara görevler düşüyor. Bu alandaki stratejimiz elimizi taşın altına koyarak öncü olmak ve paydaşlarımıza her türlü desteği vermek. Siber ataklara karşı kendi seviyemizi artırarak zor bir hedef olmak durumundayız. Güvenlik kapısı açık kalmamalı. Siber olayları daha gerçekleşmeden tespit etme ve zararları en aza indirmek durumundayız. Toplam 633 tane siber olaylara müdahale birimiyle hizmet veriyoruz. Üst düzey güvenlik uzmanlarının sayısının artırılması için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

 

WANACRYPT0R 2.0 VİRÜSÜ

Fidye yazılımı olarak programlanan WanaCrypt0r 2.0, bir metin dosyasıyla birlikte tüm bilgisayarlara sessiz sedasız bulaşarak verileri ele geçirmeye odaklanıyor.

Sistemlerdeki verilere tamamen şifre koyan zararlı yazılım, bilgileri sahiplerine geri vermek için 300 dolar değerinde sanal para Bitcoin istiyor. Virüs bulaşan bilgisayarların masaüstünde “Bilgisayarıma ne oldu?”, “Dosyalarımı kurtarabilir miyim?” ve “Nasıl ödeme yapabilirim?” başlıklarına sahip bir uyarı penceresi beliriyor.

Virüsün kaynağı bilinmiyor ancak New York Times'ın haberine göre WanaCrypt0r 2.0, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından bulunan ve geliştirilen bir sistem açığını kullandı.

Yukarı

Business HT×