BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5868 % 0,20
EUR/TRY 34,8180 % 0,51
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5868
% 0,20
34,8180
% 0,51
1,0676
% 0,21
45,35
-0,09
2.303,23
% -1,03
87,99
% 1,14
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Siber saldırı hangi kurumları nasıl etkiledi?

Geçen hafta başlayan siber saldırı giderek yayılıyor. 150 ülkede kendini gösteren virüs kritik önemdeki kurum ve kuruluşların sistemlerine sızdı

Siber saldırı hangi büyük şirketleri etkiledi?
BUSINESSHT 15 05 2017, 13:24

13 Mayıs'ta başlayan ve en az 150 ülkede 200 binden fazla bilgisayarı etkileyen siber saldırının etkileri yeni haftada da hissediliyor.

Avrupa Polisi Europol'ün Direktörü Rob Wainwright, bugün için olası bir saldırı endişesi yaşadıklarını söylerken, İngiltere Ulusal Siber Güvenlik Merkezi, WanaCrypt0r 2.0 adlı virüsün önemli ölçüde yeni zararlara yol açabileceğini açıkladı. 

Girdiği bilgisayarları bir anda kitleyen ve bilgilere ulaşılması için 300 dolar değerinde Bitcoin isteyen virüsün ağına düşenler bugüne kadar toplam 30 bin dolar ödedi.

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından bulunan ve geliştirilen bir sistem açığını kullanarak bilgisayarlara sızdığı tahmin edilen virüs Rusya İçişleri Bakanlığı'ndan, Almanya'nın ulaşım sistemine, İngiltere'nin sağlık sisteminden birçok otomotiv fabrikasına kadar kilit önemdeki kurum ve kuruluşları da etkisi altına aldı.

VİRÜSTEN ETKİLENEN KURUMLAR

1) RENAULT/ FRANSA

Renault Grubu, virüsün daha fazla yayılmasını önlemek amacıyla Fransa'daki çok sayıda fabrikasında üretimi durdurdu. Üretimin durdurulduğu fabrikalar arasında Bursa yerleşkesi ve  3 bin 400 kişinin çalıştığı ve günlük 640 araç üretimi kapasitesine sahip Sandouville üretim tesisi de var. Şirket, bugün itibariyle Bursa'daki üretime yeniden başladı.

Fransız Ulusal Enformasyon Güvenliği Ajansı (ANSSI) da, WanaCrypt0r 2.0 virüsünden Fransa'da sadece Renault grubunun etkilendiğini açıkladı. Paris savcılığı, siber saldırı ile alakalı soruşturma açtı.

2) RUSYA İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Bakanlığın internet sitesinden yaptığı açıklamaya göre virüs, bin adet bilgisayarı etkiledi. Bakanlık bu miktarın toplam bilgisayar sayısının yüzde 1'inden az olduğunu vurguladı.

3) İNGİLTERE ULUSAL SAĞLIK SİSTEMİ

Ulusal Sağlık Sistemi’ne bağlı bazı hastaneler MRI ve CT taramaları yapamazken, doktorlar dijital sistemi bırakıp kağıt kaleme geçtiler. Ülke genelinde 45 sağlık kuruluşu işlemleri durdurmak ve hastaları geri çevirmek durumunda kaldı. İngiltere Başbakanı Theresa May, vatandaşların sağlık bilgilerinin saldırıda ele geçirilmediğini belirtti.

3) DEUTSCHE BAHN/ ALMANYA

Almanya'nın demir yolları şirketi Deutsche Bahn, istasyonlarında yer alan elektronik ekranlarda teknik arıza meydana geldiğini ancak seferlerde aksama olmadığını duyurdu.

4) TELEFONICA/ İSPANYA

İspanya ve Latin Amerika'da faaliyet gösteren 93 yıllık telekomünikasyon şirketi Telefonica'nın genel merkezinde bazı çalışanların bilgisayarına girildi. Şirketten yapılan açıklamaya göre çok ciddi büyüklükte hasar yok.

5) FedEx/ABD

Hava-kara transfer ve lojistik hizmeti sunan FedEx'ten cuma yapılan açıklamada "Diğer birçok şirket gibi, biz de Windows tabanlı sistemimize müdahaleler gözlemledik. Gerekli adımları en hızlı şekilde atıyoruz. Teslimatlarda yaşanabilecek sıkıntılar için müşterilerimizden özür dileriz" ifadesi kullanıldı.

6) CHINA NATIONAL PETROLEUM CORPORATION

Çin'in ulusal petrol eve doğalgaz şirketi, toplamdaki 21 bin benzin istasyonundan bazılarının dijital ödeme sisteminde sıkıntı yaşandığını, nakit ödeme alındığını duyurdu.

PetroChina'nın da sahibi şirket, cumartesi itibariyle istasyonlarının yüzde 80'inden fazlasının yeniden sisteme bağlandığını açıkladı. Virüs birçok Çin üniversitesini de etkiledi.

7) CJ CGV/ GÜNEY KORE

Güney Kore'nin en büyük sinema zinciri CJ CGV Co. , reklam hizmetlerinin ve film gösterimlerinin virüsten etkilendiğini duyurdu.

8) HITACHI/ JAPONYA

Küresel çapta iş ağına sahip elektronik şirketi Hitachi'den yapılan açıklamaya göre e-mail sistemi siber saldırıdan etkilendi.

9) ENDONEZYA 

Başkent Cakarta'daki iki hastane saldırıdan etkilenirken Endonzeya İletişim ve Enformasyon Bakanı Rudiantara, "Pazartesi günü ofisler açıldığında neler olacağı çok önemli. Lütfen dikkatli olun ve virüs saldırısına karşı engelleyici önlemleri alın" dedi.

10) LÜBNAN MERKEZ BANKASI

Daily Star'ın haberine göre Lübnan Merkez Bankası da siber saldırıya uğradı.

BONUS: BITCOIN DE DARBE YEDİ

Dünya gündemine yerleşen siber saldırı tehdidi, sanal para birimi olan Bitcoin'e yönelik bazı endişelerin de ortaya çıkmasına neden oldu. Geçtiğimiz hafta 1.877 dolar seviyelerine kadar çıkarak rekor kıran Bitcoin, siber saldırı sonrasında hızla gerileyerek 1.713 dolar seviyelerine geldi. 

 

 

Yukarı

Business HT×