BIST 100 9.834,20 % 1,21
USD/TRY 32,5851 % 0,15
EUR/TRY 35,0318 % 0,17
Piyasalar
9.834,20
% 1,21
32,5851
% 0,15
35,0318
% 0,17
1,0740
% 0,09
44,89
0,00
2.346,91
% 0,62
89,12
% 0,12
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Canlı Blog: ABD Suriye'yi vurdu

ABD Savunma Bakanlığı Suriye rejimine ait Şayrat askeri hava üssüne 59 Tomahawk füzesi fırlattığını açıkladı

Canlı Blog: ABD, Suriye'yi vurdu
07 04 2017, 07:20

17:38 Medvedev: ABD ile çatışmaya ramak kaldı

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Suriye'de yaşanan gelişmeler üzerine açıklamada bulundu.

Mevedev, "ABD ile çatışmaya ramak kaldı" dedi. 

Medvedev, Facebook hesabından yaptığı açıklmada "Trump yönetimi Suriye'nin yasal hükümetine karşı şiddetle savaşacağını kanıtladı." dedi.

  

17:22 Rus savaş gemileri Çanakkale Boğazı'ndan Akdeniz'e indi

Rus Donanması'na ait gemiler Akdeniz'e inmeye devam ediyor.

Sabah 'Nikolai Filchenkov'un ardından 'Admiral Grigoryeviç' savaş gemisi de Çanakkale Boğazı'nı geçerek Akdeniz'e yol aldı.

DHA'ın aktardığı bilgilere göre Rus Donanması'na ait 494 bordro numaralı Baş Koruma Gemisi 'Admiral Grigoryeviç' saat 12.30'da Marmara Denizi'nden Çanakkale Boğazı'na giriş yaptı. Boğazın manevra yapılması en güç noktası olan Nara Burnu'nu dönen gemi saat 14.45 sıralarında Çanakkale önlerine ulaştı. 'Dur Yolcu' yazısı ile Kilitbahir Kalesi önünden geçen gemi Ege Denizi'ne açıldı. Rus savaş gemilerinin ABD'nin bu sabah karşı vurduğu, sıcak gelişmelerin yaşandığı Suriye'nin de bulunduğu Akdeniz'de görev yapacağı öğrenildi.

16:58 Bahçeli: Esad yönetimi layığını bulmuş

ABD'nin Suriye'ye füze saldırısını MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de değerlendirdi.

Afyonkarahisar mitinginde konuşan Bahçeli, "Sabaha karşı atılan 59 füze ile Suriye'nin Şayrat hava üssü vurulmuştur. Esad yönetimi layığını bulmuş cevabını almıştır. Esad'ın katliamlarına verilen füzeli karşılık olumlu ve yerindedir" dedi.

Kerkük'teki referanduma ilişkin Bahçeli, "Barzani dikkat etsin aklını başına alsın. Gayri meşru dayatmalardan vazgeçsin. Türk milletinin ayranı kabarırsa halde duran taarruz ruhu, açığa çıkarsa hayat ona zindan olacaktır. Afyonkarahisar, 'evet' diyorsa gerisini Barzani düşünsün" dedi.



16:50 BM Güvenlik Konseyi 18:30'da toplanıyor

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi ABD'nin Suriye'ye ait hava üssüne yaptığı füze saldırısını görüşmek üzere bugün Türkiye saati ile 1830'da toplanacak.

Reuters'ın diplomatlara dayandırdığı bilgiye göre 15 üyeli Güvenlik Konseyi'nin toplantısı basına açık olacak. 

16:43 Erdoğan: ABD'nin Suriye'ye hava saldırısı olumlu ancak yeterli değil

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin Suriye'deki askeri üssü hedef alan saldırısını değerlendirerek "Esad rejiminin işlediği savaş suçlarına karşı atılmış somut bir adım olarak" olumlu bulduğunu ancak bunu yeterli görmediğini ifade etti. Hatay'da toplu açılış töreninde konuşan Erdoğan, ABD'nin sabaha karşı Suriye'de bir askeri üsse düzenlediği saldırıya ilişkin şu ifadelerde bulundu:

 *İdlib'de yaşananlar ortada, çocukların hunharca katledildiği dünyada kimsenin kendini huzur ve güvende hissetmeye hakkı yok

*İdlib'deki katliamın ardından herkes pozisyonunu belirlemeli, hiç kimse çocuk katliamlarını DEAŞ'la mücadele adı altında gizlemeye kalkmasın

*Öldürülen masumların ahı devlet terörü estirenleri yerinden indirecektir, bu zaman çok da uzak değil

*Bu gece ABD İdlib'e yönelik hava operasyonu düzenledi, Esad rejiminin işlediği savaş suçlarına karşı atılmış somut bir adım olarak bunu olumlu bulduğumuzu ifade ediyorum

*Yeterli mi? Ben bunu da yeterli görmüyorum

*Mazlum Suriye halkını korumaya yönelik ciddi ve netice almaya yönelik adımlar atılmasının zamanı gelmiştir

*Son gelişmeler Türkiye'nin Suriye'de terörden arındırılmış güvenli bölge çabasının ne kadar isabetli olduğunu ortaya koydu, kuzey Suriye'de Türkiye sınırında güvenli bölgeler iskan edelim

*Uluslararası toplumun şimdi rejimi ve diğer terör örgütlerini durdurma imkanı var; ABD'nin İdlib'de ortaya koyduğu aktif tutumun bu yöndeki gelişmelerin başlangıcı olmasını diliyorum

*Suriye'nin geleceğine binlerce kilometre öteden gelip kendi politik hesaplarını yapanlar değil, Suriye halkı karar versin

 

14:01 Ekonomi Bakanı: TL belki Suriye olaylarından bir nebze etkilenmiş olabilir

Denizli'de konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Piyasadaki rakamlarda, TCMB'deki, bankalardaki, döviz piyasalarındaki hareketlerde olağanüstü bir gelişme yok; belki Suriye olaylarından bir nebze etkilenilmiş olabilir" dedi. 

13:47 Avrupa Birliği'nden ABD'ye işbirliği mesajı

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, "ABD saldırısı, barbarca kimyasal saldırıya karşı bir kararlılığa ihtiyaç olduğunu gösteriyor. AB, Suriye'deki vahşeti bitirmek için ABD ile çalışacak" dedi. 

13:32 NATO: ABD saldırısının sorumlusu Suriye'dir

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD'nin Şaryat Hava Üssü'ne düzenlediği bombardımanın sorumlusunun Beşşar Esed rejimi olduğunu söyledi.

Stoltenberg, "Kimyasal silahların hiçbir kullanımı kabul edilemez, yanıtsız bırakılamaz ve arkasındaki kişiler sorumlu tutulmalıdır" dedi.

100' yakın kişi öldü

Suriye'nin Hatay'a komşu kenti İdlib'te 4 Nisan'da kimyasal silah saldırısı gerçekleşmiş, aralarında çocukların da olduğu 100'e yakın insan hayatını kaybetmişti. 400'e yakın kişi de yaralanmıştı.

Dünya Sağlık Örgütü, saldırıda sinir gazı kullanıldığına dair bulgular olduğunu duyurmuştu.

Yaralılardan 32'si Türkiye'ye getirilerek Hatay'daki hastanelerde tedavi altına alınmış, bunlardan üçü hayatını kaybetmişti.

Suriye rejimi saldırı suçlamasını reddetmişti.

13:18 Sırada Kuzey Kore mi var? 

BloombergHT canlı yayınına telefonla bağlanan Lusaka Politika Analisti Alastair Newton, Trump'ın Suriye'ye yönelik ilk askeri müdahale emrini vermesinin ardından Ortadoğu'da gerginliğin dah da artacağını vurgulayarak  şunları söyledi:

"Bu bir savaş hareketi mi olacak yoksa uyarı niteliğinde mi önce bunun netleşmesi lazım. Beşşar Esed rejimine açık bir mesaj gönderildiği ortada. Ancak Washington yönetiminden net bir politika sürdürmelerini beklemeyebiliriz. Gerçekçi bir politikanın uygulandığı ile ilgili yorum yapamıyoruz. O nedenle bir süre daha beklemeliyiz."

Suriye bombardımanının ABD yönetiminin izole bir tutumdan ziyade daha müdahaleci bir tutum izleyeceğini gösterdiğini ifade eden Newton, şöyle devam etti:

"ABD'den Kuzey Kore'ye ani bir askeri saldırı yapmalarını beklemeyebiliriz ancak konuyla ilgili Çin'e baskı yapılabilir.  Çin'in Kuzey Kore üzerindeki etkinliğini dikkate aldığımızda, yaptırımların uygulaması için bu ülkeye baskı artabilir."

12:43 ABD saldırısı Rusya'nın işine mi geldi? 

BloombergHT canlı yayınına telefonla bağlanan Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Kasım Han, ABD saldırısının Rusya'nın Suriye politikasını değiştirip değiştirmeyeceği ile ilgili soruya "Böyle bir değişimi 59 füze yüzünden Rusya'dan beklemek anlamlı değil" şeklinde yanıt verdi.

"Putin bir bakıma memnundur" diyen Han, Suriye içerisinde İran'la Rusya arasındaki rekabet bağlamında düşünüldüğünde Rusya'nın İran karşısında elini güçlendiren bir hamle olduğunu söyledi:

Suriye rejimine İran'ın onu koruyamacağını altını çize çize vurgulayan bir tehdit bu. Rusya lehine bir kaldıraç bile oluştuğunu söyleyebiliriz. Diğer taraftan Amerikan politikasını daha fazla cesaretlendirecek her türlü hamleden de kaçınacaklardır. Bunun içerisinde kınamalar ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne yapılan toplantı çağrıları da var."

Rusya'nın ABD'nin uluslararası hukuku ihlal ettiği ile ilgili açıklamalarını gülerek karşıladığını söyleyen Han, Rusların aynı ihlali Suriye'de de Ukrayna'da da yaptığını vurguladı.

11:57

Günün en çok kaybeden gelişmekte olan para birimleri Türk Lirası ve Rus Rublesi oldu. Türk Lirası'ndaki kayıp yüzde 0,41 iken, Rus Rublesi yüzde 0,98 oranında değer kaybetti. 

 

11:43 Rus Dışişleri Bakanı: ABD'de Irak'a yaptığını yapıyor

Özbekistan'da gazetecilere konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'den opearasyona ilişkin izahat isteyeceklerini söyledi. 

Lavrov, ABD'nin Suriye'ye yaptığı füze saldırısının Moskova-Washington ilişkilerinde onarılamaz hasara neden olmaması umudunu belirtti.

Rus Bakan, "Bu tamamen uydurma bahanelere dayandırılmış bir saldırı. Bana 2003'te ABD ve İngiltere'nin diğer bazı müttefikleriyle beraber Irak'a saldırdıkları durumu hatırlatıyor" dedi.

Rusya'nın Washington'dan saldırıları neden yaptığına dair açıklama talep edeceğini söyleyen Lavrov, "Umarım bu provokasyon (ABD-Rusya ilişkilerine) onarılamaz bir hasar vermez" dedi.

Lavrov ayrıca, saldırıda hayatını kaybeden Rus askeri olmadığını söyledi.

10:57 Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Rejimin daha önce hesap vermesi gerekirdi

Antalya'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin müdahalesini yerinde bulduklarını ve desteklediklerini açıkladı. 

"Rejimin daha önce hesap vermesi gerekirdi" diyen Çavuşoğlu, Rejimin hukuk önünde hesap vermesi gerektiğini ve bir an önce Suriye'den uzaklaştırılması gerektiğini ifade etti. 

İki tarafın dışişleri bakanları Lavrov ve Tillerson ile görüşmek için temasa geçtiklerini açıklayan Bakan, "Güvenli bölgeler genişletilmeli" dedi. 

10:46 Rusya'dan ABD'ye karşı hamle 

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD ile yapılan Suriye'deki hava güvenliği anlaşmasını askıya aldığını açıkladı. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Suriye'nin Şayrat Hava Üssü'ne saldırısının, terörizmle savaşan bir ülkeye yönelik 'güç gösterisi' niyeti taşıdığını ifade etti.

Açıklamada, saldırının 'düşüncesizce' olduğu ve varolan problemleri daha da derinleştirdiği savunuldu.

Öte yandan Rusya, BMGK'yı acil toplantıya çağırdı.

Bakanlık, ABD'nin saldırılarının, İdlib'deki kimyasal saldırıdan önce hazırlanmış olduğunu açık olduğunu savundu.

10:32 Cumhurbaşkanlığı'ndan açıklama 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD'nin Suriye'deki üsse saldırısıyla ilgili 'Olumlu bir cevap olarak değerlendiriyoruz." dedi. Kalın, "Esed'in savaş suçlarına verilmiş olumlu bir cevap" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "Türkiye atılacak adımları destekliyor" denildi.

Türkiye'nin yanı sıra İngiltere, Avustralya, Japonya, Suudi Arabistan ve İsrail saldırıya destek veren ülkeler arasında. 

09:55 Suriye saldırısı ABD tahvilleri ve altıtına nasıl yansıdı? 

Ortadoğu'da artan tansiyonla piyasa güvenli limanlara yönelirken bu durum ABD tahvillerine de alım getirdi.

ABD 10 yıllık tahvil faizi dün yüzde 2,36'ya kadar yükselmişken bugün yüzde 2,29'a kadar geriledi. 

Aynı yönelim altını da 1269 dolar/ons seviyesine kadar taşıdı. Dün 1249 dolar/ons sevieysine gerileyen kıymetli metal ons başına 20 dolar prim yapmış oldu.

09:36 Humus Valiliği: 5 kişi öldü

Humus Valiliği'nden yapılan açıklamada füze saldırılarında beş kişinin öldüğü, 7 kişinin de yaralandığı duyuruldu.

09:33 "İngiltere tümüyle destekliyor"

İngiltere ABD'nin Suriye devletine ait hava üssüne yaptığı füze saldırısına tam destek verdiğini açıkladı.

İngiliz hükümet sözcüsü, "Birleşik Krallık hükümeti ABD'nin adımlarını tümüyle destekliyor. Suriye'deki rejimi caydırmak için atılan bu adımın rejimin yaptığı kimyasal silah saldırısına uygun bir karşılık olduğuna inanıyoruz" denildi.

09:27 Türkiye'den ilk açıklama

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, ABD'nin Suriye'deki askeri üssü vurmasını önemli bulduklarını, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad rejiminin uluslararası anlamda tamamıyla cezalandırılmasının şart olduğunu söyledi.

FOX TV canlı yayınında konuşan Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Trump döneminde (güvenli bölgeler) daha olası görülüyor, savaşı durdurmaz güvenli bölgeler ancak savaşın zararını en aza indirmede katkıda bulunur. Umut ederim ABD'nin bu operasyonu barışın sağlanmasına katkı sağlar, barış sürecinin hızlandırılması şarttır. Bence Suriye'deki vekalet savaşlarının sonuna gelinmiştir, böyle (vekalet savaşları ve savaş sürdürülmeye) devam ederse ABD ve Rusya çatışma noktasına gelir. Biz dostlarımızı artırmak düşmanlarımızı azaltmak istiyoruz, bunun önemli ayaklarından biri de Suriye, vekalet savaşları uzun süre süremez."

09:15 İran'dan kınama

İran, ABD'nin Suriye hava üssüne karşı yaptığı füze saldırısını şiddetle kınadığını açıkladı. ISNA haber ajansına göre, İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bahram Kasemi, "İran bu tür tek yanlı eylemleri şiddetle kınar... Bu gibi önlemler Suriye'deki teröristleri güçlendirecek ve Suriye'de ve bölgede durumu daha da karmaşık hale getirecektir" dedi.

09:10 Rusya'dan çok sert açıklama

Rusya, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, ABD'nin bugün Suriye'de bir hava üssüne yaptığı füze saldırısının uluslararası hukuku ihlal ettiği ve ABD-Rus ilişkilerine ciddi zarar verdiği görüşünde olduğunu açıkladı.

Rus haber ajanslarına göre Putin'in sözcüsü Dmitry Peskov, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esed'in çok yakın müttefiki olan Putin'in ABD'nin bu eylemini, "uydurma bir bahaneyle", "egemen bir devlete karşı yapılmış bir saldırı" olarak gördüğünü ve dünyanın dikkatini Irak'ta meydana gelen sivil ölümlerinden uzaklaştırma girişimi olduğunu söyledi.

Ajanslara göre Peskov, Rusya'nın Suriye'nin elinde kimyasal silah bulunduğuna inanmadığını ve ABD'nin bu eyleminin kaçınılmaz olarak terörle mücadele için uluslararası bir koalisyon kurulması yolunda ciddi bir engel teşkil edeceğini söyledi.

08:49 Saldırı sonrası Dolar/TL

ABD'nin Suriye'ye saldırısının ardından TL'nin dolar karşısındaki değer kaybının bu sabah yüzde 1'e ulaşmasıyla dolar/TL, 3,75 seviyesini test etti. 

08:31 Gözlem Örgütü: Üs neredeyse tamamen yok edildi

Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü, ABD'nin füze saldırısı sonrası Homs kenti yakınlarında Suriye hükümetine ait hava üssünün neredeyse tamamen yok edildiğini ve dört askerin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Suriye ordusuna bilgi almak için ulaşmak mümkün olmadı. Gözlem Örgütü, bilgileri kendi kaynaklarından aldığını belirtti.

07:00 İsrail: Saldırı'nın Tahran'da ve Kuzey Kore'de de yankı bulmasını ümit ediyoruz 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'de rejime ait bir hava üssünü vurma kararına "tam destek" verdiklerini bildirdi.

Netanyahu, yaptığı yazılı açıklamada, "Başkan Trump kimyasal silahların kullanılması ve yayılmasını tolere etmeyeceği yönünde hem söz hem eylem olarak güçlü ve net bir mesaj gönderdi. İsrail, Başkan Trump'ın bu kararına tam destek vermekte ve Esed rejiminin korkunç eylemlerine karşı verilen bu kararlılık mesajının sadece Şam'da değil, aynı zamanda Tahran'da, (Kuzey Kore'nin başkenti) Pyongyang'da ve diğer yerlerde de yankılanmasını ümit etmektedir." ifadelerini kullandı.

05:48 Pentagon'dan açıklama

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Albay Jeff Davis, bombardımanın ardından yaptığı açıklamada “ABD, kimyasal saldırılara tahammül etmeyecektir” dedi.

Davis, ABD’nin hava saldırısının Esed rejiminin 4 Nisan’da İdlib’in Han Şeyhun beldesinde gerçekleştirdiği kimyasal silah saldırısına tepki olarak yapıldığını kaydetti. 

Sivil kayıplarını önlemek için mümkün mertebede can kaybının olmamasına dikkat ettiklerini ifade eden Davis, üssün 2013 öncesinde Esed rejimi tarafından kimyasal silah deposu olarak kullanıldığını ve ABD’nin radar izlerinin Han Şeyhun’daki kimyasal saldırıyı gerçekleştirmek üzere bu hava üssünden havalandığını tespit ettiğini ifade etti.

Saldırıyı, “Esed’in dehşet verici saldırısına orantılı” olarak tanımlayan Davis, saldırı öncesinde gün içerisinde Rusya’yı bilgilendirdiklerini ve Rus askerlerinin o üste bulunduğunu bildiklerini söyledi.

Rusların saldırıdan etkilenmemesi için tüm tedbirleri aldıklarını ifade eden Davis, hava üssünün binasını değil sadece üssünü işleyemez hale getirecek unsurları vurduklarını ifade etti. Öte yandan saldırının tek seferlik olduğu belirtildi.

05:00 Trump'tan açıklama

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmek üzere Florida'da bulunan ABD Başkanı Donald Trump, Mar-a-Lago bölgesinde gazetecilere açıklama yaptı.

Trump,  "Bu gece kimyasal saldırının yapıldığı askeri üssü hedef alan bir saldırı emrini verdim. Suriye'deki füze operasyonu ABD'nin güvenliği için elzemdi" diye konuştu.

Açıklamasında Suriye'nin İdlib kentinin Han Şeyhun beldesindeki sivilleri hedef alan kimyasal saldırıyı hatırlatan Trump, "Suriyeli diktatör Beşşar Esed, salı günü korkunç kimyasal saldırıyı gerçekleştirdi. Bu barbar saldırıyla birçok insan ve hatta güzel bebekler yavaş, vahşice ve insafsızca öldürüldü. Esed yardıma muhtaç erkek, kadın ve çocukların canını aldı. Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığına hiç şüphe yok" dedi.

Trump, sözlerine şöyle devam etti:

"Daha önceki girişimler başarısız olduğu için mülteci krizi devam ediyor ve bölgedeki istikrarsızlık ABD'yi ve müttefiklerini tehdit ediyor. Bu akşam tüm medeni ülkeleri, Suriye'deki katliamı ve her türlü terörizmi durdurmak için ABD'ye katılmaya davet ediyorum."

04:40 ABD, Suriye'yi vurdu

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye rejimine ait, Humus kenti yakınlarındaki Şayrat Hava Üssü'ne 59 Tomahawk füzesi fırlattıklarını açıkladı. 

Açıklamada füzenin, radarları, bombardıman uçaklarını, uçak mühimmatlarını, uçaklara yakıt sağlayan istasyonları, lojistik depolama alanlarını ve hava savunma sistemlerini hedef aldığı belirtildi.

Akdeniz'de konuşlanan bir askeri gemiden gerçekleşen saldırıyla ilgili olarak “Vurulan üssün kimyasal saldırıda kullanıldığını düşünüyoruz. Bugün yaptıklarımız ikinci bir talimata kadar bununla sınırlı olacak” ifadesi kullanıldı

Şayrat Hava Üssü, IŞİD ile mücadele çerçevesinde Rusya'nın Palmira'ya yönelik operasyonları sırasında kullanılmıştı. Rus helikopterleri askeri üssü yoğun olarak kullanmıştı.

Yukarı

Business HT×