BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

ABD'nin Suriye saldırısı piyasalar için ne anlama geliyor?

BloombergHT Ekonomi Koordinatörü Gökhan Şen yazdı

ABD'nin Suriye saldırısı ve sonrası
GÖKHAN ŞEN 07 04 2017, 08:02

Türkiye saati ile sabaha karşı diyebileceğimiz sularda Amerika Birleşik Devletleri, Suriye'yi vurdu. Geçtiğimiz gün yaşanan ve çok sayıda sivilin kimyasal silahla katledildiği İdlib saldırısının sorumlusu olarak Esad'ı gören ABD tarafı, bu saldırının yapıldığı üssü vurdu. Gelen açıklamalarda 59 adet Tomahawk füzesi ile üssün vurulduğu söyleniyor.

ABD tarafı bunun bir sefere mahsus olduğunu söylerken, Suriye sessiz ve Rusya tarafı kimyasal saldırının faili konusunda hala başkaca bilgiler veriyor ve meseleyi Birleşmiş Milletler'e götürmek istiyor. ABD ile sahada askeri iş birliği kesilir açıklaması yapılıyor. Son olarak, ABD Ruslar'ı bilgilendirdiklerini açıklasa da Dış İşleri Bakanı Tillerson 'kimseden izin almadıklarını' açıklamış durumda.

Obama zamanında rejimin yine kimyasal silah kullandığı belirlenmiş, Rusya o zaman da suçu muhaliflere atmıştı. Ardından Obama yönetimi Rusya'nın garantisini alıp bu silahların yok edilmesini BM nezdinde garantiye almıştı. Esad'ın kalış şartı da buna bağlanmıştı. Halepçe katliamı hafızalarda iken 2013 yılında yaşanan bu olay her yönü ile trajik Suriye resmine yeni bir acı boyutu katmıştı.

Bu tip silahlar 91 yılında BM tarafından 'kitle imha silahı' sayıldı ve 2 yıl içinde Kimyasal Silahlar Konvansiyonu (CWC) da kullanımını yasakladı.

Yeniden bu silah aktif hale gelince süreç de başlamış oldu.

TRUMP İSTEDİ OLDU

ABD füzelerinin anlamı oldukça derin. Esad gibi küresel sistemde 'zor'dan başka hiçbir desteği olmayan ve ülkesi parçalanmış bir lideri vurmakla hem ABD hem de Trump çoklu bir zafer kazanmaya çalışıyor.

Trump'un ilk mesajı kendisinin Obama olmadığı yönünde. 2013 yılında Suriye'nin vurulmasına karşı çıkan ve sivillerin kimyasal silah ile katledilmesinin ardından füzeler ile vurmak hariç aynı yolu izleyen başkana 'Kongre'den onay almak zorundasın' ve 'bunun kimseye faydası yok, Suriye'yi vurma' mesajını tewwt atarak veren başkan şimdi bambaşka bir yol izliyor ve 'başkan değişti' mesajı veriyor.

 Rusya'yı yanına alarak seçim kampanyasında hile yaptığı yönündeki soruşturma sürerken 'işte ben Ruslar'ın desteklediği kişiyi ve onların tezlerini vurdum' mesajı veriyor. Böylece resmen Suriye politikası farklı bir faza geçme mesajı veriyor ve ilk kez sahada belki de psikolojik üstünlük sağlanıyor.

Çin Devlet Başkanı Xi ile akşam yemeğinde gelen bu saldırı onlara da bir mesaj. Kuzey Kore ve diğer meselelerde ciddi olduğunu gösteriyor, artık başkan olduğu yönündeki mesajı dağıtıyor.

Başkan Trump göreve geldiği günden bu yana ilk kez bir açıklamasının altını doldurmuş oldu böylece. Bunu da not etmek gerekiyor. Böylece yerlerde sürünen popülarite de şimdi tamir olma sürecine girecek.

PİYASALAR İÇİN

İlk tepki olarak küresel piyasalarda klasik bir riskten kaçış ve güvenli limanlara hücum gördük. Yen, ABD tahvilleri, altın güçlenirken yüksek faiz ödeyen paralar ve hisse senetlerinde satış var.

Bu tip durumlarda kural olarak, meselenin büyüyüp büyümeyeceğine bakarız. BM Genel Kurulu'na gitmek yönündeki çağrılar daha fazla aksiyon yok demektir. Karadan herhangi bir müdahale de öngörülmediğine göre tahmin ediyorum ki risk algısı normale dönecektir. Yükselen petrol fiyatları da arza yönelik bir problem olmadığından emin olununca yavaş yavaş sakinleşebilir.

Pazartesi geri geldiğinizde hayat normal akışına dönecektir. Hafta sonu sürpriz bir gelişme olmazsa eğer.

Olan yine katledilen masum sivillere oldu. Bir kez daha insanlığın başı sağolsun... 


* Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Aktüerya, yüksek lisans eğitimini aynı üniversitesinin Finans Bölümü'nde tamamlayan Gökhan Şen, kariyerine 2007'de Ata Yatırım’da Yatırım Danışmanı olarak başladı. 2010-2013 yılları arasında Bloomberg HT’de Araştırma Müdürlüğü yapan Şen, görevine Ekonomi Koordinatörü olarak devam etmektedir.

** Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve BusinessHT'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir. Ayrıca burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değil, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Yukarı

Business HT×