BIST 100 9.457,51 % -0,70
USD/TRY 32,5967 % 0,21
EUR/TRY 34,8238 % 0,40
Piyasalar
9.459,82
% -0,68
32,5967
% 0,21
34,8238
% 0,40
1,0656
% 0,12
45,49
0,00
2.379,56
% 0,02
87,14
% 0,03
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Canlı Blog: Gün gün Türkiye-Hollanda gerilimi

Türk bakanların Hollanda'ya girişinin yasaklanmasının ardından her iki tarafın açıklamaları gün be gün sertleşti

Gün gün Türkiye-Hollanda gerilimi
BUSINESSHT 13 03 2017, 15:42

16 MART 2017

Hollanda'da zafer Rutte'nin

Hollanda genel seçimlerini, 33 milletvekili çıkaran Başbakan Mark Ruttenin liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) kazandı, İslam ve yabancı karşıtı aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) ise ikinci oldu. Rutte, Avrupa Birliğini (AB) rahatlatan başarısına rağmen 41 milletvekili kazandığı 2012 seçimlerinin gerisinde kaldı. 

15 MART 2017

Dışişleri Bakanı: AB ile mülteci anlaşmasını iptal edebiliriz

Türkiye ile AB arasındaki 18 Mart mutabakatını ve vize serbestisi konusunu değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Geri Kabul Anlaşması zaten tamamen iptal edildi, şu an uygulamıyoruz zaten. Bunlar bizi vize konusunda oyaladılar, oyaladılar. Geri Kabul Anlaşması'nı uygulamıyoruz, 18 Mart göç anlaşmasını da bundan sonra uygulamayacağız. Yani değerlendiriyoruz. Eğer bu şartlar yerine gelmezse bir an evvel, onu da uygulamayacağız" diye konuştu. 

Başbakan Yardımcısı Şimşek: Hollanda'ya yaptırım olmayacak

Türkiye-Ukrayna İş Forumu'nda konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Bizim Hollanda halkı ya da iş dünyası ile sorunumuz" yok diyerek Hollanda'ya yaptırım olmayacağını yineledi.

Şimşek, "Bizim sorunumuz Avrupa Birliği ilkelerine uymayan davranışlarda bulunan Hollanda hükümeti ile" dedi.

2017'de Türkiye ile AB arasındaki ticari ilişkilerin yeni bir evreye girdiğini vurgulayan Başbakan Yardımcısı, "Aralık ayında Avrupa Komisyonu oy birliği ile Türkiye gümrük birliğini genişletme kararı verdi. İnanıyoruz ki, bazı ülkelerle gerilime rağmen, Avrupa Birliği ile ekonomik anlamda karşılıklı menfaate dayalı entegrasyon devam edecek" diye konuştu.

Başbakan Yıldırım: Rutte özür diledi

Habertürk TV Genel Müdürü Veyis Ateş ve gazeteciler Muharrem Sarıkaya ile Sevilay Yılman'ın sorularını yanıtlayan Başbakan Binali Yıldırım, Hollandalı mevkidaşı Mark Rutte ile görüştüğünü ve Rutte'nin Türk konsolosun göz altına alındığı için özür dilediğini söyledi. 

Yıldırım, "Biz bu noktaya gelmesini istemiyoruz. İşin sonunda da bir oturalım yemek yiyelim dediler. Biz de herhangi bir karşılık vermedik" dedi. 

14 MART 2017

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Srebrenitsa hatırlatması

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Tıp Bayramı programına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hollanda ile ilgili sert açıklamalarına devam etti:

"Savaşın bile bir ahlakı, kuralı vardır. Sağlık ekiplerine ateş açılmaz. Hollandalı gibi olursa açar. Biz Hollanda'yı ve Hollandalıları Srebrenitsa'dan tanırız. 8 bin Boşnağı orada nasıl katlettiklerinden tanırız. Kimse bize medeniyet dersi vermesin. Bu milletin aktır, ama onlarınki kapkaradır. Tarihe centilmenler savaşı olarak geçen Çanakkale Savaşı bunun sayısız örneğiyle doludur."

Srebrenitsa'da ne olmuştu?

1991-1995 yılları arasında devam eden Yugoslavya İç Savaşı sırasında Birleşmiş Milletler, Bosna'daki Srebrenitsa'yı güvenli bölge ilan etmiş ve 400 Hollandalı askeri bölgede asayiş için görevlendirmişti.

Hollandalı askerler, BM Barış Gücü karargâhına sığınan binlerce Boşnak'a güvende olduğunu söylemiş ancak Sırpların karargâhı kuşatmasından sonra Boşnaklar Sırplara teslim edilmişti.

Rotterdam Belediye Başkanı: Özel Tim'e ateş izni verilmişti

Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb, kamu yayın kuruluşu NOS TV'te yaptığı açıklamada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın yanında "geniş omuzlu" 12 kişinin bulunduğunu ve o kişilerin silahlı olup olmadığını bilmediklerini ifade ederek "Bu durum korkutucuydu" dedi.

Özel timin sadece korumalar için gönderildiğini söyleyen Aboutaleb, "Bakanın korumalarının polisin teslim ol uyarısına uymayıp ellerini kemerlerine doğru götürmeleri durumunda Hollanda Özel Timi'ne ateş etme izni verilmişti" diye konuştu.

Hollanda Başbakanı: (Türkiye'nin yaptırımları) Çok da kötü değil

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türkiye’nin kendilerine yönelik yaptırım tartışmaları hakkında "Çok da kötü değil" ifadesini kullandı. 

Rutte, “Hafta sonu olanlardan dolayı, bizim çok sinirli olmak için gerekçelerimiz varken, Türkiye’nin yaptırımlardan bahsetmesini garip bulmaya devam ediyorum” dedi.

Dışişleri'nden AB'ye: Basiretsiz açıklamalar

Dışişleri Bakanlığı, Hollanda ile krizin ardından AB'nin yaptığı açıklamalara yanıt verdi.

Yanıtta, "AB'nin basiretsiz açıklamaları bir değer taşımıyor. AB'nin, insan haklarını ve Avrupa değerlerini ihlal eden Hollanda'nın arkasında durması vahim." ifadelerine yer verildi. 

13 MART 2017

Hollanda ile üst düzey ilişkiler askıya alındı

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Hollanda'yla tüm üst düzey diplomatik ilişkilerin askıya alındığını duyurdu.

Kurtulmuş alınan önlemleri şöyle sıraladı:

"İzinli olarak yurtdışında bulunan Hollanda Büyükelçisi'nin bizim söylediğimiz hususlar yerine getirilene kadar Türkiye'ye dönmesinin yasaklanması ve Hollanda yaptıklarını telafi edene kadar üst düzey ilişkilerin askıya alınması kararlaştırıldı.

Resmi ziyaretler için Türkiye'ye gelecek diplomatların gelmesi engellenecektir. Türkiye, Hollanda'nın yaptıklarını telafi edene kadar diplomatik uçuşlara izin vermeyecek.

Ayrıca TBMM ile Hollanda parlamentosu arasındaki dostluk grubunun Türkiye kısmının lahvedilmesinin TBMM'ye tavsiye edilmesi kararı alındı."

Erdoğan'dan Merkel'e: Sana yazıklar olsun

Pazartesi akşamı ATV ve A Haber ortak yayınında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

"AB ülkelerinin hepsini aynı kefeye koymak istemiyorum ama bazıları Türkiye'nin bu yükselişini çekemiyor. Almanya çok açık bir şekilde terör örgütlerine destek veriyor. İstediğin kadar sen Hollanda'nın yanında yer al. Sayın Merkel sen teröristlere destek veriyorsun. 4500 dosya elinde ve sen bunun hesabını veremiyorsun. Senin devlet televizyonun 'hayır' için yayın yapıyor. İşte sen busun. Avrupa'daki vatandaşalarıma sesleniyorum. Türkiye sevdalısı kim varsa desteklerinizi onlara verin. Almanya'nın Şansölyesi Hollanda'nın yanında yer alıyor. Sana yazıklar olsun. Biz kişinin sevdikleriyle beraber olduklarına inanırız" 

AB Bakanı Çelik: 2017'de AB ile ilişkilerin çok iyi bir noktaya geleceğini söylemek gerçekçi değil

Ankara’da medya kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, Avrupa’nın mülteciler konusunda üzerine düşen görevleri yerine getirmediğini, bu nedenle Türkiye’nin karadan geçişlerle ilgili yeni bir değerlendirme yapması gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği’nin 2017 yılına girdiği şekilde değil başka bir modelle çıkacağını söyleyen Çelik, “AB ile 2017 yılında ilişkilerimizin çok iyi bir noktaya geleceğini söylemek ne kadar gerçekçi değilse, şu anki fotoğrafı çekip bu ilişki sona ermiştir demek de çok erken” dedi.

Ömer Çelik, Türkiye’nin seçim zamanlarında yurtdışında propagandayı yasaklayan yasal düzenlemesi konusunda da “Toplantı ve gösteri yürüyüşleri haktır, garanti altına alınmıştır. Bu faşist uygulamalara imza atanlar Türk hukukundaki bir düzenlemeye atıfta bulunurak bunu yapmadılar” ifadesini kullandı.

Çelik, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada da itidal çağrısı yapan ülkelere tepki göstermişti. 

Trump-Merkel buluşmasına Türkiye damgası

Bloomberg News'a konuşan Alman yetkililer, ABD'nin başkenti Washington'da gerçekleşecek Başbakan Angela Merkel- Donald Trump zirvesinde Türkiye ile ilgili konuşulacağını söyledi. 

Angela Merkel ayrıca, pazartesi sabahı "Türkiye ile tansiyonu düşürmeye çalışacağım" diyen Rutte'ye "Nazizm" benzetmelerine ilişkin Hollanda ile dayanışma içinde olduğunu söyledi.

Özellikle Nasyonal Sosyalizm'den çok çeken Hollanda’ya bakıldığında bunun kabul edilir yanı olmadığını belirten Merkel, “Bundan dolayı Hollanda’ya tam destek veriyorum ve dayanışma içindeyim. Özellikle mevkidaşım Mark Rutte” ifadelerini kullandı.

NATO: Tansiyonu düşürün

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan krize ilişkin yaptığı açıklamada "İki ülke derhal tansiyonu düşürmeli" dedi.

Stoltenberg şunları söyledi:
"Çetin tartışmalar, demokrasilerimizin kalbidir ancak bu karşılıklı saygı çerçevesinde olmalı. Tüm müttefiklerimizi karşılıklı saygıya, sakinliğe ve ölçülü davranışlar konusunda cesaretlendirmek istiyorum. Şu anda bizi birleştiren şeylere odaklanmalıyız."

Martin Schulz: Türkiye demokrasiyi gizlice söküp atıyor

Avrupa Parlamentosu'nun eski başkanı ve Sosyal Demokrat Parti başbakan adayı Martin Schulz Türkiye hükümetinin Nazi benzetmeleriyle kırmızı çizgiyi aştığını söyleyerek "Türkiye demokrasiyi gizlice söküp atıyor" ifadesini kullandı. 

Avrupa Birliği'nden Türkiye açıklaması

Avrupa Birliği komiserleri Federica Mogherini ve Johannes Hahn bugün yaptıkları açıklamada Hollanda ile durumu daha da kötüleştirecek aşırı yorumlardan kaçınılması çağrısında bulundu. 

Mogherini ve Hahn, "Türkiye ve bazı AB üyesi ülkeler arasında son günlerde yaşanan tansiyonun ardından, konunun daha fazla tırmandırılmasından kaçınmak ve durumun sakinleşmesi için yollar bulmak gerekmektedir" dedi. 

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Margritis Schinas da Almanya'nın başkenti Berlin'de yaptığı açıklamada "Türkiye'den gelen açıklamalar utanç verici" diye konuştu. 

12 MART 2017

Açıklamalar sertleşti

Fransa'da çalışmalarına devam eden Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamalarda tavrını sertleştirdi:

“Sizler de gördünüz, Hollanda kadın bir bakanımızın önce yolunu kesti. Sonra tam elçiliğimize girerken engelledi. Viyana Anlaşması açık. Burası Türk topraklarıdır. Ayrıca içerideki Başkonsolosumuzun da dışarı çıkmasına izin verilmedi. Yapılan ırkçılıktır, İslam düşmanlığıdır. Protesto yapan insanları köpeklere ısırttılar. Türkler gelebilir ama buradaki Türklerle buluşamaz diyorlar. Biz Türkleri esir mi verdik bunlara? Türklerin Türkiye ile bağını koparmak istiyorlar.
Özür yetmez bunun bir karşılığı olacak. Hollanda büyükelçisi ülkemize giremez. Hollanda'ya karşı adımlarımız olacak. Ucuz bir siyaset içerisindeler. Hollanda'da şu andaki hükümetteki partilerin Wilders'tan farkı yok. Avrupa şu anda bir uçuruma doğru gidiyor.

İnsan gibi dedim ki seçimlerden sonra geleyim isterseniz. Küstahça Çavuşoğlu seçim öncesi de sonrası da gelemez, gelirse laleleri görmeye gelebilir dediler. Bundan daha küstah bir cevap olabilir mi? İlla seçim öncesi gelmem önemli değil. Yok dediler, seçim sonrası gelmene de karşıyız. Avrupa bir uçuruma doğru gidiyor. İkinci Dünya Savaşı öncesine doğru gidiyor. Bunu hatırlatınca da çok üzülüyorlar.

Çavuşoğlu gelir laleleri görür, müzeleri gezer gider demiş. Bir kere senin ülkendeki laleler nereden geldi? Sen ne lalesisin? Gel İstanbul'da lalenin en güzelleri var. Bir ülkenin başbakanı bu kadar düşer mi? Referandum için taraf tutuyorlar.” 

Erdoğan, AB'ye seslendi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmit Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen toplu açılış töreninde konuştu:

"Avrupa'dan ses çıkıyor mu? Neden? Bunlar birbirini ısırmaz, aynıdırlar. Hollanda AB ülkesi gibi değil, muz cumhuriyeti gibi davranmıştır. Demokrasi nutukları çekenlerin aslında bu değerlerden ne kadar uzak olduğunu tüm dünya gördü. Şimdi yaptıklarına kılıf uyduruyorlar. Mızrak çuvala sığmaz, bu bir skandaldır. Hollanda bunun bedelini mutlaka ödeyecektir. Buradan AB organlarını, hukuk devletlerini koruma çabasıyla çalışan tüm organları, yaptırım uygulamaya davet ediyorum. Sabah 4.30'a kadar sürekli aradım, Fatma Betül kardeşime arayacaksın dedim. Benin bakanım diplomatik bir arabada mahkum. Ondan sonra da 'bizim tayin edeceğimiz arabaya gitmezsen çekiciyle alıp gideceğiz' diyorlar. Şu vahşete bak, var mı eğilmek? Ya biz Allah'ın huzurunda rükuda, secdede eğiliriz, başka eğilmek yok. Çünkü bu ülke kendini hem AB değerlerine, hem de küresel kabullere sığmayan faşist yönetimlerde görülecek bir duruma düşmüştür. Avrupa kıtası Türk düşmanlığı, Müslüman düşmanlığı, İslam karşıtlığı hastalığı ırkçı partilerin ırkçı söylemleri Avrupa'yı tehdit ediyor. Kaybedilen milyonlarca insandan, yaşanan derin acılardan ders çıkarılmadığını üzüntüyle görüyoruz."

Hollanda Başbakanı: Sınır aşıldı

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Pazar sabahı katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamada "Yanlış bir filmin içine düştüm. Daha önce hiç böyle bir şey yaşamamıştım" dedi. 

Erdoğan'ın "Nazi kalıntısı" suçlamasının kabul edilemez olduğuna işaret eden Rutte, ülkesinin Nazi baskısından çektiğini hatırlatarak sınırın aşıldığını söyledi.

Türk hükümet yetkililerinin ağır yaptırım tehdidinin de kabul edilemeyeceğini dile getiren Hollanda Başbakanı, "Biz kendimize şantaj yaptırmayız"  dedi.

Ekonomi Bakanı: Hollanda'ya ekonomik yaptırım söz konusu değil

Bakan Nihat Zeybekci, gazetecilerin, "yaşanan diplomatik skandalın ardından bu ülkeye ekonomik yaptırım uygulanmasının söz konusu olup olmadığına" dair soru üzerine, şunları kaydetti:

"Şu anda o noktada değiliz, öyle bir şey söz konusu değil. Yani atılan adımı demokratik olarak veyahut da atılan adımı insani olarak, dış ilişkiler ve diplomatik olarak kabul etmek mümkün değil. Ama birkaç günden beri şunu söylemeye çalışıyorum bu adımları attığınız zaman iki taraf da zarar görecek. Sevinen kim olacak ona bakmak lazım. Bunun sevineni kim olacak, bunun kazananı kim olacak. Dönüp baktığım zaman sevineni ve kazananı eli kanlı bir vampir olarak görüyorum onları da hep beraber biliyoruz zaten. Onları sevindirme niyetinde değilim, sevindirmeyeceğiz. Akıl ona gitmeli. Kolay olan bir anda yakıp yıkmak her şeyi yerle bir etmek çok kolay." 

11 MART 2017

Erdoğan: Bunlar Nazi kalıntısı, bunlar faşist.

"Sen istediğin kadar Dışişleri Bakanımızın uçağını kaldırma, bundan sonra senin uçakların bakalım Türkiye'ye nasıl gelecek? Tabi burada ben diplomasiyi konuşuyorum, yoksa vatandaşların seyahatini değil, o ayrı bir konu ve bunların değerlendirmesini ona göre yapacağız. Bunlar ne siyaset biliyor, ne uluslararası diplomasi nedir bunu biliyor. Bunlar bu kadar ürkek, bu kadar korkak. Bunlar Nazi kalıntısı, bunlar faşist. Bunu böyle biliniz."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Hem demokratım diyeceksin hem uçuş iznini iptal edeceksin

Beylikdüzü'ndeki özel bir hastanenin yoğun bakım servisinde tedavi gören Türk Halk Müziği sanatçısı Emre Saltık'ı ziyaret eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da hastane çıkışında yaptığı açıklamada Çavuşoğlu'nun uçağının inişine izin verilmemesine ilişkin, "Asla doğru değil. Demokrasiyi savunanlar böyle bir şey yapamazlar. Hem 'demokratım' diyeceksin hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin bir bakanını uçuş iznini iptal edeceksin. Asla bunu doğru bulmuyoruz, yanlış" değerlendirmesinde bulundu.

Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin her türlü yaptırım hakkında sahip olduğunu söyledi. 

Çavuşoğlu'ndan sert tepki

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CNN Türk yayınında yaptığı açıklamada "Benim bir bakan olarak gitmemin ne zararı olabilir. Ben bir Dışişleri Bakanıyım istediğim yere giderim. Eğer Hollanda uçuş iznimi iptal ederse, ekonomik ve siyasi yaptırımlarımız çok ağır olur. Hollanda bu tür yanlış politikalarında vazgeçsin" dedi. 

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Halen izinli olarak Türkiye dışında bulunan Hollanda Büyükelçisinin bir müddet görevine dönmesini arzu etmediğimiz bildirilmiştir" ifadesi kullanıldı. 

Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders: Omurgasız adam

Çavuşoğlu'nun uçağının iniş izninin geri çekilmesiyle ilgili Twitter'dan açıklama yapan İslam karşıtı Özgürlük Partisi'nin (PVV) lideri Wilders "Güzel! PVV olmasa bu karar asla alınamazdı. Başbakan Rutte'nin cesareti sadece PVV isteyince ya da seçim kapıya dayanınca ortaya çıkıyor. Türk tehditlerine karşı eğilmemeliyiz. Bana sorarsanız tutuklayıp geri gönderin" dedi.

Wilders daha önce de "Türk bakan bugün yine de Rotterdam'a geliyormuş. inanılmaz.... Omurgasız bir adam. Rutte de onunla birlikte eğiliyor. Gevşek Rutte bir Türk'ü durduramadı" demişti. 

Türk Bakan'ın sınırdışı edilmesi

Cumartesi günü referandum çalışmaları için Rotterdam kentine gidecek olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçuş iznini iptal eden Hollanda yönetimi, akşam saatlerinde de Almanya'dan Hollanda'ya kara yoluyla geçmek isteyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın yolunu kesti. 

Kaya'nın Rotterdam'daki Türk başkonsolosluğuna gitmesi engellenirken konsolosluk rezidansı yolu trafiğe kapatıldı. Kaya, sınır dışı edilerek Almanya'ya gönderildi. 

Bunun üzerine Hollanda'da yaşayan Türk vatandaşları protestolar başlattı. 

Yukarı

Business HT×