Cenevre'deki Kıbrıs müzakerelerinde "Güvenlik ve Garantiler" konusunun ele alındığı Beşli Konferans'ın ikinci turu İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında dün akşam sona erdi. Toplantıların olumlu havada geçtiği ifade edildi ancak taraflar açıklama yapmama kararı aldı. Bir sonraki kritik tarih 26 Ocak olarak gösteriliyor.
BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, yazılı bir açıklama yaparak, konferansın ikinci oturumunun uzmanların katılımıyla dün ve bugün Mont Pelerin'de gerçekleştiğini belirtti ve "Toplantılar olumlu bir havada geçti" dedi.
Eide, konferans sürecinin hala devam etmesinden dolayı katılımcıların, görüşmelerin detaylarıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmama kararı aldıklarını kaydetti.
AA muhabirinin diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lideri Nikos Anastasiadis'in 26 Ocak'ta Lefkoşa'da bir araya gelerek, Beşli Konferans'ın siyasi düzeyindeki oturumu ile ilgili hususları ele alması bekleniyor.
SÜREÇ ŞU ANA KADAR NASIL İLERLEDİ?
Kıbrıs müzakereleri, "Ekonomi , Avrupa Birliği , Mülkiyet , Yönetim-Güç Paylaşımı , Toprak ile Güvenlik ve Garantiler " olmak üzere 6 temel başlıktan oluşuyor.
Cenevre'de 9-11 Ocak'taki yoğunlaştırılmış müzakerelerin ardından taraflar haritalarını sunmuş ve bu haritalar Birleşmiş Milletler'in (BM) çelik kasasına kaldırılmıştı. 12 Ocak'ta Kıbrıs'taki taraflar ve üç garantörün katılımıyla Beşli Konferans yapıldı. Yunanistan hazır olmadığı gerekçesiyle bir hafta süre talebinde bulunulmuş ve konferansa 18 Ocak'ta devam kararı alınmıştı. Bu ikinci tur da iki gün sürerek dün sona erdi.
45 FASIL MÜZAKERE EDİLDİ
Görüşmelere verilen ara öncesi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Süreç için konsesnüs sağlandı. Bugünki toplantıda herkesin pozisyonu öğrenmek bakımından faydalı oldu. İki taraf 45 fasılda ciddi müzakereler yaptılar. Mutabakata vardılar. Ama önemli konularda yakınlaşma sağlanamamış hususlar var" demişti. Çavuşoğlu ayırıca netice olarak referanduma gidileceğini belirtti. Tarafların ilk kez anlaşmaya bu kadar yakın olduğu ifade edilirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları Türkiye'nin savunduğu noktalara dair kamuoyuna fikir verdi.
TÜRKİYE'NİN KIRMIZI ÇİZGİLERİ
Erdoğan, Türk askerinin adadaki varlığının kesinlikle devam edeceğini ifade etti ve sınırlarla yönetim paylaşımına ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
"Eğer Maraş'ı tamamen halkın istifadesine sunmak istiyorsanız Erenköy-Güzelyurt birleştirilip KKTC'ye bırakılır, açık-kapalı Maraş Güney Kıbrıs'a bırakılır. Karpaz'ın bir bölümü bize bırakılsın derlerse böyle bir şey söz konusu olamaz. Sahil şeridinde şu kadar olsun bu kadar olsun diyorlar, Annan planının artık geçerliliği yok Bir dönem KKTC başkanlık yapıp dört dönem Rumlar yapacak diyorlar, böyle bir şey de söz konusu olamaz. Bir dönem Türk tarafı yönetimi alacak iki dönem Rum yönetimi alacak, adil olan budur dedik."