BIST 100 9.773,17 % 0,58
USD/TRY 32,5790 % 0,13
EUR/TRY 34,9920 % 0,05
Piyasalar
9.773,26
% 0,58
32,5793
% 0,13
34,9899
% 0,05
1,0730
% 0,00
44,89
0,00
2.346,09
% 0,58
89,47
% 0,52
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kıbrıs'ta 'Beşli Konferans' yeniden başladı, ne bilmelisiniz?

Tek sayfada Kıbrıs'ta devam eden süreç hakkında bilmeniz gerekenler

Kıbrıs'ta 'Beşli Konferans' yeniden başladı, ne bilmelisiniz?
BUSINESSHT 19 01 2017, 07:41

Kıbrıs müzakerelerinde 'Güvenlik ve Garantiler' konusunun ele alındığı Beşli Konferans, 5 günlük aradan sonra yeniden başladı.

BM Cenevre Ofisi'nin ev sahipliğinde 12 Ocak'ta başlayan ve Cenevre'deki mutabakat uyarınca Kıbrıs'taki taraflarla garantörler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'den çalışma gruplarının katıldığı konferansta Yunanistan 5 gün ara istemişti. Kıbrıs Türk tarafından müzakereci Özdil Nami başkanlığında bir grup yer alıyor.

EN FAZLA 3 GÜN SÜRECEK

Mutabakat uyarınca başlayan Beşli Konferans'ın en fazla 3 gün sürmesi bekleniyor. Özdil Nami'nin başkanlık ettiği Kıbrıs Türk çalışma grubunda Kuzey Kıbrıs Sözcüsü Barış Burcu, Diplomasi ve Avrupa Birliği Özel Danışmanı Erhan Erçin, Cumhurbaşkanlığı Hukuk İşleri Danışmanı Sülen Karabacak, Dış İlişkiler Uzmanı İpek Borman Genç ve Müzakere Heyeti Üyesi Sertaç Güven yer alıyor. Konferans'ta Türkiye'yi Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Muhtar Gün başkanlığında heyet temsil ediyor. Konferansa Rum tarafını temsilen müzakereci Andreas Mavroyannis, 4 kişilik ekiple katılıyor.

SÜREÇ ŞU ANA KADAR NASIL İLERLEDİ?

Cenevre'de 9-11 Ocak'taki yoğunlaştırılmış müzakerelerin ardından taraflar haritalarını sunmuş ve bu haritalar Birleşmiş Milletler'in (BM) çelik kasasına kaldırılalmıştı. 12 Ocak'ta Kıbrıs'taki taraflar ve üç garantörün katılımıyla Beşli Konferans yapıldı. Yunanistan hazır olmadığı gerekçesiyle bir hafta süre talebinde bulunulmuş ve konferansa 18 Ocak'ta devam kararı alınmıştı.

Görüşmelere verilen ara öncesi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Süreç için konsesnüs sağlandı. Bugünki toplantıda herkesin pozisyonu öğrenmek bakımından faydalı oldu. İki taraf 45 fasılda ciddi müzakereler yaptılar. Mutabakata vardılar. Ama önemli konularda yakınlaşma sağlanamamış hususlar var" demişti. Çavuşoğlu ayırıca netice olarak referanduma gidileceğini belirtti. Tarafların ilk kez anlaşmaya bu kadar yakın olduğu ifade edilirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları Türkiye'nin savunduğu noktalara dair kamuoyuna fikir verdi.

TÜRKİYE'NİN KIRMIZI ÇİZGİLERİ

Erdoğan, Türk askerinin adadaki varlığının kesinlikle devam edeceğini ifade etti ve sınırlarla yönetim paylaşımına ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Eğer Maraş'ı tamamen halkın istifadesine sunmak istiyorsanız Erenköy-Güzelyurt birleştirilip KKTC'ye bırakılır, açık-kapalı Maraş Güney Kıbrıs'a bırakılır. Karpaz'ın bir bölümü bize bırakılsın derlerse böyle bir şey söz konusu olamaz. Sahil şeridinde şu kadar olsun bu kadar olsun diyorlar, Annan planının artık geçerliliği yok Bir dönem KKTC başkanlık yapıp dört dönem Rumlar yapacak diyorlar, böyle bir şey de söz konusu olamaz. Bir dönem Türk tarafı yönetimi alacak iki dönem Rum yönetimi alacak, adil olan budur dedik."

KIBRIS HARİTALARI

Yukarı

Business HT×